UNIVERSITEIT TWENTE

Vliegende start voor ondernemers in biomedische technologie

Universiteit Twente start Tissue Engineering Business Accelerator

Biomedische technologie en life sciences bieden volop kansen voor startende ondernemingen. In de praktijk blijkt de stap van onderzoeker naar ondernemer echter maar al te vaak een gigantische sprong te zijn, die bij velen de nodige aarzeling oproept. De Universiteit Twente start daarom de Tissue engineering business accelerator, om kansrijke nieuwe ideeën een vliegende start te geven. Met name op het gebied van tissue engineering, technologie voor weefselherstel, zijn baanbrekende initiatieven te verwachten: op dit moment worden al vijf spin-offs concreet uitgewerkt.

De nieuwe business accelerator stimuleert onderzoekers om hun onderzoeksresultaten verder uit te werken tot concrete producten en daarmee tot business. Het versnellen van ondernemende initiatieven begint met het identificeren van kansrijke ideeën en helpt onderzoekers vervolgens bij het verwerven van nationaal en internationaal durfkapitaal. En het biedt hen coaching bij het succesvol starten van een onderneming. De eerste plannen hebben in april concreet vorm gekregen.

Biomedische technologie heeft al vele innovaties in de gezondheidszorg mogelijk gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan geavanceerde diagnostische instrumenten, nieuwe geneesmiddelen, maar ook aan prothesen, kunstnieren en pacemakers. Met het ontrafelen van het menselijk genoom zijn de ontwikkelingen in een nieuwe stroomversnelling gekomen. Daarnaast kunnen we tegenwoordig met geavanceerde analytische instrumenten de structuren en processen in levende cellen bestuderen. Met name van weefselhersteltechnologie (tissue engineering) wordt veel verwacht. De Universiteit Twente heeft in dit vakgebied een sterke kennisinfrastructuur opgebouwd, met het Biomedisch Technologisch Instituut. Deze voedingsbodem wordt de komende jaren flink versterkt, met de komst naar de campus van de onderzoeksgroep van IsoTis -een succesvolle onderneming in tissue engineering- en met een nieuw te bouwen laboratorium voor biomedische technologie.

Kennispark
Het nieuwe accelerator-initiatief past in de regionale Kennispark-gedachte, waarin ondernemingen en kennisinstellingen in directe nabijheid van elkaar opereren. De UT bouwt hier, samen met provinciale en gemeentelijke overheden, aan het stimuleren van kennisintensieve bedrijvigheid en werkgelegenheid.

Noot voor de pers
Voor meer informatie over de business accelerator: Frank-Jan van der Velden, tel. 06 53905464 of Wilbert Pontenagel, zakelijk directeur van het Biomedisch Technologisch Instituut, tel. (053) 4893367, email w.pontenagel@bmti.utwente.nl

Website BMTI www.bmti.utwente.nl

Contactpersoon voor de pers: ir. Wiebe van der Veen, tel (053) 4894244, email w.r.vanderveen@utwente.nl

29 apr 04 09:01