College Bescherming Persoonsgegevens


29 april 2004

Samenwerking troef bij voorjaarsconferentie Europese privacytoezichthouders

De voorjaarsconferentie van Europese privacytoezichthouders, dit jaar georganiseerd in Rotterdam op 21, 22 en 23 april, stond in het teken van `the navigation of privacy'. Hoe kan de bescherming van privacy zo goed mogelijk gewaarborgd worden in een veranderende samenleving en hoe geef je die bescherming dan vorm? Aan de hand van de discussie over organisatie van toezicht en wetshandhaving, werd invulling gegeven aan het thema van de conferentie.

De conferentie werd op donderdag 22 april officieel geopend door de Minister van Justitie, J.P.H. Donner. In zijn speech riep de Minister op tot verdere samenwerking bij wetshandhaving in Europa, binnen de zogenaamde derde pijler. Bescherming van persoonsgegevens bij de uitwisseling van gegevens bij Europese instellingen als Europol, Schengen of Eurojust is van cruciaal belang. Door de verschillende wetten en regels die hierop van toepassing zijn en het bestaan van verschillende toezichthoudende autoriteiten is het essentieel dat er goed wordt samengewerkt. Verschillende wet- en regelgeving kunnen dan in de praktijk op een zelfde wijze worden toegepast, waardoor er meer duidelijkheid ontstaat. Op de tweede dag van de conferentie werd besloten een planninggroep in te stellen bestaande uit de voorzitters van de diverse internationale toezichthoudende autoriteiten om deze samenwerking te starten.

Voorafgaand aan de voorjaarsconferentie brachten de Europese privacytoezichthouders een bezoek aan Europol. Europol is de Europese politiedienst, verantwoordelijk voor de uitwisseling van informatie tussen de verschillende lidstaten en beschikt niet over opsporingsbevoegdheden. Bij Europol stond het spanningsveld tussen de opsporing van georganiseerde misdaad en de bescherming van privacy centraal. Na afloop van de conferentie werd er nog een rondleiding verzorgd door het project Veilig Rotterdam. Tijdens de rondleiding werd er aandacht besteed aan tal van veiligheidsmaatregelen die van Rotterdam een veiligere stad moeten maken, maar waarbij de privacy van burgers in acht is genomen. Ook werd het videobewakingssysteem van de Rotterdamse politie gedemonstreerd.

Eerdere berichten:

* Peter Hustinx benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau 22 april 2004

* Voorjaarsconferentie Europese privacytoezichthouders in Rotterdam 21 april 2004

Over het CBP
Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) houdt -onder de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP)- toezicht op de naleving van wetten die het gebruik van persoonsgegevens regelen. Bij het CBP moet het gebruik van persoonsgegevens worden gemeld, tenzij hiervoor een vrijstelling geldt.

Het CBP adviseert de regering en organisaties over de bescherming van persoonsgegevens en onderwerpen die daarmee samenhangen. Het CBP toetst gedragscodes en bemiddelt in geschillen tussen burgers en gebruikers van persoonsgegevens. Op eigen initiatief of op verzoek van een belanghebbende kan het CBP onderzoeken of de manier waarop persoonsgegevens in een bepaalde situatie zijn gebruikt, in overeenstemming is met de wet en daaraan zonodig gevolgen verbinden. Voor in gebreke blijven bij de melding kan een boete worden opgelegd. Bij overtreding van de wet of daarop gebaseerde regelingen kan het CBP overgaan tot bestuursdwang of een dwangsom opleggen.