Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie
Vreemdelingenzaken en Integratie
Persbericht ministerraad
29 april 2004

NIEUW LEGESSTELSEL

De leges voor reguliere verblijfsaanvragen voor onbepaalde tijd en voor verlengingen van reguliere verblijfsvergunningen worden goedkoper. De leges voor gezinshereniging worden duurder. Dat staat in het voorstel voor een nieuwe legessystematiek van minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie, waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

Uit onderzoek naar de behandelkosten van verblijfsaanvragen is nagegaan welke kosten verbonden zijn aan de diverse verblijfsvergunningen en welke legestarieven daaruit voort dienen te vloeien. Uitgangspunt is geweest dat de vreemdeling nooit méér betaalt dan de kosten die zijn gemoeid met de verblijfsvergunning waarvoor een aanvraag wordt gedaan.

Uit het legesonderzoek blijkt dat de legestarieven voor reguliere verblijfsaanvragen lager zijn naarmate de vreemdeling langer in Nederland verblijft waardoor de behandelkosten afnemen. Verlengingen en reguliere aanvragen voor onbepaalde tijd worden fors goedkoper (respectievelijk tot 235 euro en 696 euro goedkoper). De leges voor gezinshereniging worden evenwel duurder (505 euro). Wel wordt er een gezinstarief ingevoerd. Van een dergelijk tarief is sprake als er lagere behandelkosten zijn, als gelijktijdig met een hoofdpersoon één of meerdere gezinsleden een aanvraag indienen voor verblijf bij de hoofdpersoon, ofwel dat meerdere gezinsleden een aanvraag indienen voor (verlen(g)ing van het) verblijf bij een in Nederland verblijvende hoofdpersoon. Met de invoering van een gezinstarief zal het bestaande tarief voor kinderen onder de 12 jaar komen te vervallen.

De kosten voor bezwaar en beroep worden vooralsnog niet doorberekend in de legestarieven. Ook komt er geen apart tarief voor min- en onvermogenden, aangezien het de verantwoordelijkheid van de vreemdeling is om bij de keuze voor de komst naar Nederland ook te kunnen voldoen aan de financiële verplichtingen. Een apart tarief voor deze categorie zou overigens leiden tot een verhoging van de overige legestarieven.

RVD, 29.04.2004