FNV

Nieuwe internationale vakbondskoepel

De grootste internationale vakbondskoepel IVVV praat op dit moment serieus over fusie met het concurrerende Wereldverbond van Arbeid. Dat zegt IVVV-voorman Guy Ryder vanmiddag in Amsterdam tijdens de eerste Wim Kok-lezing van de FNV.

Samen zouden de twee organisaties wereldwijd zo'n 200 miljoen leden tellen. Volgens Guy Ryder wordt het steeds urgenter dat vakbonden internationaal samenwerken in campagnes.

Aanleiding is de toenemende globalisering, waardoor de economieën van alle landen naar elkaar toe groeien.

'Een goed voorbeeld vind ik de campagne die we op het moment voeren rond de kleding voor de Olympische Spelen' aldus de IVVV-voorman.

'Het doel is dat de producten voor de zomerspelen - vooral sportkleding - op een verantwoorde manier worden gemaakt. Het onderwerp blijkt goed aan te slaan. En door de vorm van een campagne en het nauw samenwerken met andere organisaties zijn we extra effectief.'

Co-referent Lodewijk de Waal onderstreept de noodzaak van meer internationale samenwerking. Maar hij waarschuwt voor overspannen verwachtingen. 'Heel wat vakbonden in Europa bezuinigen juist op internationaal werk of concentreren zich op Europa.'

In aanloop naar het 100-jarig jubileum in 2005 organiseert de FNV een reeks Wim Kok-lezingen, waarvan vanmiddag de eerste wordt gehouden.

Het IVVV vertegenwoordigt wereldwijd 157 miljoen vakbondsleden, het van oorsprong christelijke WVA telt er zo'n 30 miljoen.

28 april 2004