Gemeente Rotterdam

Nr. 55
28 april 2004

Embargo tot donderdag 29 april, 12.00 uur

Lintjesregen in Rotterdam

Ter gelegenheid van Koninginnedag (de z.g. 'Algemene Gelegenheid') krijgen dit jaar 57 Rotterdammers een koninklijke onderscheiding. Burgemeester Opstelten reikt de meeste lintjes uit op donderdag 29 april in de Burgerzaal van het stadhuis, tijdens een bijeenkomst die om 09.00 uur begint. Op verzoek van een regiogemeente reikt hij ook een onderscheiding uit aan één van haar inwoners, wiens verdiensten voornamelijk in Rotterdam liggen. Daarnaast hebben enkele Rotterdammers op een andere plaats of tijd hun onderscheiding in ontvangst genomen.

Na een periode waarin in Rotterdam het aantal onderscheidingen sterk terug liep, is sinds enkele jaren een forse stijging te zien. De 'lintjesregen' nam gestadig af na de invoering van het nieuwe decoratiestelsel. Sinds die tijd zijn niet meer de maatschap-pelijke positie of een langdurig dienstverband bepalend, maar de persoonlijke, bijzondere verdiensten of prestaties van mensen. De criteria daarvoor bleken niet voor iedereen duidelijk.

Na Koninginnedag 2000, toen slechts zes lintjes werden uitgereikt, is de gemeente op initiatief van burgemeester mr. Ivo Opstelten begonnen met actieve voorlichting over de mogelijkheid Rotterdammers voor te dragen voor een onderscheiding. Ook dit jaar worden tientallen mensen onderscheiden, die in een scala van vrijwillige functies gedurende een lange reeks van jaren de maatschappij hebben gediend.

noot voor de redactie/