Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting


Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting

Jan van der Heijden geridderd

29-04-2004
Ridder in de Orde van Oranje Nassau Wat heeft CF-patiënt en NCFS-coryfee Jan van der Heijden gemeen met Frans Bauer, Mart Smeets en Saskia en Serge? Welaan, net als deze bekende Nederlanders werd ook Jan op de dag voor Koninginnedag geridderd in de Orde van Oranje Nassau. Tijdens een plechtigheid in het Haagse theater Diligentia werd Jan onderscheiden voor zijn jarenlange inzet voor de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting. Uit handen van burgermeester Deetman kreeg hij de bijbehorende versierselen opgespeld, doch niet voordat de burgervader in ging op de uitgebreide staat van dienst waarmee Jan de Koningin heeft weten te behagen.

Vijftien jaar actief
Jan van der Heijden was van 1987 tot 2002 werkzaam binnen de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting. Hij begon als secretaris van de Werkgroep Jongeren Volwassenen. Snel daarna vond hij ook een plekje binnen de commissie die jaarlijks de landelijke ontmoetingsdag organiseert. Sindsdien heeft Jan vele ontmoetingsdagen helpen organiseren en bovendien als dagvoorzitter geleid. In 1993 speelde Jan een belangrijke rol in de voorbereiding en aanzet tot de structuurwijziging en professionalisering van NCFS-bestuur en kader. Begin 1994 werd hij zelf bestuurlid van de NCFS en het Christinafonds.

Tijdens zijn diverse functies begeleidde Jan veel projecten. Zo organiseerde hij de eerste kaderplusdag, was hij secretaris van de beheerraad van het Nederlands Cystic Fibrosis Databestand, projectleider 'CF en Basisschool', begeleider en coördinator van het Zelfzorgboek Cystic Fibrosis en lobbyist vanuit de NCFS voor de vergoeding van het medicijn Pulmozyme. Jan formuleerde tevens de uitgangspunten van het wetenschappelijk beleid van de NCFS en voerde deze uit. Hij stond mede aan de wieg van de website van de NCFS en publiceerde veel artikelen in het CF-Nieuws en het IACFA-bulletin.

Ook internationaal zette Jan zijn beste beentje voor. Hij vertegenwoordigde de NCFS op de internationale CF-conferenties van Wenen, Dublin, Kopenhagen, Parijs, Orlando en Berlijn. Hij wist in 1999 de 23e Europese Cystic Fibrosis Conferentie naar Nederland te halen en was secretaris/penningmeester van het organisatiecomité. Zijn contacten met Céline Dion, ambassadeur voor Cystic Fibrosis in Canada, mondden uit in een ontmoeting achter de schermen tussen een groep CF-patiënten en de zangeres.

Goed gevonden
Ondanks het feit dat Jan zelf patiënt is, heeft hij de energie die hij aan de dag kon leggen altijd gedreven ingezet voor Cystic Fibrosis en de NCFS. Dat is niet onopgemerkt voorbij gegaan. "Uw geweldige inzet is breed opgevallen", aldus burgermeester Deetman in zijn toespraak tot Jan. "Wij zijn u daarvoor erkentelijk. Het is daarom dat het mij heel veel genoegen doet u te mogen meedelen dat Hare Majesteit de Koningin heeft goed gevonden u Koninklijk te onderscheiden." In aanwezigheid van enkele genodigden, onder wie de directeur van de NCFS, kreeg Jan vervolgens de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau opgespeld.

Zie ook:
Lintjesregen: 49 Hagenaars onderscheiden

Burgermeester Deetman van Den Haag feliciteert Jan als eerste en speldt hem het Koninklijke lintje op Jan met zijn vrouw Désirée tijdens de receptie na
de uitreiking

Jan samen met zijn ouders
Eenmaal thuis is het de decorandus zelf die de taart aansnijdt

© NCFS, Dr. A. Schweitzerweg 3, 3744 MG Baarn telefoon 035 - 64 79 257, fax 035 - 64 79 489, e-mail info@ncfs.nl