FNV

'Extra hoog toptarief boven de 500.000 euro'

Topinkomens boven de 500.000 euro moeten belast worden volgens een extra zwaar tarief van 75 procent. Dat zei FNV-voorzitter Lodewijk de Waal vanochtend in Amersfoort tijdens een conferentie over ethiek en inkomensverschillen.

De Waal onderstreepte de sombere analyse van Ineke Bakker van de Raad van Kerken. Grote ondernemers en topmannen bedelen zichzelf exorbitante verhogingen en bonussen toe, terwijl de rest van Nederland op de nullijn zit of zijn inkomen ziet dalen.

En de Nederlandse regering springt veel voorzichtiger om met de topinkomens of de hypotheekrenteaftrek, dan met de huursubsidie. De Waal: 'Het kabinet Balkenende heeft in zijn regeringsverklaring fiscale maatregelen aangekondigd tegen de verrijking aan de top. Maar in de praktijk blijkt het daar helaas te beroerd voor.'

De Waal herhaalde daarom zijn pleidooi voor een zogenaamde kleptocratentax. 'Bovendien moeten topinkomens boven een bepaald bedrag niet meer aftrekbaar zijn voor de vennootschapsbelasting, zodat bedrijven ze niet meer van hun winst kunnen aftrekken' aldus De Waal.

De FNV-voorzitter sprak op een conferentie van de FNV en een aantal kerkelijke organisaties. De vakbeweging hamert al jaren op het bestrijden van zelfverrijking aan de top. Resultaat is onder meer dat ondernemingen nu verplicht zijn de inkomens van managers openbaar te maken.

28 april 2004