Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken
en WerkgelegenheidDirectie
Communicatie

29 april 2004

Nr. 04/103

Europese prijs voor veiliger werken in de bouw

Tijdens de Europese week voor veiligheid en gezondheid van 18 tot en met 22 oktober kunnen bedrijven meedingen naar de Europese Good Practice Award en een Nederlandse prijs. Hiervoor kunnen ze hun ideeën voor veiliger werken in de bouw indienen. De Europese Week wordt jaarlijks gehouden in oktober in alle lidstaten van de Europese Unie. De week is bedoeld om aandacht te vragen voor veiligheid en gezondheid op het werk. Dit jaar is het thema veilig werken in de bouw.

De week, met als slogan veilig bouwen , is een initiatief van het Europese Agentschap voor de veiligheid en gezondheid op het werk in Bilbao. Dit agentschap verzorgt ook de prijsuitreiking. De bouw is een van de grootste sectoren in Europa, in totaal werken er bijna 13 miljoen mensen. In Nederland werken er 508.000 mensen in de bouw.

De bouw kent veel veiligheids- en gezondheidsrisico s. Het risico op ongevallen in de bouw is bijna twee maal zo hoog als in andere sectoren. Jaarlijks zijn er 1.300 dodelijke ongevallen in Europa (in Nederland zijn dat er ongeveer 20). Ook de lichamelijke belasting is groot. Bouwvakkers hebben vaak rugklachten (48 procent) en last van nek- en schouderspieren (36 procent) in vergelijking met andere sectoren. Verder is de blootstelling aan asbest en oplosmiddelen een risico voor werknemers in de bouw.

Bedrijven die willen meedingen naar de Good Practice Award en de Nederlandse prijs moeten zich voor 9 juli 2004 aanmelden. De procedure en de voorwaarden zijn te vinden op internet: www.arbo.nl. Hier is ook meer informatie te vinden over de Europese Week.