Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht ministerraad
29 april 2004

REGELS VOOR ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN ZELFSTANDIGEN BIJ GEVAARLIJK

WERK

Zelfstandigen die gevaarlijk werk doen, krijgen te maken met een uitbreiding van de regels voor arbeidsomstandigheden. Het gaat om werkzaamheden en situaties die zeer ernstig gevaar (kunnen) opleveren voor de zelfstandige of voor derden. Tot nu toe hadden zelfstandigen slechts in zeer uitzonderlijke gevallen te maken met de regels voor arbeidsomstandigheden, zoals bij werkzaamheden met gevaar voor (gas)explosies.

Hiertoe heeft de ministerraad besloten op voorstel van staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het besluit van het kabinet is een reactie op het advies van de Sociaal-Economische Raad. Het kabinet sluit zich aan bij het standpunt van de Raad dat uitbreiding van de arboregels voor zelfstandigen gerechtvaardigd is vanwege het belang van een veilige werksituatie. De uitbreiding van de regels voor zelfstandigen vergt een wijziging van de Arbowet en het Arbobesluit.

De arboregels die voor zelfstandigen gaan gelden hebben onder meer betrekking op het vermijden van levensgevaar of ernstige schade aan de gezondheid (zoals verstikking, bedwelming, vergiftiging, brand of explosie). Verder gaat het onder meer om blootstelling aan gevaarlijke stoffen en werken op hoogte.

De uitbreiding van arboregels voor zelfstandigen geldt ook voor werkgevers. Tot nu toe verplichten de arboregels werkgevers om voorzieningen te treffen voor hun werknemers en niet voor zichzelf. Dit betekent echter dat een zelfstandige, zodra hij personeel in dienst heeft, zichzelf kan onttrekken aan de arboregels.

RVD, 29.04.2004