Partij van de Arbeid


Den Haag, 29 april 2004


PvdA stemt tegen wet Kinderopvang


De PvdA heeft samen met de Christenunie een belangrijke reparatie aan de wet Kinderopvang voor elkaar gekregen. Met steun van D66, GroenLinks, SP, LPF en groep Lazrak werd een kamermeerderheid verkregen voor het voorstel om inkomens tot twee maal modaal de eerste vier jaar een compensatie te geven voor het ontbrekende werkgeversdeel. Daarna blijft een structurele compensatieregeling voor de inkomens tot anderhalf keer modaal.


Het aannemen van het amendement om tot deze compensatie te komen was het hoogst haalbare. De inzet van de PvdA is altijd geweest dat er een verplichte werkgeversbijdrage zou komen en een structurele compensatieregeling voor degenen zonder werkgeversbijdrage. Dit standpunt werd helaas niet door een meerderheid in de Tweede Kamer gedeeld.


Door een amendement van CDA, VVD en LPF zullen er straks geen meetbare en controleerbare kwaliteitseisen worden vastgesteld voor de kinderdagverblijven en de (gast)ouderverblijven. Dit betekent dat het voor de GGD buitengewoon lastig wordt om op kwaliteit te controleren. De deur wordt hiermee opengezet voor de beunhazen die met een slechte kwaliteit, grote groepen, te weinig ruimte en onveilige situaties kinderopvang kunnen gaan verzorgen. Op de valreep heeft ook het voorstel om een verplichte ouderraad te handhaven het in de Kamer gered. Toch blijven er veel te weinig inspraakmogelijkheden voor ouders over.


Kortom: er komt een onuitvoerbare wet die slecht is voor kinderen en ouders. Daarom stemt de PvdA na het reces tegen deze wet.