Gemeente Lingewaard


Lingewaard deelt mee in lintjesregen

foto personen die koninklijke onderscheiding hebben gekregen Donderdag 29 april heeft burgemeester Persoon in zalencentrum De Valom in Huissen aan veertien inwoners uit de gemeente Lingewaard een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt. Vijf personen werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, de overige negen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Vlnr: burgemeester R. Persoon, M. Calis, A. Janssen, H. Lentjes, mevr. M. van Eechoud-Bierens, W. Knuiman, mevr. W. Peelen-van Pelt, H. Janssen, P. Lentjes, J. Hendrikx, B. Talens, W. Evers, J. van Gelder, C. Teunissen. C. van Dalen ontbreekt op de foto. Foto: Foto Mireat, Gendt

M. Calis (Bemmel) A.Th. Janssen (Huissen)
C. J.A.M. van Dalen (Bemmel) W.H. Knuiman (Doornenburg) Mevr. M.C.J. van Eechoud-Bierens (Bemmel) H.A. Lentjes (Huissen) W.G.C. Evers (Huissen) P.T. Lentjes (Huissen)
J.A. van Gelder (Bemmel) Mevr. W.H.M. Peelen-van Pelt (Bemmel) J.P.R.M. Hendrikx (Gendt) B. Talens ( Huissen)
H.W.J. Janssen (Huissen) C.F. Teunissen (Bemmel)

De heer G.M. Calis (Bemmel) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn vele verdiensten binnen de gezondheidszorg. Hij was in 1990 mede-initiatiefnemer en later coördinator van de Stichting Thuis Sterven Betuwe, afdeling Bemmel, Haalderen en Ressen. Tot 2000 was hij als vrijwilliger bij de stichting actief. Daarna werd hij als vrijwilliger gastheer voor de bewoners van verpleeghuis De Lingehof. Sinds zijn pensionering dertien jaar geleden zet hij zich met toewijding in voor lijdende mensen, slachtoffers van geweld, terminaal zieken en dementerenden.


Mevrouw M.C.J. van Eechoud-Bierens (Bemmel) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. In 1982 trad zij toe als bestuurslid van de jeugdcommissie van Hockeyclub Bemmel. In 1988 werd zij lid van het hoofdbestuur, waarin zij belast was met pr-activiteiten. Zij nam het initiatief voor het clubblad Binnendijks. Zij was van 1987 tot 1990 lid van de clubhuiscommissie, die zich inzette voor een eigen clubhuis. De inspanningen werden in 1990 bekroond. Sinds 1993 is zij vrijwilliger voor de Stichting VVV Bemmel Boven-Betuwe. Zij verstrekt toeristische informatie in het VVV-kantoor in kasteel De Kinkelenburg, maar organiseerde ook activiteiten zoals Kerkenpad-dagen, een kerstmarkt en een Zwitserse markt.
In 2001 nam zij het initiatief tot de oprichting van de Stichting BOL (Bemmelse Ondernemende Ladies. Deze stichting organiseert wandel- en fietstochten.


De heer W.G.C. Evers (Huissen) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij nam in 1990 het initiatief om gebeurtenissen op video vast te leggen en deze bij instanties in besloten kring te vertonen.
De waardering voor deze vertoningen bracht hem ertoe in 1994 Huissen TV op te richten. Evers heeft door zijn inzet Huissen TV het huidige gezicht gegeven. Hij verzorgt elke twee weken op zondag tussen 12.00 uur en 13.30 uur een uitzending met interviews, rapportages en achtergrondinformatie. Evers verzorgt ook de lokale kabelkrant, die dagelijks wordt bijgehouden.


De heer J.A. van Gelder (Bemmel) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij was van 1975 tot 1993 lid van het vrijwillig brandweerkorps Bemmel. Hij was onder meer verantwoordelijk voor het uitruk-gereedhouden van het rollend materieel. Toen hij in 1993 55 jaar werd moest hij de brandweer met pijn in zijn hart vaarwel zeggen.

Sinds 1959 is hij lid van voetbalvereniging Sportclub Bemmel en sinds 1974 bestuurslid. In 1975 betrok de club een nieuw gemeentelijk sportpark: de Essen. Voor het onderhoud en beheer van dit nieuwe complex was en is Van Gelder bestuurlijk verantwoordelijk. Dat betekent ook dat hij vrijwel dagelijks op het sportpark te vinden is voor onder meer vergaderingen en onderhoudswerk.


De heer J.P.R.M. Hendrikx (Gendt) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij heeft zich altijd geïnteresseerd voor de lokale politiek. In 1986 richtte hij de lokale partij Lijst Joost op. Na de raadsverkiezingen trad Hendrikx toe tot de gemeenteraad van Gendt. Vier jaar later behaalde deze partij zoveel stemmen dat zij deel ging uitmaken van het college en Hendrikx werd tot wethouder benoemd. Deze functie heeft hij een zittingsperiode vervuld. In 1994 werd hij weer lid van de gemeenteraad. In 1998 werd hij herkozen en opnieuw wethouder. In die periode streefde Gendt er naar een zelfstandige gemeente te blijven. Als wethouder van een strijdbare gemeente heeft hij belangrijk werk vervuld in het herindelingsproces. Bij de raadsverkiezingen voor de nieuwe gemeente in november 2000 behaalde Hendrikx voldoende stemmen om weer raadslid te worden. Sinds 2 januari 2001 is hij wethouder van de gemeente Lingewaard.


De heer H.W.J. Janssen (Huissen) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij zet zich in op maatschappelijk - hij is al jarenlang voorzitter van de plaatselijke Katholieke Bond voor Ouderen
- en politiek terrein. Hij hecht veel waarde aan lokale politiek en dat was voor hem reden om eind jaren tachtig lid te worden van de lokale partij Lijst 7. Voor deze partij verdiende hij bij de raadsverkiezingen in 1990 een raadszetel. Tot aan de herindeling in 2001 maakt hij deel uit van de Huissense gemeenteraad. In november 2000 werd hij opnieuw tot raadslid gekozen.Sinds 2 januari 2001 is hij wethouder.


De heer A.Th. Janssen (Huissen) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij is een voorvechter voor de biljartsport. In 1955 werd hij voorzitter van de plaatselijke biljartvereniging Brouwershof. Deze functie heeft hij veertig jaar uitgeoefend. Janssen zorgde ervoor dat de sport een belangrijke wijkactiviteit bleef . Tussen 1957 en 1989 was hij ook bestuurslid van de Betuwse Biljartbond. Sinds 1994 zet hij zich in voor de oudere medemens. Zo geeft hij in zorgcentrum Sancta Maria leiding aan biljartclub Ons Genoegen, organiseert hij wekelijkse spelactiviteiten en levert zijn bijdrage aan Bij de Tijd, een maandblad. Verder is hij vrijwilliger voor Tafeltje-dek-je.
Sinds 1978 verzorgt Janssen wekelijks bingo-avonden in Huissen. De opbrengsten komen ten goede aan onder meer de wandelvereniging, de vogelvereniging en de drumfanfare.


De heer W.H. Knuiman (Doornenburg) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Sinds 1964 is hij lid van Schutterij Gijsbrecht van Aemstel van Doornenburg en Honderdmorgen. Na zijn koningschap in 1973 trad hij in 1976 toe tot het gildenbestuur en werd hij vice-president. In 1981 wed hij gekozen tot president . Deze functie oefent hij uit tot op de dag van vandaag. Onder zijn leiding zijn diverse concoursen georganiseerd in Doornenburg en heeft de schutterij deelgenomen aan concoursen in het buitenland. Vorig jaar nog presenteerde alle gilden- en schutterijverenigingen van Lingewaard zich tijdens de Vlaggenparade van de Internationale Nijmeegse Wandelvierdaagse in stadion de Goffert in Nijmegen. De vendelshow werd mede geregisseerd door Knuiman. Op zijn initiatief kwam er in 1978 een adequaat schuttersgebouw.
In 1971 was hij mede-oprichter van Olympia, een omnisportvereniging voor het beoefenen van judo, volleybal en wandelen. Sinds 1969 is hij een verdienstelijk lid van de plaatselijke carnavalsverenging De Riensplitsers.


De heer H.A. Lentjes (Huissen) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij is een liefhebber van het amateurtoneel. Al ruim 39 jaar is hij verbonden aan de plaatselijke toneelvereniging Marjatta, waarvan hij sinds 1976 voorzitter is. Marjatta voert onder meer wagenspelen op kasteel Doornenburg op. Ook verzorgt de vereniging optredens voor ouderen, gehandicapten en tijdens gildenactiviteiten in Huissen. Als voorzitter is Lentjes erin geslaagd het toneel onder de aandacht van de jeugd te brengen door voorstellingen te geven op scholen.


De heer P.T. Lentjes (Huissen) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij verzet veel werk op zowel politiek als maatschappelijk terrein. Zo was hij jarenlang voorzitter van voetbalvereniging Jonge Kracht Huissen. Als lid van het CDA startte de heer Lentjes zijn politieke loopbaan in 1978 als vast commissielid van de raadsadviescommissie Sport en Onderwijs. In 1982 werd hij raadslid in Huissen. Bij de raadsverkiezingen in 1998 was hij lijsttrekker. In deze tijd kreeg Huissen te maken met een herindeling. Lentjes werd wethouder. In deze functie verrichtte hij belangrijk werk ten tijde van de herindeling. Sinds 2 januari 2001 is hij wethouder en eerste loco-burgemeester van de nieuwe gemeente.


Mevrouw W.H.M. Peelen-van Pelt (Bemmel) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Zij begon in 1988 als secretaris van de de KNBLO, Kring Arnhem. Van begin af aan pleitte zij voor de fusie van Kring Nijmegen en Kring Arnhem, omdat dat volgens haar voordelen op zou leveren voor de individuele wandelaar. Door haar dadendrang kwam de fusie in 1993 tot stand. Zij werd meteen bestuurslid van de uit die fusie voortgekomen Kring Gelderland. Van 1994 tot 1999 was zij voorzitter van deze kring. Met name de belangstelling bij de jeugd voor de wandelsport had haar speciale aandacht. Sinds 1999 bemenst zij bij wandeltochten geregeld de promotiestand van de kring. Door de verkoop in deze stand krijgt Kring Gelderland extra gelden waardoor de contributie voor met name de jongeren op een aanvaardbaar peil kan blijven.


De heer Drs. B. Talens ( Huissen) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij is sinds 1990 actief voor astmapatiënten. In 1987 werd hij bestuurslid van de Astma Patiënten Vereniging VbbA/LCP. Zijn taken waren onder meer begeleiding van contactpersonen en coördinator van de werkgroep publiciteit. Van 1988 tot 1995 was hij tweede voorzitter, en van 1995 tot en met 1997 voorzitter van deze patiëntenvereniging. Sinds de fusie van de Astma Patiënten Vereniging VbbA met de Landelijke Cara Patiëntenvereniging in 2001 is Talens secretaris van de nieuw opgerichte Astma Patiënten Vereniging VbbA/LCP. Uit hoofde van zijn bestuursfuncties was/is Talens bestuurslid van twee stichtingen die de vereniging financieel ondersteunen: Stichting Seneca (van 1989) en de stichting NS ABC (1993-2001). Van 1987 tot en met 1991 was hij hoofdbestuurslid van het Nederlands Astmafonds. Sinds 1998 is hij redactielid van het Astmanieuws. Als secretaris van de Astma Patiënten Vereniging VbbA/LCP bekleedt hij diverse functies binnen Europese organisaties die zich het lot van de astmapatiënt aantrekken.


De heer C.F. Teunissen (Bemmel) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Zijn passies zijn Hardloop- en skeelervereniging b.o.d. De Sprinters, het Oranje Comité Bemmel-Ressen en de EHBO. In 1983 was Teunissen mede-oprichter van De Sprinters. Hij was secretaris vanaf de oprichting tot en met 1992. Sindsdien is hij adviseur van het bestuur. Hij nam het initiatief tot het clubblad het Sprintertje, waarvan hij nog altijd hoofdredacteur is. Sinds de oprichting in 1983 maakt hij deel uit van de Trimloopcommissie. Hij is verantwoordelijk is voor het samenstellen van het parcours voor de afstanden 1,7 - 5 -10 en 15 km. Ook doet hij hiervoor de pr. Verder is Teunissen actief voor het Oranje Comité Bemmel-Ressen: sinds 1980 als bestuurslid, van 1996 tot 1998 als waarnemend en vanaf 1999 als voorzitter. Sinds 1960 hij actief lid van de EHBO-vereniging in Mook en Middelaar. Vanaf 1968 is hij aan deze vereniging als docent verbonden.


Artikel geplaatst op 29 april 2004