D66

Reizende ambtenaren moeten vliegtuiguitstoot compenseren

Voedsel, ruimte en groen

Boris van der Ham

27-04-2004 - Rijksambtenaren die voor hun werk vliegreizen maken moeten de milieuschade daarvan voortaan compenseren. Een motie daartoe, ingediend door D66-kamerlid Boris van der Ham is vandaag aangenomen door de Tweede Kamer. Alle ministeries zullen gaan bijdragen aan Trees for Travel of Cool Flying, organisaties die luchtreizigers vrijwillig hun milieuschade laten compenseren.

Vorig jaar opperde Van der Ham zijn plan, dat vandaag de steun kreeg van een kamermeerderheid van CDA, PvdA, SP, GroenLinks en natuurlijk D66. Tot nog toe maakten alleen de ministeries van Buitenlandse Zaken en VROM gebruik van Trees for Travel.

Het initiatief van Van der Ham zal er niet toe leiden dat de overheid méér geld gaat uitgaven aan dienstreizen. De ambtenaren moeten hun deelname aan de bomenacties uit hun eigen reisbudget betalen. Dat betekent dat er minder of goedkoper zal worden gevlogen.

Vliegtuigen veroorzaken drie procent van de uitstoot aan broeikasgassen. Wie met Trees for Travel vliegt, stort eenzelfde percentage van de prijs van het vliegticket in een fonds. Daarmee worden bomen aangeplant in landen als Oeganda en Ecuador, om zo de door de vliegreis veroorzaakte Co2-uitstoot te compenseren.

Van der Ham: De politiek heeft haar mond vol over eigen verantwoordelijkheid van burgers en over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Prima natuurlijk, maar ik vind dan ook dat de overheid haar eigen idealen moet naleven.