Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht ministerraad
29 april 2004

MOGELIJKHEDEN OM TE WERKEN CENTRAAL BIJ BEOORDELING

ARBEIDSONGESCHIKTHEID

De beoordeling van arbeidsongeschiktheid wordt aangescherpt. De ministerraad heeft op voorstel van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gewijzigde regels vastgesteld voor het bepalen van arbeidsongeschiktheid. Voortaan wordt vooral gekeken naar wat voor werk mensen gezien hun beperkingen nog wél kunnen doen in plaats van wat ze niet meer kunnen. De aangescherpte regels moeten voorkomen dat mensen hun mogelijkheden om te werken niet benutten en zo onnodig langs de kant blijven staan.

De aangescherpte regels betreffen zowel degenen die al in de WAO zitten als degenen die een arbeidsongeschiktheidsuitkering aanvragen. Ze zullen worden gehanteerd bij de herbeoordeling van ongeveer een half miljoen mensen in de WAO, WAZ (zelfstandigen) of Wajong (jongeren) en bij de beoordeling van nieuwe uitkeringsaanvragen. De aangescherpte regels zijn niet van toepassing op mensen die bij inwerkingtreding van deze regels al een WAO-uitkering hebben en geboren zijn vóór of op 1 juli 1949.

De gewijzigde regels gaan er bij de bepaling van arbeidsongeschiktheid vanuit dat iemand nog in staat is te werken als hij minstens drie functies zou kunnen uitoefenen en dat er van iedere functie minstens drie bestaande banen in het computersysteem van de arbeidsdeskundige zijn opgenomen. Momenteel zijn dertig arbeidsplaatsen voor de drie geschikte functies vereist.

Ook zal het tijdstip waarop iemand werkte niet langer een rol spelen bij de beoordeling. Dat was wel het geval. De aangescherpte regels gaan uit van flexibiliteit van de werknemer wat betreft de werktijden. Dit geldt niet voor nachtwerk. Voor deeltijders kunnen door de gewijzigde regels ook altijd functies van meer uren in aanmerking komen, tenzij er sprake is van een zogenaamde medische urenbeperking. Verder kan het niet zo zijn dat iemand arbeidsongeschikt is geworden omdat hij een algemeen gebruikelijke bekwaamheid mist. Bij het aanwijzen van functies die iemand nog kan verrichten nadat hij arbeidsongeschikt is geworden, mag het ontbreken van deze bekwaamheid geen belemmering vormen, voor zover deze binnen een redelijke termijn te verwerven is (zes maanden). Concreet gaat het hier om mondelinge taalbeheersing op een eenvoudig niveau en eenvoudig computergebruik.

De gewijzigde regels hebben tot gevolg dat de verzekeringsarts mensen met psychische klachten alleen direct volledig arbeidsongeschikt kan verklaren op basis van de kwalificatie `persoonlijk en sociaal disfunctioneren' als dit het gevolg is van een psychische stoornis.

Naar verwachting zal de wijziging van het Schattingsbesluit ertoe leiden dat 110.000 geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikten weer gaan participeren op de arbeidsmarkt. Hiervoor is een reïntegratiebudget van 288 miljoen euro beschikbaar. Met dit Schattingsbesluit is een netto besparing gemoeid oplopend tot ongeveer 370 miljoen euro in 2007.

De ministerraad heeft ermee ingestemd de wijziging van het Schattingsbesluit arbeidsongeschiktheidswetten naar het parlement te sturen en gelijktijdig te publiceren in de Staatscourant.

RVD, 29.04.2004