Waterschap Groot Salland

Wateractieprogramma 2004 gereed

28 april 2004

Unieke ondertekening door waterschappen en provincie Overijssel Klimaatveranderingen vragen ook in Overijssel om helder waterbeheer. Intensieve samenwerking tussen waterpartijen is daarbij essentieel. Daarom hebben provincie en waterschappen in Overijssel als eerste waterpartijen in Nederland heldere afspraken gemaakt over de te nemen watermaatregelen. Kortom: een historisch moment in de relatie tussen waterschap en provincie. De afspraken staan in het `Wateractieprogramma Overijssel 2004 ' waaronder gedeputeerde Piet Jansen namens de provincie Overijssel en vijf waterschapsvoorzitters op 28 april 2004 hun handtekening hebben geplaatst.

De waterschappen Groot Salland, Reest & Wieden, Regge & Dinkel, Rijn en IJssel, en Velt & Vecht én de provincie Overijssel gaan intensief samenwerken waarbij drie belangrijke waterthema's voorop staan.

Veilig en leefbaar Overijssel
Het klimaat verandert. De zeespiegel stijgt, de bodem daalt, het regent vaker en harder en er komt meer smeltwater via de rivieren ons land binnen. Om veilig in Overijssel te kunnen leven houden dijken en gemalen het water in toom. De afgelopen jaren werd duidelijk dat dit niet voldoende is. Ook watertekorten veroorzaakten problemen. Anders omgaan met water is nodig. Daarom is afgesproken dat waterschappen nauwkeurig risicogebieden voor wateroverlast aangeven. De provincie zal op basis van deze informatie het provinciale waterbeleid actualiseren. Ook wordt in kaart gebracht waar water en bepaalde vormen van grondgebruik geen goede combinatie zijn. Verder zullen de waterschappen de veerkracht van het watersysteem vergroten. Het gaat dan bijvoorbeeld om het creëren van extra ruimte voor water langs de Linderbeek, de Zandwetering, de Buurserbeek, om het aansluiten van de oude Vechtarm De Uilenkamp bij Diffelen en het hoogwatergeschikt maken van gemaal Stroink.

Schoon water in Overijssel
De afgelopen decennia is volop geïnvesteerd in het schoner maken van het water. Ernstige en zichtbare vervuiling komt nauwelijks meer voor. Maar onder water, in de bodems, zitten op bepaalde plekken nog ernstige verontreinigingen. Ook komen nog bestrijdingsmiddelen, meststoffen en zware metalen in te hoge concentraties voor in het water. In opkomst is een steeds hogere concentratie aan hormonale stoffen vanuit de rioolstelsels. Dit alles kan het ecologisch evenwicht verstoren en risico's voor mens en dier veroorzaken. Om dit te voorkomen worden plannen gemaakt voor omvangrijke verbeteringen aan de rioolwaterzuiveringsinstallaties van Steenwijkerland, Kampen, Holten en Ootmarsum. Ook zal samen met gemeenten de vuiluitworp van riooloverstorten in het oppervlaktewater worden beperkt, evenals het lozen van minder gezuiverd rioolwater. Daarnaast saneren de waterschappen waterbodems van bijvoorbeeld de Deventer havens, de Servoleiding bij Delden en in Blankham. De Provincie stelt hiervoor geld beschikbaar.

Genieten van het water
Water biedt vaak ontspanning en versterkt de kwaliteit van het landschap. Zeker in Overijssel. Maar water moet dan wel schoon en helder en aantrekkelijk zijn ingericht. De waterbeheerders zetten zich daarom in om beleid te maken voor het recreatief medegebruik van water en natuurontwikkeling. Ten behoeve van de flora en fauna worden extra inspanningen gedaan voor ecologische verbindingszones, zoals bij De Doorbraak bij Almelo en de Koffiegoot bij Haaksbergen. De beroeps- en sportvisserij kunnen plannen tegemoet zien voor goed visstandbeheer. Bij vriezend weer houden partijen rekening met de wensen van de schaatssport. Tot slot stimuleren partijen de ontwikkeling van culturele waterstaatkundige erfgoederen. Zo wordt het monumentale gemaal Wetering in de gemeente Steenwijkerland gerestaureerd en wordt de restauratie van het Dinkelschuivenhuisje bij Denekamp en het herstel van de Bisschopsschans in Rouveen voorbereid.

Samenwerken in het waterbeheer
Toekomstig waterbeheer vraagt om intensieve samenwerking tussen betrokken overheden. Met het tekenen van het wateractieprogramma onderstrepen partijen dit. Maar waterbeheerders willen ook nadrukkelijk rekening houden met de verschillende maatschappelijke belangen. Een goede informatieverstrekking en het erbij betrekken van burgers is daarom van groot belang. Goed waterbeheer levert heel veel op, maar heeft ook een prijs. Ook daarover zullen partijen de samenleving informeren. Het doel is een veilige, fraaie en leefbare provincie Overijssel.

OndertekeningGrootSalland.jpg (107 Kb)
Klik voor een vergroting Klik voor een vergroting

OndertekeningGroepsfoto.jpg (136 Kb)
Klik voor een vergroting Klik voor een vergroting