Gemeente Haarlem


27 april 2004
sector Concernstaf
Marie-Josè van Lent, communicatieadviseur
023-5113131/06 46215480
mjlent@haarlem.nl
110/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


EMBARGO TOT DONDERDAG 29 APRIL 9.30 UUR
Datum
Afzender
Informatie bij
Telefoon
E-mail
Nummer

Bekende Nederlanders krijgen lintje in Haarlem

Donderdag 29 april 2004 vindt ook in Haarlem de jaarlijkse Lintjesregen plaats. Burgemeester J.J.H.Pop van Haarlem reikt dan Koninklijke onderscheidingen uit aan achttien inwoners van Haarlem die zich in de loop der jaren verdienstelijk hebben gemaakt door hun grote inzet op uiteenlopende terreinen, zoals cultuur, sport, welzijn en wetenschap.

Dit jaar ontvangt ook een aantal landelijk bekende Haarlemmers een onderscheiding, waaronder Mart Smeets (sportjournalist, schrijver en columnist),
Cor van der Geest (judotrainer van internationale judokampioenen) en Joost Swarte (striptekenaar, vormgever en mede-ontwerper van de Toneelschuur).

De onderscheidingen worden uitgereikt vanaf 9.30 uur in de Gravenzaal van het stadhuis van Haarlem aan de Grote Markt.


---- --


De heer mr. dr. H.A. Ahmadali


Officier in de Orde van Oranje-Nassau

De heer H.A. Ahmadali heeft zich meer dan dertig jaar op een bijzondere manier verdienstelijk gemaakt voor de allochtone gemeenschap in Nederland en de integratie van die gemeenschap in de Nederlandse samenleving. Hij is sinds 1994 werkzaam bij de Stichting Forum, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling in Utrecht, op dit moment als hoofd van de afdeling Programma- en Kennismanagement (circa 70 medewerkers) en voorzitter van het management.

Hij zette zich onder meer in op de volgende terreinen:

bestuurslid van de Stichting Welzijn Haarlem;
lid van de begeleidingscommissie van door het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum van het Ministerie van Justitie uitgevoerde onderzoeken;
lid van het hoofdbestuur van de Partij van de Arbeid;
bestuurslid van de Stichting Reclassering Haarlem;
secretaris van de Stichting Fonds Vliegramp Zanderij;
lid en later plaatsvervangend voorzitter van de Commissie van Toezicht van het Grenshospitium (inrichting voor tijdelijke opvang van asielzoekers);
1995-heden voorzitter van de Stichting Voetbalsport Suriname in Haarlem en tevens geestelijk
vader, oprichter en adviseur van de Stichting Suriprofs in Bunnik. Deze stichting organiseert voetbalwedstrijden waarin Surinaamse profvoetballers actief zijn. Mede dankzij zijn inzet levert de KNVB een aanzienlijke bijdrage aan de renovatie van het nationale sportcomplex in Paramaribo en worden diverse sociale en maatschappelijke instellingen in Suriname geholpen bij het realiseren van projecten;
lid van de FNV-Beklagcommissie rassendiscriminatie ;
1997-heden bestuurslid van de Stichting Fonds Rechtsbescherming Immigranten in Utrecht;
1999-heden lid van de Raad van Advies van het Instituut voor Migratie en Etnische Studies
(IMES) van de Universiteit van Amsterdam;
2000-heden plaatvervangend rechter in de Vreemdelingenkamer van de rechtbank Utrecht
(1 dagdeel per maand). Tevens adviseerde de heer Ahmadali diverse keren de Surinaamse regering en Nederlandse politici, met name over nationaliteitsrechtelijke zaken.

De heer P. Biesboer


Ridder in de Orde van Oranje-Nassau


De heer P. Biesboer vervult sinds 1976 op excellente wijze de functie van conservator van het Frans Hals Museum in Haarlem. Door zijn cultuurhistorisch onderzoek heeft hij zich ontwikkeld tot een (internationaal) erkende autoriteit op het gebied van de 17e eeuwse schilderkunst. Hij deed onder meer op verzoek van het Paul Getty Arts Institute een kunsthistorisch bronnenonderzoek in Amerika. De heer Biesboer bracht een aantal belangwekkende publicaties op zijn naam, waaronder tentoonstellingscatalogi en essaybijdragen. Hij maakte in het bijzonder naam met het standaardwerk "Collections of Paintings in Haarlem 1572-1745", daartoe in de gelegenheid gesteld door het Frans Hals Museum en het Getty Research Institute. Via de Paul Getty database zijn deze inventarisaties internationaal ontsloten voor de internationale onderzoekswereld.

Voorts organiseerde de heer Biesboer een aantal internationale tentoonstellingen:
de prestigieuze Frans Hals-tentoonstelling in Washington, London en Haarlem
Judith-Leyster in Worcester USA en Haarlem
Jacob van Ruysdael in Haarlem en Hamburg
Satire en Vermaak in Haarlem en Hamburg

Verder werkt de heer Biesboer aan de voorbereiding van de tentoonstelling van stillevens van Peter Claesz., die in Haarlem, Zürich en Washington wordt georganiseerd.

In 1988 en 2003/2004 begeleidde en begeleidt de heer P. Biesboer de organisatie van een rondreizende tentoonstelling van circa zestig schilderijen uit de collectie van het Frans Hals Museum (onder andere Frans Hals, Judtih Leyster, Jan Miense Molenaer en andere Haarlemse meesters) langs een aantal musea in Japan.

De heer mr. J.E.W. van Eeghen


Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer J.E.W. van Eeghen maakt zich op bijzondere wijze verdienstelijk voor de Nederlandse muziek en het culturele leven. Hij helpt het muziekleven ontwikkelen door onder meer jonge musici en ensembles te stimuleren en te ondersteunen.

Hij vervulde deze taken in zijn functie van:
- hoofd van het bureau Muziek van de afdeling Cultuur, later van de Dienst Kunst en

Cultuur en vervolgens beleidsmedewerker bij de afdeling Cultuur van de Dienst

OWC van de gemeente Den Haag.

Als zodanig speelde hij een belangrijke rol bij de:
ondersteuning van de activiteiten en gezamenlijke huisvesting van Residentie Orkest en Nederlands Danstheater;
binding van het North Sea Jazz Festival aan Den Haag en de uitbreiding van het Nederlands Congres Centrum;
realisering van podium- en oefenruimte op het gebied van popmuziek in het Haags Pop Centrum en de verbouwing van het paard van Troje;
huisvesting voor het Koorenhuis en voor het Haags Centrum voor Amateurkunst;
verbouwing van het Openlucht Theater in het Zuiderpark;
stimulering van kamermuziek door onder meer verbouwing van de Nieuwe Kerk;
ontwikkeling en verbouwing van Diligentia tot podium voor cabaret.

2001-heden directeur van het Prinses Christina Concours tot stimulering van jonge musici en het
Nederlandse muziekleven.


Daarnaast maakt de heer Van Eeghen zich sinds 1976 ook verdienstelijk voor de stimulering van (kamer)muziek als:
bestuurslid van de Stichting Muzenforum Bloemendaal, die jaarlijks acht
koffiekamerconcerten organiseert in de Burgerzaal van het gemeentehuis; betrokkene was tot voor kort programmeur van de concertserie en geldt als de grote animator van de kwalitatief hoogstaande concerten, waar jong talent op jonge leeftijd kan debuteren;

gastprogrammeur van twee reeksen van kamermuziekconcerten in de Stadsschouwburg en Concertgebouw Haarlem, waaronder de reeks onder het motto "Het mooiste van het mooiste".


mevrouw I.F.F.C. Felderhof


Lid in de Orde van Oranje- Nassau


Mevrouw I.F.F.M. Felderhof is sinds twintig jaar als vrijwilligster verbonden aan de Pelgrimkerk te Haarlem. Zij verricht haar werk in de kerk en binnen de gemeente met vijftien vrijwilligers, werk dat normaliter door de koster wordt gedaan. Mevrouw Felderhof, binnen de Pelgrimkerk vooral bekend als zuster Ida, is de spil van de kerk. Zij doet haar werk zo punctueel alsof zij de bedrijfsleider van de kerk is. Zij werkt in collectief verband maar heeft duidelijk de verantwoordelijkheid over de groep vrijwilligers.

Binnen de kerk is mevrouw Felderhof een vraagbraak voor alle 750 kerkleden. Zij doet haar werk met ongewone inzet en geheel belangeloos en vindt dat vanzelfsprekend.
Zij staat voor iedereen klaar en verricht haar werk met een grote mate van verantwoordelijkheid. Ondanks haar leeftijd van 80 jaren besteedt zij dagelijks meer dan twintig uur aan "haar" kerk.
Kortom: de Pelgrimkerk is zuster Ida en zuster Ida is de Pelgrimkerk.
De heer C.J. van der Geest

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau


De heer Van der Geest heeft zich zowel op landelijk als op internationaal niveau verdienstelijk gemaakt voor de judosport.

Vanaf 1970 - heden als eigenaar, trainer en coach van de Haarlemse Judoclub KenAmJu
(Kennemer Amateur Judoclub). Als zodanig was en is hij begeleider van vele
nationale kampioenen, zowel bij de junioren als senioren, dames en heren;
onder zijn leiding werden vele nationale teamkampioenschappen gewonnen;
in 1998 werd het Europese clubkampioenschap gewonnen door zowel het
heren- als het damesteam van KenAmJu, wat een ongeëvenaarde prestatie
wordt genoemd;

De heer Van der Geest is clubcoach/ trainer van 7 Europese kampioenen (senioren), 3 bronzen medaillewinnaars op een Wereldkampioenschap en 2 bronzen medaillewinnaars op een Olympisch kampioenschap;

Van 1991 - 1997 bondscoach "dames" van de Judo Bond Nederland; onder zijn leiding werd
het Europees Team Kampioenschap Dames behaald.

Van 1997 - heden bondscoach "heren" van de Judo Bond Nederland. Hij werd in 2001 door de
Europese Judo Unie uitgeroepen tot "Europees Coach van het Jaar".

Zijn inzet, enthousiasme en vakkennis zijn al vele jaren een inspiratiebron voor menig sporter, trainer, coach en sportliefhebber, zowel binnen de judosport als daarbuiten. De heer Van der Geest heeft het judo ontegenzeggelijk op een hoog peil gebracht met inzet van nagenoeg al zijn (vrije) tijd, die hij investeert in "zijn" sport. Door hem en zijn successen met KenAmJu zijn Haarlem en het Kennemer Sportcenter daarnaast vaak het toneel voor nationale en internationale topsportevenementen zoals het EK, die een grote bijdrage leveren aan de (sport-)ontwikkeling van de stad.
De heer J.H. Gottmer

Lid in de Orde van Oranje- Nassau


De heer J.H. Gottmer ontplooide/ontplooit op vrijwillige basis de volgende activiteiten:

Vanaf 1980 - heden verrichte hij diverse hand- en spandiensten voor een ouderenkoor. De heer Gottmer verzorgde de boodschappen en haalde oude kranten op, waarvan de opbrengst ten goede komen aan de organisatie van dagtripjes voor de ouderen en mindervaliden. Tevens zorgde hij ervoor dat mensen die hun maaltijd van Tafeltje Dekje kregen dat ook daadwerkelijk consumeerden. Hij verzorgde voor veel mensen zonder (betrokken) familieleden stervensbegeleiding en regelde de crematie.

Vanaf 1991 - heden medeoprichter, bestuurslid en leider van de Stichting Haarlemmers helpen Haarlemmers. Deze niet-gesubsidieerde Stichting is een vrijwilligersorganisatie, die daadwerkelijk steun verleent aan alleenstaande ouderen, gehandicapten en invaliden in Haarlem en omstreken. Als eerste vrijwilliger heeft de heer Gottmer de leiding over tachtig vrijwilligers die hij zelf rekruteert en voortdurend enthousiasmeert. Over zaken en persoonlijke situaties vindt regelmatig overleg plaats met de milieupolitie, het RIAGG en maatschappelijk werkers van verpleeghuizen.
De heer Gottmer organiseert (gratis) kermismiddagen voor geestelijk en lichamelijk gehandicapten waarbij hij hulp heeft van zijn vrijwilligers. Met Kerstmis bezorgt hij samen met zijn vrijwilligers kerstpakketten bij ongeveer tachtig oudere alleenstaanden en invaliden.
De heer C. Hagen

Lid in de Orde van Oranje-Nassau.


De heer C. Hagen maakte zich verdienstelijk voor atletiekvereniging KAV Holland (ca. 500 leden).

1982 - heden lid en voorzitter (10 jaar) van de jeugdcommissie;
1993 - heden ledenadministrateur;
2001 - heden ad-interim secretaris.

De heer Hagen is een buitengewoon waardevol lid van de vereniging en een bijzondere persoonlijkheid.
De allergrootste waarde van de heer C. Hagen ligt in zijn betrokkenheid bij de jeugd van 6 tot 15 jaar in het algemeen en zijn enorme inzet, al meer dan twintig jaar, voor de jeugdcommissie in het bijzonder.
De heer Hagen heeft in de loop der jaren een grote rol gespeeld bij de vorming van normbesef en een positief zelfbeeld bij honderden jongens en meisjes.

Naast genoemde activiteiten die de heer C. Hagen verricht in de sportwereld, is hij ook meer dan 20 jaar (tot zijn zeventigste verjaardag) een bijzonder trouwe donor geweest bij de Sanquin Bloedbank Amsterdam. De heer Hagen was tot voor kort een zeer gewaardeerd plasmadonor, wat betekent dat hij elke keer weer opnieuw geheel belangeloos 600 ml plasma doneerde voor de medemens.

De heer E.J. van Heijningen


Lid in de Orde van Oranje-Nassau.


De heer Van Heijningen ontplooide/ontplooit belangeloos de volgende activiteiten:

Vanaf 1993-heden ouderling van de Pelgrimkerk van de Gereformeerde Kerk te Haarlem-West (750 leden).
Tevens is hij lid van de commissie van beheer van de Pelgrimkerk, die het
onderhoud van de kerk en het beheer van de financiën van de gemeente (15 uur per maand) voor haar rekening neemt.

Eind 1980-heden organisator en begeleider van ouderen bij gym- en zwemactiviteiten (8 uur per
week). Een en ander vanuit zijn achtergrond als sportdocent.

Vanaf 1990-2001 organisator en begeleider van reizen voor de Vereniging van Gehandicapten
Wintersport. Centraal bij deze reizen staat het doel te bereiken dat deze mens
op termijn met hun eigen gezin zelfstandig naar de wintersport kunnen. De
heer Van Heijningen gaf individuele begeleiding (een maand per jaar).

De heer R. Hoedt


Ridder in de Orde van Oranje-Nassau


De heer R. Hoedt heeft als acrobaat tijdens een carrière van meer van vijftig jaar naam gemaakt in binnen- en buitenland. Hij gaf op een bijzondere manier invulling aan zijn vak, met een grote inzet voor en uitstraling naar de samenleving.

Hij was en is in het bijzonder:

Vanaf 1957-1998 lid van het succesvolle acrobatiekduo "The Como Brothers" (zijn partner
overleed in 1998). Samen traden zij op in circus- en theatervoorstellingen, waaronder Circus Billy Smart, Circus Strassburger, Circus Krone, Leicester Palace, The Tivoli, Winter Gardens en Apollo Düsseldorf. In 1959 wonnen zij het internationaal Circus Festival in Sofia. In 1969 introduceerden zij het acrobatiekonderwijs in Nederland.

Vanaf 1969-heden verzorger van acrobatieklessen. Zijn partner en hij verzorgden in 1970 de eerste opleiding bij het werktheater Amsterdam, spoedig gevolgd door verschillende toneelgroepen en theaterscholen. In 1979 werd de heer Hoedt door het Ministerie van O&W officieel erkend als docent acrobatiek voor het eerste graadonderwijs aan scholen voor kunstonderwijs op het gebied van toneel en dans.

Vanaf 1987-heden docent acrobatiek voor de leden van de stichting Nederlands Acrobatiek
Festival, waar hij tot op heden wekelijks lessen verzorgt. Daarnaast is de heer
Hoedt werkzaam bij het Jeugdcircus Acrobatico en de Haarlemse
acrobatengroep Cumulus (van 1994).

De heer F.A.A. de Jong


Lid in de Orde van Oranje-Nassau.


De heer De Jong maakt zich als schoenspecialist verdienstelijk voor de medische begeleiding van sporters. Hij ontwikkelde zich als autodidact van ambachtelijk schoenmaker tot orthopedisch schoentechnieker. In samenwerking met verschillende sportmedische adviesbureaus ontwikkelde hij voor de behandeling van sportblessures verschillende aanpassingen aan loopschoenen, voetbalschoenen en schoenen voor zaalsporten.
Naast behandeling van probleemgevallen in eigen bedrijf worden de aanpassingen ook toegepast door leveranciers van sportschoeisel. Zijn klantenkring strekt zich uit over heel Nederland, in het bijzonder profverenigingen als FC Haarlem en Ajax.

Daarnaast is hij als docent verbonden aan de opleiding voor sportfysiotherapie en sportblessures van de Hogeschool van Amsterdam.

De heer De Jong schreef twee boeken over zijn vakgebied: "Loopwerk" en "Sportschoenen als blessurepreventie".
mevrouw M.E. Kots

Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw Kots heeft zich verdienstelijk gemaakt op het gebied van poppen- en amateurtheater.

In 1972 opende zij haar eigen theater en reisde zij met haar voorstellingen en eigen gemaakte handpoppen door het hele land om kinderen theaterbewust te maken. Zij had veel succes en gaf circa 250 voorstellingen per jaar. Zij vond dat het poppentheater naast de bevordering van de culturele ontwikkeling van kinderen ook een opvoedende functie heeft. Zo creëerde zij een van haar hoofdfiguren "Slakje" die ervoor zorgde dat de verwikkelingen in de poppenkast goed kwamen.

In 1981 begon zij ook voor volwassenen te spelen. Mevrouw Kots was werkzaam als poppenspeler, theatermaker en directeur/eigenaar. Zij verzorgde ook de PR voor zichzelf. Zij heeft voor bijna alle grote amateur-theatergezelschappen in Haarlem als regisseur gewerkt (zoals Rose en Eva Bonheur en Romeo en Julia in de Stadsschouwburg). Voorts maakte en regisseerde mevrouw Kots ook diverse musicals, zoals Haarlemmer Olie (1995), Fokker (1998), Frans Hals, Anna Frank-Prinsengracht en Drogisterij Van der Pigge.

Daarnaast is zij acteur bij de Arbo-dienst in Amsterdam, waar zij rollenspellen acteert als zieke medewerker in het kader van de training van de Arbo-arts.

De heer P.R. Luijf

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.


De heer Luijf maakt zich verdienstelijk voor een hulpverleningsproject op oogheelkundig gebied in Albanië.

1991-heden hulpverleningsactiviteiten op oogheelkundig gebied in Albanië, zoals het verrichten
van oogmetingen ter plaatse, het opmaken van 150 à 200 recepten per reis, het
slijpen van de glazen in Nederland en het bijstellen van de brillen ter plaatse.

De heer P.R. Luijf was in het bijzonder:

oprichter van een oogcentrum in de havenstad Dürres, in samenwerking met de stichting Zienderogen.

1997 oprichter van een oogcentrum in Grams, dat beheerd wordt door een christelijke
instelling.

1998-2002 initiatiefnemer en partner in een samenwerkingsproject met Soros, een Amerikaanse
hulpstichting.

Voorts bezoekt hij scholen in Albanië. Hij zamelt in Nederland oogheelkundige hulpmiddelen in ten bate van lokale ziekenhuizen in Zuid-Albanië. In samenwerking met een blindeninstituut in Ermelo heeft de heer Luijf een brailledrukkerij voor een blindenschool opgezet. De heer Luijf maakt verschillende reizen per jaar, waarbij hij op eigen kosten een opticiën als vervanger aanstelt.
Zijn activiteiten vergen nagenoeg al zijn vrije tijd.
mevrouw M.F. Meijer-Engel

Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw Meijer maakte en maakt zich op uiteenlopende terreinen verdienstelijk voor de samenleving.

" leesmoeder" en (onbetaald) "remedial teacher" van leerlingen van de Koningin Emmaschool in Haarlem-Noord (2 dagdelen per week);

vrijwilliger bij de Stichting Paardrijden Gehandicapten Kennemerland, waar zij gehandicapte kinderen van het Kinderdagverblijf "De Springplank" begeleidde bij het paardrijden;

1978-heden organisator van een "schrijfgroep" voor Amnesty International; maandelijks organiseert zij een avond van 10 à 15 schrijvers van brieven ten behoeve van de vrijlating van gewetensgevangenen;

1980-1990 vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Haarlem, waar zij asielzoekers begeleidde bij
huisvesting;

1990-heden verzorger van Nederlandse taallessen voor asielzoekers (2 dagdelen per week).

Voorts verrichtte mevrouw Meijer vrijwilligerswerk in kerkelijk verband, onder meer voor de Commissie voor Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking en de Cantorij.
De heer M.J. Smeets

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Smeets heeft meer dan dertig jaar als sportverslaggever en publicist een grote bijdrage geleverd aan sportpromotie in Nederland.

Van 1969 - heden sportverslaggever. Aanvankelijk was hij verslaggever van
basketballwedstrijden in binnen- en buitenland. Vervolgens ontwikkelde hij zich via de golfsport, de wielersport, de schaatssport en de voetbalsport tot een allround sportverslaggever. In het bijzonder was en is hij sportverslaggever voor de Volkskrant, Het Volk, De Haagse Courant, Trouw en het Parool.

Van 1973 - heden verslaggever van de Tour de France voor radio en televisie. Zijn eerste verslag verzorgde hij voor Sport in Beeld. Inmiddels heeft hij 30 edities van de Tour verslagen.

Van '80 - heden centrale presentator, het gezicht en "anchorman" van Studio Sport. Naast de Tour had hij de centrale presentatie van 12 edities van de Olympische Spelen, 3 edities van de Elfstedentocht en vele andere grote sprotevenementen. Hij geldt als deskundig en gedreven, zowel in een urenlange directe uitzending als in een interview met een onbekende wielrenner. Zijn staat van dienst bij de Nederlands televisie geldt als niet geëvenaard. Tot slot manifesteerde de heer Smeets zich als presentator van andere programma's en als publicist.

tot heden presentator van het Radio 1-programma "For the record", waarin hij zich een
gepassioneerd muziekliefhebber toont;

periode '90 - heden schrijver van verhalen en columns, waaronder 100 columns in "Rails" van de
Nederlandse Spoorwegen en van (onder meer) de volgende bundels:
* 1990 rugnummers en ingevette benen (wielrennen)
* 1991 Stoempen, snot en sterven (wielrennen)
* 1992 Kopmannen en waterdragers (wielrennen)
* 1992 Het Dream Team (basketball)
* 1998 Ik was nooit in Nagano (schaatsen)
* 2000 Oranje boven! (voetbal)
* 2000 Murfreeboro Bleue (cultuur en geschiedenis van de Verenigde Staten)

* diverse romans en verhalenbundels.

De heer J.W. Swarte


Officier in de Orde van Oranje- Nassau


De heer Swarte ontwikkelde zich als zelfstandig (strip-)tekenaar, vormgever en ontwerper tot een toonaangevend tekenaar met vernieuwende inzichten. In de jaren '60 begon de heer Swarte met het tekenen van stripverhalen en debuteerde in het Eindhovens Dagblad met " De Andere Krant".
Hij was en is:

oprichter van het striptijdschrift "Modern Paper";

tekenaar
van strippagina's "Katoen en Pinbal" in het kindertijdschrift "Okkie", gevolgd door een serie in het kinderblad "Jippo";
van stripverhalen voor "Modern Art", in 1980 werd de Duitse uitgave onderscheiden;
en ontwerper van boek- en tijdschriftomslagen;
van een serie voor de kinderkrant van Vrij Nederland onder de titel "Niet zo, maar zo";

deelnemer aan:
de Kuifjestentoonstelling in het Lijnbaancentrum (Rotterdam), waarvoor hij catalogusomslagen
ontwierp;
een groot aantal (groeps-)tentoonstellingen in binnen- en buitenland;

ontwerper van:
omslagen voor het boekenkatern van Vrij Nederland;
een lange reeks van omslagen voor het Belgische weekblad Humo;
een lange reeks van affiches;
decemberpostzegels voor PTT-post;
telefoonkaarten voor PTT-Telecom;
de kinderzegels voor PTT-post;
de verjaardagzegels voor PTT-post;
mede-ontwerper van De Toneelschuur in Haarlem;

winnaar van:
de Prix St. Michel van de Stad Brussel voor de beste buitenlandse tekenaar;
de internationale Asiago-prijs voor artistieke filatelie.

Tevens was de heer Swarte in 1987 hoofdpersoon van de "Wereldtentoonstelling" over zijn werk in de Vishal van het Frans Hals Museum te Haarlem, die vervolgens een tournee maakte in binnen- en buitenland.

Voorts is de heer Swarte sinds 1993 voorzitter van de Stichting Beeldverhaal. Hij maakte ontwerpen voor gebruiksvoorwerpen als horloges en meubels. Hij verzorgde gastlessen aan gerenommeerde onderwijsinstellingen in binnen- en buitenland.
De heer E. Vegter.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Vegter heeft zich gedurende bijna een halve eeuw uiterst actief ingezet voor het algemeen belang in tal van bestuursfuncties. De heer Vegter was en is een gedreven en zeer sociaal voelende man, die het vanzelfsprekend vindt dat persoonlijke kennis, ervaring en vrije tijd worden ingezet ten gunste van de samenleving en de medemens.

Opmerkelijk is de diversiteit van de functies, die echter allen een duidelijke sociale achtergrond hebben.
Zo was de heer Vegter:
kaderlid van de vakorganisatie CNV (afdelings- en regiobestuurslid);
bestuurslid, secretaris en EHBO-coördinator van de Bloemendaalse reddingsbrigade;
bestuurslid en voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen;
lid van de kerkenraad en ouderling van de Noorderkerk te Haarlem;
lid van de gemeenteraad van Haarlem voor de VVD;
lid van de kerkenraad en diaken van de Opstandingskerk te Haarlem;
lid van de wijkraad van het Ramplaankwartier;
bestuurslid van de Amsterdamse Roeibond;
bestuurslid van Schoterburcht Haarlem;
lid van het landelijk bestuur van patiënten- en consumentenraden, alsmede lid van het bestuur Kennemerland en voorzitter van het gewest Noord-Holland van patiënten- en consumentenraden van de ouderenbond ANBO;
bestuurslid en 2e voorzitter van Aangepast Vervoer Zuid Kennemerland (AVZK);
secretaris en penningmeester van de Stichting Steunfonds AVZK;
lid van de gemeenteraad van Haarlem voor D'66;
vrijwilliger voor de Vereniging Vrienden van de Houtvaart; als zodanig verzorgde hij de kaartverkoop in het zwembad.
mevrouw J. Weidema-van Zeist

Lid in de Orde van Oranje-Nassau.


Mevrouw Weidema is vanaf 1972 als vrijwilligster op een bijzondere manier actief in het speeltuinwerk in Haarlem-Oost. Vanaf 1982 trad zij in dienst bij de Stichting Bolwerk als toezichthouder bij speeltuinwerk Het Oosterkwartier. Mevrouw Weidema is het vaste aanspreekpunt, voortdurend aanwezig en pakt alles op wat er moet gebeuren.
Daarnaast zet zij alle activiteiten voor de jeugd (onder andere eens per twee weken een disco) in de
speeltuin op en voert deze samen met anderen uit.
Zes maal per jaar stelt zij een programmaboekje samen, dat aan de 250 gezinnen die lid zijn van de speeltuin wordt toegezonden. In samenwerking met de nabij gelegen M.L. Kingschool leidde zij dit tot een succesvolle tussenschoolse opvang waarvan dagelijks minimaal 30 kinderen gebruikmaken. Na
de fusie van de stadsdeelorganisaties (in 1999) leverde mevrouw Weidema een belangrijke bijdrage aan een goede samenwerking tussen de stichting Radius en de speeltuin.

1982-'90 vrijwilliger bij de stichting Bolwerk, als toezichthouder bij speeltuin het
Oosterkwartier (waarvan 13 uur per week in dienstverband);

organisator als wijkhoofd van de Slachthuisbuurt van de jaarlijkse collecte
voor de Nierstichting;

1993-2003 vrijwilliger in dienst van de Kennemerthuiszorg.


---- --


ALGEMENE GELEGENHEID 2004 (LINTJESREGEN)


Aan de volgende personen wordt op donderdag 29 april 2004 om 09.30 uur in de Gravenzaal van

het stadhuis van Haarlem ter gelegenheid van Koninginnedag door burgemeester J.J.H. Pop een

Koninklijke Onderscheiding uitgereikt:


1. De heer H.A. Ahmadali inzet voor allochtone gemeenschap in Nederland en
de integratie. In het bijzonder voor zijn
verdiensten voor de verbetering van de relatie
tussen de Nederlandse en de Surinaamse
gemeenschap en zijn grote bijdrage aan goede
samenwerking tussen het Nederlands en
Surinaams voetbal.

2. De heer P. Biesboer belangrijk wetenschappelijk onderzoek en
publicaties op zijn vakgebied met internationale
uitstraling op het gebied van 17e eeuwse
schilderkunst.

3. De heer W.A. Dekker exceptionele verdiensten voor de Koninklijke
marine en daarmee de Nederlandse samenleving.
(Uitreiking van de onderscheiding door de minister van Defensie vindt elders plaats).


4. De heer J.E.W. van Eeghen inzet voor de ontwikkeling van het Nederlandse
muziekleven zowel lokaal als internationaal aan
jonge musici en ensembles.

5. Mevrouw I.F.F.C. Felderhof inzet als kosteres en leidster van vrijwilligers voor
de Pelgrimkerk.

6. De heer C.J. van der Geest inzet voor de judosport en eigenaar/trainer en
coach van de Haarlemse Judoclub KenAmJu.

7. De heer J.H. Gottmer inzet voor het welzijn van de sociaal zwakkeren in
de Haarlemse samenleving en de stuwende kracht
bij de Stichting Haarlemmers helpen
Haarlemmers.

8. De heer C. Hagen inzet voor de atletieksport en trouwe
plasmadonorschap.


9. De heer E.J. van Heijningen inzet voor de Pelgrimkerk en de ouderen- en
gehandicaptensport.

10. De heer R. Hoedt inzet voor de ontwikkeling van de acrobatiek


11. De heer F.A.A. de Jong uitzonderlijke uitoefening van zijn beroep
"orthopedisch schoentechnieker" en advisering
aan sportorganisaties.

12. Mevrouw M. E. Kots inzet voor het poppen- en amateurtheater.

13. De heer P.R. Luijf inzet voor een hulpverleningsproject op
oogheelkundig gebied in de Albanese samenleving.

15. Mevrouw M.F. Meijer - Engel inzet op divers maatschappelijk en kerkelijk
gebied.


16. De heer M.J. Smeets inzet voor promotie van de amateur- en
professionele sportbeoefening. TV- en
radiopresentator, verslaggever (o.a. Studio Sport),
schrijver en columnist.

17. De heer J. Swarte uitzonderlijke verdiensten voor de Nederlandse
cultuur in zijn algemeenheid en de ontwikkeling
van de beeldende kunst en de vormgeving in het bijzonder.

18. De heer E. Vegter grote bestuurlijke inzet en verdiensten.
(Onderscheiding wordt op een andere datum uitgereikt).

19. Mevrouw Weidema- van Zeist inzet voor het speeltuinwerk en voor de
Nierstichting.


---- --