Gemeente Nijefurd


Acht Koninklijke Onderscheidingen in Nijefurd
Op 29 april reikte burgemeester J.W. Boekhoven acht KO's uit.

In het voormalig gemeentehuis te Koudum:
om 09.00 uur aan mevrouw Sippie de Roos-Beuckens (59) uit Warns. Mevrouw De Roos heeft zich naast haar functie bij het gezinsvervangend tehuis in Koudum geruime tijd verdienstelijk gemaakt, in het bijzonder sinds 1976 ten behoeve van het Nederlandse Rode Kruis, als onbezoldigd chauffeur van de buurtbus Hemelum-Stavoren, als collectant in Warns voor de NKGG Zuid-West Friesland, als vrijwilliger bij de Zonnebloemvereniging en als penningmeester van de Christelijke Bond van Plattelandsvrouwen, afdeling Warns. Verder is decoranda lid van de cliëntenraad van verzorgingshuis De Finke te Koudum en verleent zij hand- en spandiensten aan een invalide buurvrouw. Gelet op de aard, de duur en de uitstraling van haar activiteiten wordt mevrouw De Roos-Beuckens benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. om 09.00 uur aan mevrouw Antje de Vries-van der Weg (72) uit Koudum. Mevrouw De Vries is sinds 1972 actief als secretaris van de St. Open Bejaardenwerk Koudum, als mede-coördinator tevens belast met het financieel beheer van de vrijwilligers van Tafeltje Dekje, gedurende 25 jaar bestuurslid van de afdeling Koudum van de Nederlandse Christelijke Vrouwenbond, als ouderling van de Gereformeerde Kerk Koudum, als penningmeester van Watersportvereniging de Fluessen in Koudum en gedurende een lange tijd (35 à 40 jaar) als vrijwillige EHBO-er. Mevrouw De Vries wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. om 09.00 uur aan mevrouw Piertje Hoekstra-Landman (67) uit Koudum. Mevrouw Hoekstra is vanaf 1975 tot heden op diverse terreinen actief, zoals als penningmeester van de Stichting Open Bejaardenwerk Koudum, diaken van de Hervormde Gemeente, mede-coördinator van de vrijwilligers van Tafeltje Dekje, bestuurslid van het Christelijk Gemengd Koor "Vox Humana". Tenslotte ondersteunde zij haar echtgenoot in de periode dat deze koster was, en tot op heden is zij verzorger van ouderen in verzorgingshuis De Finke. Mevrouw Hoekstra wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
om 09.45 uur aan de heer Doekele Dijkstra (65) uit Hemelum. De heer Dijkstra heeft zich verdienstelijk gemaakt, in het bijzonder vanaf 1976 als volmacht en later als lid van het dagelijks bestuur van het waterschap "Tusken Mar en Klif", als lid van het hoofdbestuur en later als dijksgedeputeerde van het zeewerende Wetterskip Fryslân, als volmacht en lid van het dagelijks bestuur tevens vice-voorzitter van het wetterskip Boarn en Klif. Sinds 1983 is decorandus organist in de Ned. Hervormde kerk te Elahuizen en in Oudemirdum, vanaf de oprichting lid van de Federatieraad en de Commissie Landbouw van de Federatie Particulier Grondbezit, en verder als lid van het hoofdbestuur en sinds 2003 voorzitter van het Dagelijks Bestuur van de regio Zuidwesthoek van het Fries Grondbezit. Gelet op deze werkzaamheden die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben, wordt de heer Dijkstra benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
om 09.45 uur aan de heer Louwerens Mulder (76) uit Koudum. De heer Mulder is vanaf 1974 tot heden actief als bestuurslid en vanaf 1984 als voorzitter van de Woningbouwvereniging Nijefurd. Hij is jarenlang voorzitter van de sportvereniging Oeverzwaluwen geweest, heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de realisatie van de sporthal in Koudum en is vanaf 1990 secretaris/penningmeester van de Stichting Trochgean Koudum (het bevorderen van de leefbaarheid). Gezien de aard, de uitstraling en betekenis van de activiteiten op het terrein van de volkshuisvesting, de sport en het lokale welzijn zal hij benoemd worden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

In het gemeentehuis te Workum:
om 10.45 uur aan de heer Hans Van Dam (83) uit Workum. De heer Van Dam is vanaf 1956 tot heden actief als medeoprichter en (tot 1977) als bestuurslid van de Fûgelwacht Warkum en Omkriten; zijn werkzaamheden bestonden uit het regelen van excursies, secretariaatswerkzaamheden, nog steeds is hij belast met de intensieve zorg voor weidevogels, zoals het verplaatsen van nesten bij werkzaamheden op het land tijdens landbouwbewerkingen. Verder is hij vanaf 1983 tot heden onderhoudsman van het fierljepterrein en de schans in It Heidenskip en tevens helpt hij bij de thuiswedstrijden van de Fierljepforiening It Heidenskip. Ook voor de dorpskrant "De Buurtsboade" zet hij zich al sinds 1984 in als o.a. ledenadministrateur en bezorger. Gelet op de aard, duur en uitstraling van zijn totale maatschappelijke verdiensten wordt de heer Van Dam benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. om 10.45 uur aan de heer Gerhardus Bijker (70) uit Workum. De heer Bijker is vanaf 1970 tot heden betrokken bij de Stichting Stadsherstel Hindeloopen, vanaf 1984 als adviserend bestuurslid en vanaf 1994 bestuurslid waarbij hij bewoners/eigenaren van monumenten adviseert bij onderhoud en/of restauratie van hun pand. Sinds 1983 is decorandus vrijwilliger en thans secretaris-penningmeester van het station Hindeloopen van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, vanaf 1986 is hij adviserend gastlid van de Stichting Stadsherstel Workum en sinds 1996 bestuurslid op persoonlijke titel. Bovendien is de heer Bijker rayonhoofd bij de Vereniging Friesche Elfsteden. Gelet op de aard van deze activiteiten, waarbij de heer Bijker op het terrein van de monumentenzorg en behoud van het cultureel erfgoed, de schaatssport en het reddingwezen (KNRM) zich al vele jaren voor inzet, wordt de heer Bijker benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

In Workum aan boord van een schip in de Havenkom: om 11.30 uur aan de heer Reid Jelle de Jong (68) (beter bekend als Reid) uit Workum. Decorandus is architect in ruste en woont op de vuurtoren van Workum. Hij zet(te) zich in voor cultuurhistorische activiteiten op het gebied van de zeilvaart en de visserij. Zo was hij in 1971 initiatiefnemer van de Single Handed vaarroute, bestemd voor solozeilers. In 1979 was hij initiatiefnemer van de zeiltocht Driehoek Noordzee, van Workum naar de Shetland-eilanden via Noorwegen. Sindsdien nemen jaarlijks resp. tweejaarlijks zon 40 zeilschepen deel aan deze evenementen. De Jong stond ook aan de wieg van de "Strontrace", die vanaf 1973 jaarlijks plaatsvindt, waarbij men van Workum met mest naar de bollenstreek vaart. Rond dit evenement worden in Workum jaarlijks de Beurtveer en Visserijdagen en het shantyfestival georganiseerd en kunnen belangstellenden deelnemen aan diverse workshops. Decorandus heeft alles in het belang gesteld om de traditionele scheepvaart te behouden. Bovendien heeft De Jong het klompjesilen geïntroduceerd, waarbij leerlingen op basisscholen in Fryslân deze klompjes, die als bouwpakket worden geleverd, in elkaar zetten en dan wedstrijden houden. Verder heeft hij het idee opgevat om, zodra er weer voldoende ijs in de winter is, het traditionele vissen onder ijs nieuw leven in te blazen. Aangezien De Jong (mede) initiatiefnemer is van vele (inter)nationale evenementen met traditionele zeilschepen, hij velen enthousiast heeft gekregen voor zijn initiatieven en voor de voortzetting hiervan, wordt hij gekwalificeerd als iemand die werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben. Hij wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Zie ook: Koninklijke Onderscheiding: ere wie ere toekomt!

Gewijzigd op 18-5-2004 door Afdeling Voorlichting