Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht ministerraad
29 april 2004

CULTUURVERANDERING NODIG OM OUDEREN LANGER TE LATEN WERKEN

Er is een cultuurverandering nodig bij werkgevers, werknemers en de samenleving als geheel om het mogelijk te maken dat ouderen langer doorwerken. Om deze verandering te ondersteunen kunnen werkgevers subsidie krijgen voor een leeftijdsbewust personeelsbeleid. Verder komen er experimenten om ouderen makkelijker van de ene naar de andere bedrijfstak te laten overstappen. Een `waakhond' gaat bijhouden of aanbevelingen om ouderen in het arbeidsproces te houden ook daadwerkelijk worden overgenomen. De overheid gaat meer voorlichting geven over wat ouderen kunnen betekenen voor werkgevers.

Dit heeft de ministerraad besloten op voorstel van minister De Geus en staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het besluit is een reactie op aanbevelingen van de Taskforce Ouderen en Arbeid om de arbeidsdeelname van ouderen te bevorderen. De taskforce werd in juni 2001 ingesteld en stond onder voorzitterschap van E. Nijpels, Commissaris van de Koningin in Friesland. Eind 2003 bracht de taskforce zijn advies uit.

Uit het advies van de taskforce blijkt dat als geen maatregelen worden genomen, er door de vergrijzing van de bevolking in de komende twintig jaar een aanzienlijk tekort aan werknemers ontstaat. Steeds meer mensen gaan met pensioen terwijl steeds minder jongeren toetreden tot de arbeidsmarkt. Nederland telt nu drie 65-plussers op tien werkenden. Als niet meer mensen aan de slag worden geholpen, zijn er in 2040 zes 65-plussers op tien werkenden.

Daarom is het noodzakelijk de komende jaren zoveel mogelijk mensen aan een betaalde baan te helpen. Als de economie aantrekt, kan er immers ­ net als aan het eind van de jaren negentig ­ opnieuw een tekort aan werknemers ontstaan. Zo'n tekort leidt tot een stijging van loonkosten, waardoor de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven verslechtert. Arbeidsmigratie kan het tekort aan werknemers maar beperkt oplossen, namelijk alleen als immigranten hoger zijn opgeleid, goede vooruitzichten hebben op werk en in moeilijk vervulbare vacatures aan de slag gaan.

Omdat de arbeidsdeelname van ouderen erg laag is, valt hier veel winst te behalen. Het kabinet vindt het te snel afschrijven van het opgebouwde menselijke kapitaal sociaal en economisch onverantwoord. Langer doorwerken is voor alle partijen belangrijk. Werkgevers kunnen zo aan voldoende werknemers komen en werknemers kunnen bijdragen aan het betaalbaar en in stand houden van sociale zekerheid, waaronder de pensioenvoorzieningen.

De afgelopen jaren zijn al maatregelen genomen om de arbeidsdeelname van ouderen te bevorderen. Zo geldt sinds 1 januari van dit jaar een sollicitatieplicht voor ouderen in de WW. Ook krijgen werkgevers premievrijstelling voor werknemers van 55 jaar of ouder. Om het voor meer ouderen mogelijk te maken aan het werk te blijven, moeten echter meer stappen worden gezet. De taskforce heeft onder meer geadviseerd meer werk te maken van leeftijdsbewust beleid binnen branches en bedrijven. Dit is voor het kabinet aanleiding een stimuleringsregeling in het leven te roepen voor het ouderenbeleid van bedrijven. Hierbij gaat het erom dat bedrijven zich inspannen om ouderen in dienst te houden door hen bijvoorbeeld aanvullende scholing te bieden of functies voor hen aan te passen. De regeling is met name bedoeld voor middelgrote bedrijven vanaf 30 werknemers. Voor de periode van 2004 tot 2007 is in totaal 21 miljoen euro beschikbaar waarmee naar verwachting zo'n 150 projecten kunnen worden uitgevoerd die zijn gericht op het aan de slag houden van ouderen.

Ook heeft de taskforce voorgesteld dat bedrijfstakken voor hun ouderenbeleid van elkaars mogelijkheden gebruik maken. Het kabinet wil daarom experimenten starten waarbij oudere werknemers die lang in sectoren hebben gewerkt waar veel zwaar lichamelijk werk of geestelijk eentonige arbeid voorkomt, tijdelijk of blijvend kunnen overstappen naar andere bedrijfstakken. Er worden vijf branches geselecteerd met veel oudere werknemers waar dergelijke proeven kunnen worden genomen. De komende twee jaar zullen tien experimenten worden gestart, waarvoor in totaal 2 miljoen euro wordt uitgetrokken.

De Taskforce Ouderen en Arbeid heeft ook aanbevelingen gedaan aan werkgeversorganisaties, vakbonden en brancheorganisaties. Zo stelde de taskforce onder meer voor dat sociale partners voorrang geven aan scholing van ouderen, dat zij werk maken van het aanpassen van functies op de mogelijkheden van ouderen en dat ouderen makkelijker een eigen bedrijf kunnen starten. Het kabinet neemt het voorstel over om een `waakhond' in te stellen. Een kleine groep van drie of vier mensen gaat volgen of en hoe deze aanbevelingen in de praktijk worden overgenomen. Uitgangspunt blijft wat het kabinet betreft dat de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de aanbevelingen bij de betrokken partijen blijft, maar dat onder het toeziend oog van de `waakhond' daadwerkelijk tot uitvoering van de adviezen wordt overgegaan.

Verder heeft de Taskforce Ouderen en Arbeid geconcludeerd dat negatieve beeldvorming ouderen beperkt in hun kansen op de arbeidsmarkt. Het kabinet wil daarom via voorlichting een bijdrage leveren aan een grotere arbeidsdeelname van ouderen. Hierbij zal onder meer worden ingegaan op het belang van scholing van ouderen en de aanpassing van functies voor ouderen. Ook zal duidelijk worden gemaakt wat ouderen aan werkgevers te bieden hebben voor wat betreft kennis en ervaring. Tot slot zal een projectgroep `oudere werknemers' worden ingesteld die de noodzakelijke cultuuromslag zal gaan bewerkstelligen. In de projectgroep zullen vertegenwoordigers van sociale partners en overheid zitting nemen.

RVD, 29.04.2004