Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
29 april 2004

KABINET NEEMT MAATREGELEN TER VERBETERING TRANSPARANTIE FINANCIËLE

SECTOR

De ministerraad heeft ingestemd met een brief van minister Donner van Justitie waarin wordt gereageerd op de voorstellen tijdens het onlangs gevoerde debat in de Tweede Kamer over publieke moraal, integriteit en fraude. Het kabinet gaat het takenpakket van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) uitbreiden om de toezichtsfunctie van de organisatie te kunnen versterken. Verder wordt gewerkt aan het uitbreiden van de bevoegdheden van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Daarnaast wordt onderzocht of de positie van klokkenluiders in de private sector kan worden verbeterd. Ook wordt onderzocht of een bestuursverbod kan worden opgelegd aan het opzettelijk publiceren van misleidende financiële informatie.

Op 10 maart dit jaar debatteerde het kabinet met de Tweede Kamer over het integriteitsbeleid. Tijdens het debat zijn er diverse voorstellen gedaan met betrekking tot de integriteit in de publieke sector, het toezicht op de marktsector en het beleid ter bestrijding van misbruik en oneigenlijk gebruik. Met de brief van minister Donner van Justitie geeft het kabinet aan welke vervolgacties zijn gestart.

De AFM wordt belast met het toezicht op prospectussen, op het publiceren van koersgevoelige informatie, op marktmanipulatie en de financiële verslaglegging van beursgenoteerde ondernemingen, op het publiceren van financiële berichten en op accountants en tussenpersonen in financiële diensten.

De NMa krijgt al een capaciteitsuitbreiding van 71 fte. Verder werkt het ministerie van Economische Zaken aan een regeling om de NMa de bevoegdheid te geven tot het binnentreden van woningen van privé-personen en worden de boetes op het niet meewerken aan een NMa onderzoek verhoogd. Verder zal wettelijk worden geregeld dat de NMa ook boetes kan opleggen aan leidinggevenden en opdrachtgevers van kartelgedrag.

Het kabinet onderzoekt of de belemmeringen kunnen worden weggenomen om in de private sector dezelfde regeling voor klokkenluiders te treffen als onlangs in de publieke sector. De publieke sector kent een regeling die is vastgesteld door de Stichting van de Arbeid. Klokkenluiders kunnen, na het doorlopen van een procedure, terecht bij een onafhankelijke commissie. Aan de hand van de ervaringen zal de SER worden gevraagd te adviseren over het instellen van een onafhankelijke commissie voor klokkenluiders in de private sector.

Bestuurders en commissarissen moeten de jaarrekening van de vennootschap ondertekenen en dragen daarmee verantwoordelijkheid voor de inhoud. Bestuurders en commissarissen kunnen strafrechtelijk worden vervolgd wanneer zij opzettelijk onjuiste financiële informatie hebben gepubliceerd. Op dit misdrijf staat een maximale straf van 1 jaar en een boete van 45.000 euro. De maximale straf wordt verhoogd naar 2 jaar. Tevens onderzoekt het kabinet of er een bestuursverbod kan worden opgelegd.

RVD, 29.04.2004