Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad
29 april 2004

WACHTGELDREGELING VOOR BURGEMEESTERS BIJ VRIJWILLIG VERTREK

Er komt een wachtgeldregeling voor burgemeesters die vrijwillig hun ambt wensen neer te leggen. Het Rechtspositiebesluit burgemeesters zal op dat punt worden gewijzigd. De ministerraad heeft hier op voorstel van minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties mee ingestemd.

De wachtgeldregeling is bedoeld voor burgemeesters die meerdere jaren het ambt hebben vervuld. De regeling zal zowel gelden voor vrijwillig vertrek van de burgemeester met instemming van de gemeente als voor vrijwillig vertrek zonder instemming van de gemeente. De burgemeester kan besluiten zonder instemming van de gemeente van de vertrekregeling gebruik te maken als hij/zij het ambt van burgemeester ten minste 10 jaar heeft uitgeoefend, waarvan ten minste zes jaar in de `laatste' gemeente.

Met de wijziging wordt de wachtgeldregeling burgemeesters meer in overeenstemming gebracht met wat gebruikelijk is voor politieke ambtsdragers. Uitgesloten wordt dat burgemeesters met de gemeente nog onderhandelen over de hoogte van wachtgeld. De regeling staat los van de invoering van de gekozen burgemeester.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het ontwerpbesluit voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad.

RVD, 29.04.2004