Gemeente Ede

Onderzoek doorverkoop woning

REKENKAMERCOMMISSIE - onderzoek `Regeling Toestemming Doorverkoop`

De Rekenkamercommissie heeft het onderzoek naar de Regeling Toestemming Doorverkoop in maart 2004 afgerond door het eindrapport aan te bieden aan de raad. Aanleiding voor het onderzoek was met name de onbekendheid met de regeling en enkele juridische procedures met burgers over de toepassing van de regeling. De onderzoeksvraag was:

Is er sprake van een doelmatige, doeltreffende en rechtmatige uitvoering van de 'Regeling Toestemming Doorverkoop' door de gemeente Ede?

Op basis van de geformuleerde onderzoeksvraag heeft de commissie een onderzoeksplan opgesteld, dat gericht was op het verkrijgen van informatie over de ontwikkeling, uitvoering, rechtmatigheid en opbrengst van de regeling. Tevens is er gekeken naar gangbare regelingen in de omliggende gemeenten.

De ontwikkeling van de regeling is in kaart gebracht door de geschiedenis van de regeling te bekijken. De uitvoering van de regeling is getoetst aan de hand van de criteria doelmatigheid, doeltreffendheid en volledigheid. Qua doelmatigheid zijn enkele verbeterpunten geconstateerd met betrekking tot de administratieve organisatie. De doeltreffendheid van de regeling heeft de commissie niet kunnen toetsen, omdat bij vaststelling van de regeling geen duidelijk omschreven meetbare doelstellingen zijn geformuleerd. De commissie adviseert dan ook om bij het opstellen van regelingen voortaan doelstellingen en (beleids)resultaten concreet (SMART) te formuleren. Bij het dossieronderzoek om de volledigheid te toetsen zijn geen onrechtmatigheden geconstateerd.

De rechtmatigheid van de regeling is in beeld gebracht door het bestuderen van recente jurisprudentie over het onderwerp en het juridisch laten toetsen van de huidige regeling. De commissie concludeert dat er sprake is van een grijs gebied op dit terrein, waarover het moeilijk is duidelijke uitspraken te doen. De commissie doet de aanbeveling om de regeling te herzien in het kader van de huidige wet- en regelgeving.

De meeropbrengsten van de 'Regeling Toestemming Doorverkoop' worden sinds 1999 gestort in de DOE-reserve (Duurzame Ontwikkeling Ede). De commissie stelt vast dat op basis van inzicht in de bestaande situatie en afgegeven signalen de mogelijkheid bestond om te komen tot een eerdere bijstelling van de begroting van deze opbrengsten.

De 'Regeling Toestemming Doorverkoop' die de gemeente Ede hanteert is afgezet tegen regelingen in omliggende gemeenten. De commissie concludeert dat er sprake is van grote verschillen. De omliggende gemeenten zijn in vergelijking met Ede zeer terughoudend met het stellen van voorwaarden ten aanzien van het woningtoewijzingsbeleid.

Het college heeft nog niet gereageerd op de aanbevelingen van de commissie.

Laatste wijziging: 29-04-2004