Gemeente Oosterhout

Dertien lintjes in Oosterhout

In Oosterhout hebben donderdagochtend 29 april dertien mensen een koninklijke onderscheiding ontvangen. Gezien het grote aantal moesten ook dit jaar de burgemeester én de loco-burgemeester in touw om alle onderscheidingen vóór 12 uur uit te reiken. Burgemeester Huijbregts en loco-burgemeester Krijnen hebben koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan de volgende personen:

F.A. van Mook
te Den Hout, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Van Mook (70) krijgt de onderscheiding vanwege het feit dat hij zich ruim twintig jaar intensief inzet voor de samenleving. Daarbij hebben vooral zij die het minder breed hebben zijn aandacht. Decorandus is meer dan 25 jaar lid van de vakbond FNV Bondgenoten en alweer een kleine twintig jaar actief in allerlei functies binnen deze bond. Zo was hij gedurende vijftien jaar secretaris/penningmeester van de afdeling Oosterhout van deze bond. Eenzelfde periode was hij secretaris/penningmeester van de FNV-werkgroep uitkeringsgerechtigden. Namens de bond nam hij verder gedurende ongeveer 15 jaar deel aan het overleg tussen B&W en de gezamenlijke vakbonden. Van 1987 tot 2002 was hij lid van het Platform Laagst Uitbetaalden, gesprekspartner van de gemeente op het terrein van het minimabeleid en de positie van uitkeringsgerechtigden. Gedurende 15 jaar was decorandus contactpersoon van DISK, een diocesane, interparochiële organisatie voortkomend uit het vroegere arbeidspastoraat. Hij was gedurende tien jaar tot de opheffing enkele jaren geleden penningmeester van de Stichting Pastoraal Centrum Oosterhout. Tot slot is de heer Van Mook sinds 1976 actief lid van Amateur Fotografen Vereniging De Ontspanner.

P.J.M. van der Made
te Oosterhout, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Van der Made (55) is sinds 1980 actief als vrijwilliger in de parochie H. Cornelius in Den Hout. Hij bezoekt zieken, fungeert als gastheer tijdens vieringen op hoogtijdagen en verzorgde het drukwerk voor de parochie. In de periode 1990-1998 was hij lid van het kerkbestuur. Van 1980 tot 2002 was hij voorts actief voor de Zonnebloem. Hij was lid van het organisatiecomité van en begeleider tijdens de Zonnebloem vakantieweken. Van 1994 tot 2002 was hij "hoofd vakantieweek". In 1988 werd Van der Made vrijwilliger bij de Caritas Banneux Bisdom Breda. Als brancardier was hij 26 maal actief bij de vijfdaagse bedevaarten. Ook verzorgt hij sinds 11 jaar de busleiding. Hij is thans als bestuurslid van de Caritas Banneux (sinds 2000) eindverantwoordelijke voor de bedevaarten. Tenslotte is hij sinds 1994 bestuurslid van de personeelsvereniging van zijn werkgever Cires.

Mw. C.M.C. van Dongen-De Jong
te Den Hout, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw Van Dongen-De Jong (61) was van 1972 tot 1989 bestuurslid en voorzitter (1985-1989) van de Katholieke Vrouwen Organisatie. Sinds 1977 is zij bestuurslid en sinds 1994 voorzitter van de Stichting Dorpshuis Den Brink. In de periode van haar voorzitterschap heeft zij leiding gegeven aan een aantal grote projecten, waarvan het meest ingrijpende onlangs werd afgerond: de ingrijpende renovatie van het dorpshuis. Decorandus beperkte zich bij dit project niet alleen tot besturen; in de activiteitencommissie stak zij ook de handen uit de mouwen bij de uitvoering van activiteiten om fondsen te werven. Ondanks haar drukke werkzaamheden voor Den Brink ziet zij kans ook andere activiteiten te ontplooien. In 2000 nam zij het initiatief voor het Houts Kwartierke. Onder deze naam worden jaarlijks 4 à 5 zondagochtendconcerten georganiseerd in de parochiekerk.

A.J. van den Hout
te Den Hout, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Van den Hout (51) is sinds 40 jaar lid van voetbalvereniging Irene 58. Sinds 1968 is hij jeugdleider. Daarnaast maakt hij al sinds 1978 deel uit van het bestuur van de vereniging. Hij was vijftien jaar voorzitter; nu vervult hij de functie van penningmeester. Hij werkte mee aan de bouw van twee kantines en kleedlokalen. Tot op heden verricht hij allerlei onderhoudswerkzaamheden op en rond het veld. Voorts is hij organisator van toernooien en feestelijke activiteiten. In 1993 werd decorandus vanuit de voetbalvereniging afgevaardigd in het bestuur van de Stichting Dorpshuis Den Brink. Na twee jaar werd hij lid van het dagelijks bestuur van deze stichting. Naast zijn bestuurlijke activiteiten verricht hij ook diverse onderhoudswerkzaamheden in het dorpshuis. Hij was een van de drijvende krachten in de bouwcommissie, die de recente renovatie van Den Brink heeft voorbereid en begeleid.

W.A.J. van Ginneken
te Dorst, Lid in de orde van Oranje-Nassau. De heer Van Ginneken (75) heeft de wandelsport hoog in het vaandel staan. Hij stond in 1963 aan de wieg van Wandelclub Wando uit Dorst, waarvan hij sinds de oprichting secretaris/penningmeester is. Vanuit deze vereniging heeft hij talloze wandeltochten georganiseerd en begeleid. Zo is hij al twintig jaar betrokken bij de organisatie van de avondvierdaagse in Dorst. Sinds 1978 is hij bestuurslid van de Noord-Brabantse Wandelsportbond. En sinds 1992 is hij lid van de Landelijke Propaganda en Technische Commissie van de Nederlandse Wandelsportbond. Alweer veertig jaar begeleidt en ontvangt hij bij de intocht van de vierdaagse in Nijmegen de vierdaagselopers uit de gemeente Oosterhout. Hij is de initiator van de jaarlijkse huldiging van de lopers, die kort na de Nijmeegse vierdaagse in Oosterhout wordt gehouden. En tenslotte is hij vijftien jaar koster.

R.M.M. Kieboom
te Oosterhout, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Kieboom (59) was in 1969 medeoprichter van de vereniging Floralia Oosterheide. Vanaf het eerste uur heeft de heer Kieboom grote invloed op de inrichting van de showtuin, die een zeer rijke variatie aan planten, bomen en struiken kent. Al snel kreeg hij de titel "tuinbaas" toebedeeld en niet zonder reden. De overige leden waarderen zijn mening en volgen zijn raad op als het gaat over het aanleggen of onderhouden van perken in de Floralia-tuin. Inmiddels kan rustig gesteld worden dat de heer Kieboom een autoriteit is op het gebied van bloemen en planten, tuinaanleg en tuinonderhoud. Al sinds een zeer vroeg stadium is decorandus ook bestuurlijk actief binnen de vereniging. Sinds 1969 is hij 1^e penningmeester. Decorandus was in de periode 1962-1968 betrokken bij het jeugdwerk in wijkcentrum Heidehof. En sinds enige tijd is hij actief in de Wijkraad Strijen en als collectant voor de Nierstichting.

C.L. van Lieren
te Oosterhout, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Van Lieren (60) heeft in december van vorig jaar na ruim dertig jaar afscheid genomen van het Waterschap De Dongestroom. Sinds 1997 was hij secretaris/directeur van dit waterschap. Vanuit zijn functie bij het waterschap heeft hij zich de laatste jaren bezig gehouden met regio- en zelfs landsgrensoverstijgende activiteiten. Decorandus was van 1984 tot 1992 ouderling/ouderling-kerkvoogd van de Nederlands Hervormde Kerk in Oosterhout. In de periode van 1989 tot 1996 vervulde hij verschillende functies binnen het CDA. Zo was hij enige tijd lid van het dagelijks bestuur van de afdeling Oosterhout en was hij van 1990-1994 lid van de gemeenteraad. Van 1994 tot 1996 was hij vice-voorzitter van de afdeling Baronie van het CDA. In de periode 1988-1999 was hij lid en voorzitter (vanaf 1992) van het schoolbestuur van de LHNO-school De Brug en later het Hanze College. Sinds 1999 is hij lid van het college van advies van Scholengroep Kwadrant. Tot slot was hij enige jaren actief als kaderlid en lid van het Georganiseerd Overleg namens het CNV Publieke Zaak.

H.P.K. de Vooght
te Oosterhout, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer De Vooght (74) was van medio jaren zestig tot 1986 secretaris van de Oosterhoutse Carnavalsstichting De Smulnarren. Vanuit de OCS werd hij in 1980 afgevaardigd als bestuurslid in de Stichting Oosterhouts Sauwelen. In 1986 werd hij penningmeester van deze stichting; een functie die hij pas vorig jaar heeft neergelegd. In 1971 was hij betrokken bij de oprichting van het Twinningcomité Oosterhout-Congleton. Vele jaren heeft hij zich niet alleen bestuurlijk (als penningmeester) verdienstelijk gemaakt, maar ook als organisator en begeleider van de uitwisselingen die tussen Oosterhout en Congleton hebben plaatsgevonden. In 1974 werd decorandus lid van het bestuur van de politieke groepering Gemeentebelangen. Tot 1995 was hij secretaris van deze groepering. Ook was hij vijfmaal lid van de verkiezingscommissie. Gedurende 22 jaar was hij actief als groepsleider en secretaris van het Abrahamcomité/Stichting Abrahamdag. In 1992 was hij betrokken bij de oprichting van de Saamhorigheidsvereniging Oud Beroepsmilitairen. Ook in deze vereniging heeft hij gedurende een aantal jaren bestuursfuncties vervuld. Tot slot was hij enkele jaren bestuurslid van de ANBO en voorzitter van het Straatcomité St. Lambertusstraat.

W.M. Halters
te Oosterhout, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Halters (58) heeft vorig jaar afscheid genomen als directeur van Mavo Ten Strijen. Hij speelde een rol van betekenis in het fusieproces, dat leidde tot het samengaan van de twee afzonderlijke mavos die Oosterhout kende. De komst van het VMBO maakt de positie van een categoriale mavo wankel en het is zaak om het onderwijsaanbod te verbreden. Dat kan alleen door opnieuw een fusie. Ook nu is het decorandus die een belangrijke rol in het proces speelt. In de fusieprocessen heeft hij er steeds voor gevochten het eigen gezicht van de mavo Ten Strijen te bewaren: een school naar Oosterhoutse maat met een prettig werkklimaat en waar het voor leerlingen goed toeven is. Een betrokken school ook, getuige de vele acties die voor goede doelen werden georganiseerd en waar door leerlingen en leerkrachten eendrachtig werd samengewerkt. De heer Halters was in 1974 medeoprichter van het Kaaiendonks Kepelleke dAskruizen. Deze muziekkapel gaf het Oosterhoutse carnaval nieuwe impulsen en heeft een stimulerende uitstraling gehad op andere deelnemers aan het carnavalsgebeuren, zowel op muzikaal gebied als in de verbetering van de kwaliteit van de carnavalsoptocht. dAskruizen boden de Oosterhoutse gemeenschap in 1989 een eigen volkslied aan, waarvan de tekst is geschreven door decorandus, Meer recent is decorandus betrokken bij de Stichting Behoud Basiliek St. Jan; als bestuurslid (1997-2000 secretaris, sinds 2000 voorzitter) en als medebedenker van bijzondere inzamelacties. Decorandus was tenslotte initiatiefnemer en enige tijd organisator van het jeugdsauwelen (jaren negentig) en dirigent van het jeugdkoor van de Verrijzenisparochie (jaren zeventig).

H.A. de Kok
te Oosterhout, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer De Kok (76) was tot 1975 (WAO) werkzaam bij Bollen Beton in Oosterhout. Tijdens de revalidatie na een hartinfarct ontmoette hij een lotgenoot en een fysiotherapeut. Gedrieën besloten ze een trimclub op te richten, genaamd Trimclub Sportief, thans Trimclub ARO. De doelstelling van deze vereniging is om angstige mensen te motiveren na hun hartinfarct weer te gaan bewegen. Er wordt mensen geleerd met hun handicap om te gaan. Sinds het begin is betrokkene bestuurslid van de vereniging; eerst als penningmeester en later als algemeen bestuurslid.

W.J. van der Made
te Oosterhout, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Van der Made (61) was van 1993 tot 2003 secretaris van het bestuur van de Stichting Begraafplaatsen Oosterhout. Voordien heeft hij vanuit zijn functie als ambtenaar bij de gemeente Oosterhout een belangrijke rol gehad bij de totstandkoming van die stichting. Als secretaris heeft hij vervolgens intensief meegewerkt aan het optimaliseren van de begraafplaats Leijsenakkers. Van 1983 tot 1998 was hij secretaris van het Streekarchivariaat in de Kring Oosterhout. Van 1976 tot 1983 was hij actief in het bestuur van de ambtenarenbonden ARKA en CFO. Tot slot was hij gedurende 10 jaar secretaris van het bestuur van de Oosterhouterie.

J.W. Verlaan
te Oosterhout, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Verlaan (67) was van 1964 tot 1983 secretaris/penningmeester van het bestuur van het Streekarchivariaat in de Kring Oosterhout. Van 1981 tot begin jaren negentig was hij voorzitter van het bestuur van de afdeling Oosterhout-Dongemond van de CFO. Voordien was hij al bestuurlijk actief binnen de Algemene Rooms Katholieke Bond van Ambtenaren ARKA. Gedurende zeven jaar was hij bestuurslid van de Stichting Speelgoedmuseum Op Stelten. Van 1993 tot 2003 was hij penningmeester en voorzitter (vanaf 1998) van de Stichting Begraafplaatsen Oosterhout. Tot slot is decorandus sinds 1995 voorzitter van de Stichting Brabants Museum Oud Oosterhout.

H.F.J. Burger
te Oosterhout, Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Burger (71) was in de jaren vijftig begeleider van het Bredase jeugdwerk. Vanaf de jaren vijftig tot 1977 was hij secretaris van de EHBO-afdelingen in zijn woonplaats; eerst in Breda en vanaf 1962 in Oosterhout. In 1962 is hij actief geworden als vrijwilliger in de Nazarethparochie. Van 1991 tot 2003 was hij bestuurslid van het parochiebestuur, waarvan de laatste zes jaar in de functie van vice-voorzitter. In de periode van 1979 tot 1994 was hij actief in de vakbeweging. Hij was bestuurslid/penningmeester van de landelijke subsectie m.l.k. van de Katholieke Onderwijs Vakvereniging (thans opgegaan in de Onderwijsbond CNV). Gedurende vijftien jaar was hij ook organisator van de studiedagen voor het m.l.k.-onderwijs. Ook was hij geruime tijd schoolcontactpersoon voor de vakbond. In 1990 werd hij bestuurslid van de Stichting Twinning Oosterhout-Congleton. Vanaf 2000 is hij voorzitter van deze stichting. Tenslotte is decorandus sinds 1997 lid van het Algemeen Bestuur en later de Programmaraad van de lokale omroep ORTS.

20/5/2004