Vlaamse overheid

Vandaag heeft het Vlaams parlement het ontwerp van decreet betreffende de Huizen van het Nederlands goedgekeurd.

De werking van de zeven experimentele Huizen van het Nederlands wordt uitgebreid. Sinds november 2002 begeleiden de Huizen van het Nederlands anderstaligen bij het aanleren van het Nederlands als tweede taal (NT2). Door de uitbreiding van het project komt er aan die pilootfase nu een einde. Er ontstaan meteen ook acht in plaats van zeven Huizen van het Nederlands. In elke provincie komt er een Huis, net als in de steden Antwerpen, Brussel en Gent.

De Huizen van het Nederlands zijn ontstaan uit de Rondetafelconferentie die zich in 2002 boog over het aanleren van het Nederlands als tweede taal aan volwassenen. "De uitbreiding van de Huizen van het Nederlands is voor mij zeer belangrijk. We zullen een beter zicht krijgen op de wachtlijsten en het aanbod beter op de vraag kunnen afstemmen zodat de Huizen van het Nederlands een nog grotere rol kunnen spelen in het inburgeringsproces", zegt minister Vanderpoorten.

De Huizen van het Nederlands oriënteren anderstaligen naar het meest gepaste aanbod NT2 en dragen zo bij tot de integratie van anderstalige volwassenen en tot de inburgering van de anderstalige nieuwkomers in de Vlaamse samenleving.

Dankzij de uitbreiding van het project zal er in Vlaanderen nog efficiënter gewerkt worden aan de inburgering van anderstaligen. Het aanbod NT2 zal tussen de verschillende opleidingsverstrekkers onderling beter afgestemd kunnen worden, middelen zullen efficiënter gebruikt worden, de registratie van de cursisten zal vlotter verlopen en de acht Huizen zullen samen ook een beter beeld hebben van de instroom, de doorstroom en de uitval in NT2.

Anderstalige volwassenen die in de toekomst Nederlands willen leren zullen vanaf nu dus nog beter geholpen zijn en nog sneller worden doorverwezen naar het meeste gepaste aanbod.

info : Jo De Ro, woordvoerder van minister Vanderpoorten
- tel. (0475) 98 33 73 -
(02) 553.99.23 - fax. (02) 553 99 19
e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be


---