Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

Naar een elektronische overheid

Zes projecten genomineerd voor
E-government Award Noord-Brabant

Zes projecten van de gemeenten Eindhoven, Schijndel, Heusden, Helmond en Tilburg zijn genomineerd voor de E-government Award 2004 Provincie Noord-Brabant. Gedeputeerde Peter van Vugt maakte dit bekend tijdens het symposium 'Samen werken aan de elektronische overheid' in het provinciehuis van Noord-Brabant. De provincie stelt de komende vier jaar een jaarprijs van 10.000 euro beschikbaar voor de beste ICT-toepassing op het terrein van E-government binnen Brabant. Hiermee wil de provincie stimuleren dat regionale overheden gezamenlijk ICT inzetten voor een beter presterende overheid die ook daadwerkelijk zo door de burgers wordt beleefd.

Uit de 17 inzendingen voor de E-government Award Provincie Noord-Brabant zijn de volgende zes projecten genomineerd:

Eindhoven 'Raad in beeld'. De raadsvergaderingen van Eindhoven zijn online te volgen in beeld en geluid. Daarnaast bestaat er een audiovisueel archief van de raadsvergaderingen. De doelstelling is de burgers actiever bij de politiek te betrekken. Vooral de archieffunctie en de mogelijkheid het beeldmateriaal te doorzoeken op spreker zorgen voor de nominatie van deze inzending.

Eindhoven Strijpweb. Een project van de gemeente Eindhoven met langzamerhand landelijke bekendheid. Het is een goed voorbeeld van de inzet van Internet bij gemeenschapsontwikkeling. Het project is in Noord-Brabant een van de weinige voorbeelden van een dergelijk gebruik van het Internet. Bijzonder aan Strijpweb is ook dat het van oorsprong een initiatief is van burgers dat door de gemeente is overgenomen.

Helmond GemeenteTV. Tweewekelijks wordt er in Helmond een Tv-uitzending gemaakt met onderwerpen uit de gemeentelijke politiek. De programmering is gebaseerd op de politieke agenda van het bestuur. Deze uitzendingen worden digitaal opgeslagen en ontsloten via de website van de gemeente. Het is een poging om burgers beter te betrekken bij het lokale bestuur van de gemeente.

Schijndel Geluidsopnamen van raad- en commissievergaderingen worden via het Internet ontsloten. Hier hebben we opnieuw te maken met een poging burger en politiek dichter bij elkaar te brengen door meer transparantie te brengen in het politieke proces. Het aardige van deze oplossing is de combinatie met een uitvoerig geannoteerde agenda waarlangs de geluidsfragmenten zijn ontsloten. De burger kan van de behandeling van een onderwerp vrij nauwkeurig bepalen wat hij wel of niet wil beluisteren.

Heusden Het digitale loket. De gemeente Heusden is al gedurende meerdere jaren koploper in Noord-Brabant als het gaat om de elektronische overheid. Het digitale loket speelt daar een belangrijke rol in. Heusden slaagt er in om in een flink tempo steeds nieuwe functionaliteit toe te voegen zonder afbreuk te doen aan het integrale karakter van de website.

Tilburg Modern bestuursinformatiesysteem. Vrijwel alle gemeenten hebben zo'n systeem. De bijzondere kwaliteit van de Tilburgse oplossing zorgt voor nominatie. Die kwaliteit zit onder meer in de snelheid waarmee de informatie beschikbaar komt voor burgers en de laagdrempelige toegankelijkheid, de 'gebruikersvriendelijkheid'.

Het rapport met de onderbouwing van de nominaties is te raadplegen op MACROBUTTON HtmlResAnchor www.apenstaartjebrabant.nl.

Burgers betrekken
Bij de dienstverlening aan burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties speelt de informatie- en communicatietechnologie een steeds belangrijkere rol. De ambities van het Rijk, provincies en gemeenten voor een elektronische overheid liggen hoog. De overheid moet met behulp van ICT zijn dienstverlening verbeteren (24 uur per dag, 7 dagen per week). Alle informatie moet voor de burgers beschikbaar komen via het Internet. De overheid moet ICT ook gaan inzetten om burgers meer en intensiever te betrekken bij het beleid en bij de uitvoering ervan.
De organisatie van de E-government Award ligt in handen van het Platform Elektronische Overheid Noord-Brabant. Het platform is bedoeld alle overheden die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de elektronische overheid in Brabant.
Voor het bevorderen van bestuurlijk draagvlak bij de overheden voor activiteiten op het gebeid van E-government is een stuurgroep Elektronische Overheid ingesteld. Deze staat onder voorzitterschap van Henk Willems, burgemeester van de gemeente Heusden.



Provincie Noord-Brabant