Partij van de Arbeid

Den Haag, 29 april 2004

Bijdrage van de PvdA aan het spoeddebat over de Al Tawheed Moskee

Woordvoerder: Jeroen Dijsselbloem (06-18306009)

MdV,

er is kamerbrede afkeuring van de strekking van de teksten die in en vanuit de Al Tawheed Moskee worden verspreid. Niet alleen zijn de teksten schokkend en onacceptabel voor ons allen; er wordt regelrechte angst mee gezaaid in Amsterdam en daarbuiten. Ook worden alle gematigde moslims in Nederland door deze uitlatingen en handelingen weer in het defensief gedrukt. Gewone burgers die op volstrekt legitieme manier hun geloof willen beleven en niets hebben met de extremiteiten van El Tawheed. Het is ons gezamenlijk belang, de rottende appels uit de mand te halen zodat we een tolerante en open samenleving behouden. Om die reden is de PvdA is volstrekt intolerant ten opzichte van dit soort intolerantie.

Het debat spits zich toe op de vraag welke juridische actie kan worden ingezet. Het Kabinet heeft daarover met zeer wisselende boodschappen gecommuniceerd. De PvdA is van mening dat iedereen die oproept of aanzet tot haat of geweld direct strafrechterlijk moet worden vervolgd.

Het gaat daarbij om het moskeebestuur en de Imam die verantwoordelijk moeten worden gehouden voor het verspreiden van deze teksten die aanzetten tot haat en geweld. Is het Openbaar Ministerie inmiddels begonnen met haar vooronderzoek??

Daarnaast moet de mogelijkheid worden bezien of de Imam vanwege het aanzetten tot haat en geweld zijn verblijfsvergunning kan worden ontnomen. Is het juist dat de Minister van Vreemdelingenzaken die bevoegdheid heeft wanneer de bescherming van de openbare orde of goede zeden dat vraagt? Is de Minister voor Vreemdelingenzaken bereid die mogelijkheid te onderzoeken en overwegen?

In onze ogen is het aanpakken van moskeebestuur en Imam de rechtstreekse weg die binnen bestaande wetgeving moeten worden gekozen. Het Kabinet heeft, vooruitlopend op het vooronderzoek door het OM en een eventuele rechterlijke uitspraak, dikke mist gecreëerd over de vraag of de wet moet worden gewijzigd.

De MP stelde dat naar zijn smaak de bestaande wetgeving aanknopingspunten biedt om op te treden tegen teksten die zouden bijdragen aan racisme of die als aanzetten tot haat beschouwd kunnen worden. Maar tegelijkertijd gaf hij de boodschap af dat het kabinet de wet wil aanpassen. Het Kabinet gaat in onze ogen hier veel te snel. Het risico van gelegenheidswetgeving is hier aanwezig. Graag een uitleg van de Minister van Justitie.

Wij bepleiten géén boekverboden. De vrijheid van meningsuiting en de godsdienstvrijheid zijn van grote waarde. Het hebben van een geloofsovertuiging of het koesteren van haat is op zichzelf niet strafbaar en zelfs niet het uiting geven daaraan. Maar het aanzetten tot haat of geweld, met of zonder een boek in de hand, dat is strafbaar. En dáár moeten we ons op richten.

De Minister-president was tijdens zijn persconferentie wazig of het kabinet een boekverbod wil. Hij stelde dat: Wat er wordt geschreven past niet in een rechtsorde als de Nederlandse . Als dat zo zou zijn dan moet dus het geschrevene strafrechterlijk worden aangepakt? Graag nadere reactie.

Minister Verdonk stelde in Nova op de vraag moet het boek worden verboden? : Oh ja, dat in ieder geval.

Vandaag schrijft minister Donner aan de Kamer: Met inbeslagneming van geschriften past terughoudendheid. (&&) De uitkomst van het onderzoek van het OM moet worden af gewacht. Wat is nu de opvatting van het Kabinet? Het komt nu allemaal erg over als stoer doen in de media, en daarna pas de juristen aan het werk zetten om tot een gefundeerde reactie te komen.

De brief van de Minister gaat niet in op het sluiten van de moskee, zoals door de VVD bepleit. Wat ons betreft is het sluiten van een gebouw niet zinvol. We moeten zorgen dat de moskee weer in handen komt van de goedwillende niet-radicale moskeegangers.

Het aanpakken van de stichting Al Tawheed daarentegen kan wat ons betreft onderwerp van onderzoek zijn. Een rechtspersoon kan worden ontbonden wanneer deze handelt in strijd met de openbare orde. Een weg die niet licht wordt bewandeld. Wanneer nu misbruik wordt gemaakt van de godsdienstvrijheid om een politiek ongrondwettige doelstelling na te streven, kan de rechter dan de beschermende status van kerkgenootschap opheffen? Graag reactie Minister van Justitie.

Hier ligt ook een link met de discussie over de Nederlandse imamopleiding(en). Iedereen zegt daar voor te zijn, maar ze komen niet van de grond. De belangrijkste reden is dat het heel eenvoudig is de imam uit het buitenland te laten overkomen. Ik heb daarom eerder voorgesteld om hier, na een overgangsperiode waarin alsnog die opleidingen kunnen worden gestart, een einde aan te maken. Graag reactie van de Minister voor V&I

Voor wat betreft de banden met de islamitische basisschool. De onderwijs-inspectie heeft de school aanbevolen de banden met de El Tawheed Moskee te doorbreken. Zonder succes. Ook Onderwijswethouder Aboutaleb heeft recent het schoolbestuur onder druk gezet de bestuurlijke banden te doorbreken. Minister van der Hoeven vond het vervolgens nodig de Amsterdamse onderwijswethouder te waarschuwen: de overheid moet eraf blijven . De Minister moet niet de wethouder waarschuwen, de Minister moet de aanbevelingen haar eigen inspectie serieus nemen. Wanneer grijpt zij in?

Eén ding is duidelijk:

Met alleen strafrecht zullen we er niet in slagen het risico van opkomend fundamentalisme weg te nemen. Daarvoor is ook debat en dialoog nodig. Dat kan en moet weer intensief worden opgepakt binnen geloofsgemeenschappen en met geloofsgemeenschappen. En ik roep ook het kabinet op die dialoog veel intensiever op te pakken.


---
Tweede Kamer der Staten-Generaal www.tweedekamer.nl

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.