Vlaamse overheid

Het Vlaams Parlement keurde vandaag, op voorstel van de Vlaamse minister van Onderwijs en Vorming Marleen Vanderpoorten, het ontwerp van decreet tot bekrachtiging van de decretale specifieke eindtermen voor het algemeen secundair onderwijs goed.

De vakken in de 2de en 3de graad van het ASO zullen in polen ondergebracht worden. In een pool komen verschillende vakken van één en hetzelfde kennisgebied terecht. Ook de eindtermen, wat leerlingen moeten kennen en kunnen op het einde van het schooljaar, worden per pool bepaald en niet langer per vak.

Het onderbrengen van verwante vakken in één pool is een gevolg van de vaststelling dat de opleidingen van het ASO één- of tweepolig zijn opgevat. Bijvoorbeeld: wiskunde- wetenschappen, moderne talen-wiskunde,. Alhoewel wiskunde hier tot twee verschillende opleidingen behoort, gaat het wel degelijk om hetzelfde wetenschapsdomein.

Concreet betekent dit dat er eindtermen komen voor de volgende polen: economie, humane wetenschappen, Grieks, Latijn, moderne talen, sport, wetenschappen en wiskunde. In dit nieuwe systeem komen de vakken biologie, fysica en chemie bijvoorbeeld in de pool wetenschappen terecht.

ASO-leerlingen zijn verplicht om een opleiding met twee polen te volgen, behalve als ze kiezen voor de opleiding humane wetenschappen. Aan de opleiding zelf verandert er door deze regeling niets. Enkel de bepaling van de eindtermen krijgt een andere vorm omdat deze nu per pool gebeurt.

info : Jo De Ro, woordvoerder van minister Vanderpoorten
- tel. (0475) 98 33 73 -
(02) 553.99.23 - fax. (02) 553 99 19
e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be


---