Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Persbericht ministerraad
29 april 2004

GRENZEN VOOR VEILIGHEIDSRISICO'S VASTGELEGD

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van Geel van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) ingestemd met het Besluit externe veiligheid inrichtingen. Het besluit stelt grenzen aan het risico dat bedrijven mogen veroorzaken voor hun omgeving. Zo moet tussen risicoveroorzakende bedrijven en woningen een bepaalde afstand worden aangehouden om mensen in de omgeving te beschermen.

Daarnaast stelt het besluit eisen ten aanzien van de kans op een ramp waarbij een groep mensen betrokken is. Hierbij geldt een verantwoordingsplicht voor gemeenten en provincies bij besluiten die van invloed zijn op de kans dat een ramp zich voordoet en op de mogelijke omvang van een ramp. In de verantwoording moet onder andere aandacht worden besteed aan zelfredzaamheid en mogelijkheden voor hulpverlening. De brandweer heeft hierbij een adviestaak.

Als gevolg van het besluit moeten bij situaties waarbij de afstand tussen bedrijf en omgeving onvoldoende is, maatregelen worden genomen. Voor deze maatregelen heeft het ministerie van VROM ruim 50 miljoen euro beschikbaar. Een voorbeeld van een maatregel is het niet meer verkopen van LPG bij bepaalde tankstations.

Risicoveroorzakende bedrijven die onder het besluit vallen zijn grote petrochemische bedrijven, LPG- tankstations en opslagbedrijven voor gevaarlijke stoffen. De lijst met categorieën bedrijven die onder het besluit vallen, wordt afhankelijk van de risico's de komende jaren uitgebreid. Het streven is er op gericht het Besluit in juni in werking te laten treden.

RVD, 29.04.2004