Vlaamse overheid

Van 28 tot 30 april houdt de internationale vereniging voor sociaal toerisme BITS haar tweejaarlijks wereldcongres. BITS (Bureau International du Tourisme Social) koos Blankenberge uit als congreslocatie en verwacht er 200 deelnemers uit 40 landen van Europa, Azië, Noord- en Latijns-Amerika, en Afrika. Renaat Landuyt, minister vice-president van de Vlaamse regering en Vlaamse minister van Werkgelegenheid en Toerisme, is blij met de keuze van de Floreal Club in Blankenberge als congreslocatie.

"BITS is een gezaghebbend internationaal orgaan dat op wereldschaal de sociale impuls in het toerisme aanmoedigt en coördineert. Wij hebben in Vlaanderen de afgelopen jaren hard gewerkt om een vernieuwd sociaal-toeristisch beleid 'Toerisme voor Allen' op de sporen te zetten. Van bij de aanvang hebben we een internationaal referentiekader gehanteerd, zoals bleek uit de Europese ministerconferentie die we in 2001 organiseerden rond dit thema. Dat BITS nu zijn congres in Vlaanderen organiseert, is een waardering voor het geleverde werk," stelt Landuyt.

Het BITS-congres biedt een uniek platform voor de uitwisseling van informatie over nieuwe trends en producten die 'Toerisme voor Allen' beogen. "Vlaanderen heeft op dit vlak één en ander te vertellen", zegt Landuyt, "Denk maar aan onze premie voor het toegankelijk maken van logiesinfrastructuur, aan het Infopunt Toegankelijk Reizen, aan de projecten voor nieuwe jeugdherbergen in Leuven en binnenkort in Antwerpen, aan het nieuwe groepslogies voor jongeren in Mesen, aan het Steunpunt Vakantieparticipatie dat mogelijkheden biedt voor personen die in armoede leven." Ook de subsidiëring van de 'klassieke' vakantiehuizen werd hertekend via het decreet 'Toerisme voor Allen'. "We staan aan het begin van een nieuwe samenwerking en taakverdeling tussen overheid en sociale organisaties," aldus Landuyt, "Die vernieuwing was nodig na bijna vijftig jaar ongewijzigd beleid. We hebben onze focus weer scherper gesteld op de mensen die vandaag écht nog steun nodig hebben om met vakantie te kunnen gaan."

Het BITS-congres in Blankenberge biedt de gelegenheid om het Vlaamse beleid te toetsen aan inzichten en ervaringen uit alle uithoeken van de wereld.

www.bits-int.org

Meer info :
Jean Blétard - secretaris-generaal BITS
Tel. 02-549 05 95 - GSM 0475-28 62 65 -
jean.bletard@accg.be
Griet De Prest - Kabinet minister Landuyt tel. 02/553.25.60 - persdienst.landuyt@vlaanderen.be


---