Vonnis De Kroes mag niet ten uitvoer worden gelegd
Bron: Projectbureau Bistro Utrecht

Datum actualiteit: 29-04-2004

De rechtbank 's-Gravenhage heeft vandaag de Staat verboden een arrest van het gerechtshof te 's-Gravenhage van 3 december 1985 ten uitvoer te leggen.
De zakenman Eddy de Kroes werd bij dat arrest wegens overtreding van artikel 225, lid 1 van het Wetboek van Strafrecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar.
De Kroes werd op 1 september 2003 aangehouden om de straf te ondergaan. Hij heeft daarop dit kort geding aangespannen, waarin op 8 september een tussenvonnis is gewezen. In dat tussenvonnis is de Staat gelast onderzoek te verrichten naar de gang van zaken rond het strafdossier en met name naar de brief van 16 maart 1992 van officier van Justitie de Vos, waaraan de Kroes het vertrouwen ontleende dat hij de straf niet meer hoefde te ondergaan.
De rechtbank komt nu tot de conclusie dat, hoewel niet alle onduidelijkheden zijn opgelost, De Kroes een "echte" brief van mr. de Vos heeft ontvangen. Kroes hoefde zich volgens de rechtbank niet te realiseren dat de brief niet van een bevoegd orgaan afkomstig was en evenmin dat de brief geschreven was in strijd met de wet. Doorslaggevend is het algemeen vertrouwen dat het publiek mag hebben in toezeggingen van een bevoegd te achten overheidsorgaan. Ook kan niet gezegd worden dat het algemeen belang na 15 jaar inactiviteit van de Staat, nu zwaarder moet wegen dan het individuele belang van de Kroes.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AO8663

Zie het origineel