Geen baan voor WAO'er zonder uitkering

De FNV maakt zich grote zorgen over WAO'ers die na de nieuwe, strengere keuring hun uitkering verliezen. Dat meldt het FNV e-Magazine. Op donderdag 29 april biedt de FNV een petitie aan bij de Tweede Kamer.

FNV-bestuurder Ton Heerts is benieuwd met welke beloftes minister De Geus morgen komt tijdens het hoofdlijnendebat over de WAO in de Tweede Kamer. Op 1 april beloofde de minister convenanten af te sluiten met werkgevers voor WAO'ers, die de dupe worden van invoering van zeer strenge keuringseisen na 1 juli.

De Geus denkt dat zo'n 110.000 mensen hun uitkering daardoor geheel of gedeeltelijk gaan verliezen en naar een (parttime) baan moeten solliciteren. Maar MBK Nederland heeft vorige week per brief laten weten hen niet bij voorbaat aan te willen nemen.

De economische recessie heeft in 12 maanden in het midden- en kleinbedrijf al een verlies van 110.000 banen opgeleverd. Het MKB heeft bovendien twijfels over de kwaliteit van deze nieuwe arbeidskrachten, omdat ze lange tijd niet gewerkt hebben.

"De hergekeurde WAO'ers moeten straks 1-op-1 worden gereĂŻntegreerd, maar de praktijk is dat ze 1-op-1 worden afgeserveerd", zegt Heerts.

De FNV zal morgenochtend de handtekeningen van mensen, die via internet de petitie hebben getekend, op ludieke wijze aanbieden aan de Tweede Kamer.

Het FNV e-Magazine verschijnt elke woensdag en is gratis. Verder in dit nummer: Werken bij multinational valt tegen; Werelddag voor gezond werken; 'Bush is een idioot'; en FNV verlaagt kleptocratentax.

28 april 2004

28 april 2004