Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht ministerraad
29 april 2004

ONDERNEMINGSRAAD KRIJGT INFORMATIE OVER BELONINGSVERHOUDING IN

BEDRIJF

Ondernemingsraden krijgen in het vervolg informatie over de beloningsverhoudingen in het bedrijf. Het gaat om ondernemingsraden van bedrijven die meer dan 100 werknemers hebben en die verplicht zijn om een volledig jaarverslag op te stellen. Ook alle organisaties in de (semi-)overheidssfeer met 100 of meer werknemers die in hoofdzaak publieke taken uitvoeren (bijvoorbeeld ziekenhuizen en onderwijsinstellingen) krijgen een dergelijke informatieplicht. In totaal gaat het om ongeveer 3000 bedrijven en instellingen. Dit heeft de ministerraad besloten op voorstel van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Kleine bedrijven en besloten vennootschappen die geleid worden door een directeur- grootaandeelhouder worden van de informatieplicht aan de ondernemingsraden uitgezonderd. Hiermee wordt voorkomen dat ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf en familiebedrijven worden geconfronteerd met deze informatieplicht. De informatie betreft de beloningsverhouding tussen het bestuur en toezichthoudend orgaan, en groepen van overige in het bedrijf werkzame personen.

Het kabinet vindt dat ondernemingsraden belang hebben bij een goed functioneren van de onderneming. Hoogte en structuur van de beloning van bestuurders en toezichthouders zijn hierbij belangrijke aspecten. Transparantie - ook naar de ondernemingsraad - is volgens het kabinet een belangrijk instrument om goed ondernemingsbestuur te bevorderen. Daarnaast is transparantie richting de ondernemingsraad belangrijk bij de discussie over beloningsvraagstukken in Nederland.

Informatie over de beloningsverhoudingen moet minimaal één keer per jaar schriftelijk worden gegeven. De ondernemer moet ook informatie verstrekken over verwachte belangrijke wijzigingen in de beloningsverhoudingen. Het informatierecht voor de ondernemingsraad wordt opgenomen in de wijziging van de Wet op de ondernemingsraden, die in voorbereiding is.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het kabinetsstandpunt "Informatierecht Ondernemingsraad inzake beloningsverhoudingen" aan de Tweede Kamer wordt gezonden.

RVD, 29.04.2004