Provincie Friesland


---

Embargo tot donderdag 29 april 11.00 uur

PERSBERICHT

Nummer: 112 MvG
Datum: 28 april 2004

Provinciale lintjesregen:
heren Pitlo en Eisenga Ridder in de Orde van Oranje-Nassau heren Adema en Blaauw Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Donderdag 29 april spelt commissaris van de koningin drs. E.H.T.M. Nijpels in het Provinsjehûs vier inwoners van Fryslân vanwege hun speciale verdiensten voor de (friese) samenleving provincie een koninklijke onderscheiding op. Het gaat om de heren Pitlo, Eisienga, Blaauw en Adema. N 35
De heer W. Pitlo krijgt de versierselen uitgereikt die horen bij zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij krijgt deze kKoninklijke onderscheiding voor zijn langdurige en talrijke maatschappelijke verdiensten. Naast het burgemeesterschap van Gaasterlân-Sleat was en is de heer Pitlo actief in tal van verenigingen en organisaties. Zo was hij voorzitter van de IFKS en voorzitter van de Vereniging van Zuiderzeegemeenten en is hij voorzitter van de afdeling Friesland van de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij, voorzitter van de Verenging van Zuiderzeegemeenten en voorzitter van de Vereniging Vrienden van de Nierstichting, district Friesland.

De heer W.J. Adema krijgt de versierselen uitgereikt die horen bij zijn benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Adema wordt Kkoninklijk onderscheiden vanwege het feit dat hij sinds 1971 op tal van verschillende terreinen actief is als vrijwilliger. Zo zet hij zich al vele jaren als bestuurslid in voor de A.S. Talma Stichting waarvan hij sinds 2002 voorzitter is. Daarnaast is hij lid (geweest) van vele besturen waaronder die van de Stichting Fogelsanghstate, het Nederlands Rode Kruis, Omrop Fryslân en Stichting Old Burgerweeshuis.

De heer W.J.G. Blaauw krijgt de versierselen uitgereikt die horen bij zijn benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Blaauw krijgt deze Kkoninklijke onderscheiding, omdat hij zich op een bijzondere manier heeft ingezet voor de gezondheidszorg op provinciaal niveau. Sinds hij 1979 in dienst trad van de drie Leeuwarder ziekenhuizen heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij in het samenwerkings- en fusieproces dat geleid heeft tot het huidige MCL. De heer Blaauw is sinds 1993 voorzitter van de Raad van Bestuur van de Zorggroep Noorderbreedte. Daarnaast is de heer Blaauw actief (geweest) in tal van besturen op het gebied van de gezondheidszorg, zoals de Trombosedienst Noord, Vereniging van Ziekenhuizen in Friesland en de Stichting Kankercentrum Friesland. De heer Blaauw is van 1982 tot 1995 lid van Provinciale Staten van Fryslân geweest en van 1996 tot 2000 voorzitter van het Fries Bureau voor Toerisme.

De heer J. Eisenga krijgt eveneens de versierselen uitgereikt die horen bij zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij wordt kKoninklijk onderscheiden vanwege zijn werk als lobbyist voor de provincie Fryslân en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland. In deze functie heeft de heer Eisenga pionierswerk verricht. Als 'onze man in Den Haag' was hij belangrijk voor volksvertegenwoordigers, bestuurders en ambtenaren in de drie noordelijke provincies. Hij was het boegbeeld van de noordelijke samenwerking. Naast zijn functie als lobbyist is de heer Eisenga o.a. ook raadslid van de gemeente Leeuwarderadeel en en hoofdbestuurslid van de KNV EHBO geweest. Ook heeft de heer Eisenga diverse bestuurlijke functies binnen het Nederlands Handbal Verbond vervuld.