Gemeente Best

29-04-2004
Lintjesregen Koninginnedag
3 koninklijke onderscheidingen in Best

Lintjesregen Koninginnedag
3 KONINKLIJKE ONDERSCHEIDINGEN IN BEST

Op donderdag 29 april a.s. daalt de lintjesregen in het kader van Koninginnedag weer over Nederland neer. In de gemeente Best worden drie koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester A.M. Demmers - van der Geest reikt de onderscheidingen met de bijbehorende versierselen op het thuisadres uit. Eén onderscheiding wordt op een andere locatie, in besloten sfeer uitgereikt.

Mevrouw T. Vermeer - van de Sande, Lid in de Orde van Oranje Nassau Al tientallen jaren voert mevrouw Termeer - van de Sande met veel enthousiasme diverse bestuurs- en vrijwilligersfuncties uit. Het betreft functies op diverse terreinen.
Sinds 1982 is zij als bestuurslid verbonden aan het Ontmoetingstriduüm (voorheen Ziekentriduüm). In 1991 heeft zij de voorzittershamer van deze organisatie in handen gekregen, die jaarlijks gedurende 3 dagen een dagprogramma met recreatieve, culturele en godsdienstige activiteiten aanbiedt voor de Bestse hulpbehoevende bejaarden. Elk jaar nemen tussen de 100 en 125 ouderen deel aan het Ontmoetings-triduüm. Mevrouw Vermeer is een van de grote stimulators van dit jaarlijks terugkerend evenement.
Daarnaast is mevrouw Vermeer - van de Sande sinds 1992 lid van het kerkbestuur van de R.K. Parochie Sint Odulphus. Als vrouwelijk bestuurslid bekleedt zij een bijzondere positie binnen het kerkbestuur. Zij treedt als raadsvrouwe en vertrouwenspersoon op namens de vele vrijwilligsters die binnen deze parochiegemeenschap werkzaam zijn. Vanuit haar functie in het kerkbestuur vervult zij verder de volgende taken: secretariaat Ziekenbezoekgroep, lid Katholieke Actie en organisatie van het inventarisonderhoud van de kerk.
Ook is zij een zeer actief lid van de Katholieke Vrouwen Organisatie (KVO) St. Anna in Best. Van deze organisatie is zij al 40 jaar lid, waarvan zij 9 jaar de functie van voorzitter heeft bekleed. Deze vereniging, met ongeveer 150 leden, organiseert uiteenlopende activiteiten op sociaal-cultureel, educatief en levensbeschouwelijk gebied.

De heer P.W. Millenaar, Lid in de Orde van Oranje Nassau De heer P. Millenaar heeft zich langdurig ingezet als vrijwilliger op bestuursniveau, met name op het gebied van sport en recreatie. Hij was in 1974 één van de oprichters van handbalvereniging Aristos in Best. Twee maal bekleedde hij de functie van voorzitter van deze bloeiende vereniging (1974 tot 1978 en 1984 tot 1986). Daarnaast vervulde hij ook andere bestuursfuncties binnen deze handbalverenging. Naast deze bestuursgerelateerde activiteiten hield en houdt de heer Millenaar zich bezig met allerlei andere activiteiten voor Aristos, zoals: ledenadministratie, scheidsrechter en wedstrijdsecretariaat. Ook was hij voorzitter van de Jubileumcommissie die in 1999 alle activiteiten organiseerde in het kader van het 25-jarig bestaan van Aristos. Op initiatief van de heer Millenaar is in 1980 een handbaltoernooi voor meisjes opgezet, dat jaarlijks tijdens de viering van Koninginnedag plaatsvindt. Dit toernooi wordt nog elk jaar georganiseerd voor de meisjes van de groepen 7 en 8 van de Bestse basisscholen. Zijn inzet voor de handbalvereniging Aristos werd in 1986 bekroond met zijn benoeming als Erelid van deze vereniging. Naast zijn inzet voor de plaatselijke handbalvereniging heeft de heer Millenaar zich ook verdienstelijk gemaakt voor de handbalsport op landelijk niveau. Hij is enkele jaren lid geweest van de PR-Commissie Oost-Noord Brabant en van de landelijke PR-Commissie van het Nederlands Handbal Verbond.
Ook andere sport- en recreatieactiviteiten hebben de aandacht van heer P. Millenaar. Sinds 1988 is de heer Millenaar betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse Schoolsport Olympiade Best. Op dit moment verzorgt hij samen met collega-vrijwilligers de algemene coördinatie van het evenement. Andere vrijwilligersactiviteiten:
* Hij is onder meer 4 jaar bestuurslid geweest van de Stichting Sportfederatie Joe Mann. Deze sportfederatie stelde zich ten doel als overkoepelend orgaan van de Bestse sportverenigingen de sportbeoefening in Best te bevorderen, de belangen van de sportverenigingen te behartigen en het niveau van de sportbeoefening te verhogen. In het verlengde van deze activiteiten stond de heer Millenaar in 1985 mede aan de wieg van VIPS en VISA. Verenigd Initiatief Particuliere Sporthal (VIPS) was een initiatief van de handbal-, badminton- en volleybalvereniging, met als doel een haalbaarheidsonderzoek naar een 2e (particuliere) sporthal en een structurele verandering van de verdeling van de sporthaluren. De stichting Verenigings Initiatief Sponsor Aanpak(VISA) hield zich bezig met de werving en verdeling van sponsorgelden voor de verenigingen die de sporthal huurden.
* Daarnaast was hij in 1992 lid van de Publiciteits- en Sponsorcommissie Marathon Eindhoven.

* Tenslotte kan worden vermeld dat hij in 1995 lid is geweest van het begeleidingsteam Nederlandse sporters WK atletiek voor veteranen in Buffalo, USA.

Mevrouw C.A. Steenks - de Gast, Lid in de Orde van Oranje Nassau Mevrouw Steenks - de Gast zet zich al ruim 25 jaar met name op kerkelijk gebied in als vrijwilligster. Zij is al vele jaren actief in de Protestantse Kerk Best, Oirschot en de Beerzen. Van 1978 tot 1984 heeft zij zich ingezet voor de Kindernevendienst. Tijdens de kerkdiensten op zondag vertelde zij de kinderen op een aangepaste wijze over hetgeen in de dienst voor volwassenen wordt behandeld. Daarnaast was zij eind jaren '80 Scriba van het Moderamen en de Kerkenraad. Dit is een secretariële functie in de breedste zin van het woord. Vanaf 1990 was mevrouw Steenks - de Gast gedurende 8 jaren Diaken in de Protestantse Kerk Best, Oirschot en de Beerzen. Ook daarna is zij nog diverse taken blijven verrichten, zoals het uitwerken en rondbrengen van de opnamen van de zondagsdienst ten behoeve van mensen die aan huis gebonden waren, de Jongerencatechese en het bezorgen van het kerkblad.
Sinds 1995 is mevrouw Steenks -de Gast gastvrouw van het Diaconaal Centrum te Eindhoven (DCE). Het DCE wordt in stand gehouden door de regionale kerken en biedt een huiskamer aan mensen die vaak aan de rand van de samenleving staan. Het is de taak van de gastvrouw om samen met een collega onder andere de maaltijden verzorgen. Verder verzorgt zij de liturgieën bij bijzondere diensten. Ook het Protestants Kerkkoor mag sinds 2002 op de aandacht van mevrouw Steenks - de Gast rekenen. Sinds eind 2002 vervult zij de functie van secretaresse voor het kerkkoor.
In het verleden heeft zij ook nog enkele jaren deel uitgemaakt van de ouderraad van de Wilhelminaschool en meegeholpen op de peuterspeelzaal. Ook voor een aantal collectes per jaar wordt nooit tevergeefs een verzoek aan mevrouw Steenks - de Gast gedaan.