Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6

6511 PP Nijmegen

Telefoon (024) 329 91 11

Telefax (024) 329 23 78

E-mail gemeente@nijmegen.nl


Postadres

Postbus 9105

6500 HG Nijmegen

persbericht
EMBARGO TOT 29 APRIL, 12.00 UUR

|Datum Nummer persbericht        |
|28 april 2004 c040              |
Voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janine Adriaansens, doorkiesnummer 3292380

Lintjesregen 2004

Burgemeester Ter Horst reikt op donderdag 29 april ter gelegenheid van Koninginnedag in De Vereeniging van Nijmegen aan negentien Nijmegenaren een lintje uit. De lintjes worden om 10.00 uur uitgereikt.

Dit jaar worden drie dames en zestien heren gedecoreerd.

De heer F.C. Barten (69) wordt gedecoreerd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau omdat hij zich verdienstelijk heeft gemaakt voor Dam Club Lent, huize Doekenborgh en de Koninklijke Nederlandse Dambond. Sinds 1949 is hij actief lid, penningmeester, jeugdleider/trainer en voorzitter van de Dam Club Lent. Tevens was hij lid van het districtsbestuur van de Koninklijke Nederlandse Dambond.

De heer prof. dr. G.J.M. Bartelink (80) wordt gedecoreerd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau omdat hij zich geruime tijd verdienstelijk heeft gemaakt op zijn vakgebied Klassieke Letteren, in het bijzonder Patistriek en kerkelijk Grieks en Latijn.

De heer J.B. Fortier (72) wordt gedecoreerd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij is oprichter en voorzitter van de WAO-groep Hatert sinds 1978. Verder heeft hij zich zeer verdienstelijk gemaakt voor de Stichting Nijmeegse Ziekenopmroep.

De heer prof. mr. C.A. Groenendijk (61) wordt gedecoreerd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw omdat hij zich geruime tijd verdienstelijk heeft gemaakt voor het wetenschappelijk onderzoek naar en wetenschappelijk onderwijs over rechtssociologie. Hij is een internationaal erkend expert vreemdelingenrecht.

De heer G.E. de Haas (64) wordt gedecoreerd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau omdat hij sinds de jaren '50 meerdere activiteiten heeft ontplooid voor onder meer de voetbalvereniging en supportersvereniging Ouick 1988 en de parochie de Goede Herder.

De heer prof. dr. P. Hagoort (50) wordt gedecoreerd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw omdat hij als onderzoeker, hoogleraar Neuropsychologie en directeur van het F.C. Donders Centre for Cognitive Neuroimaging een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan onderzoek naar het functioneren van het intacte neurale systeem.

De heer prof. dr. M.P.A.M. Kerkhof (60) wordt gedecoreerd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau omdat hij zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de Spaanse taal- en letterkunde. Professor Kerkhof geldt als een internationaal erkende autoriteit van de Middeleeuwse Spaanse en Portugese letterkunde en het uitdragen daarvan in binnen- en buitenland.

De heer L.M.G. van der Lans (71) wordt gedecoreerd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau omdat hij vanaf 1959 bestuurlijke activiteiten heeft verricht voor met name de Vereniging Gouden Kruisdragers Vierdaagse Nijmegen. Hij heeft een betekenisvolle bijdrage geleverd aan de voortgang van de activiteiten van de Vereniging. Ook is hij actief geweest voor het Rode Kruis.

Mevrouw J.M.G. Leisink (54) wordt gedecoreerd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau omdat zij zich heeft ingezet bij vele activiteiten voor de Parochie H. Antonius van Paduakerk. Zij is actief binnen de Diaconie, organisator van de inzameling van goederen en de coördinatie van vrijwilligers voor de nachtopvang van het Kasteel in Nijmegen. Daarnaast is zij lid van de Liturgiegroep en coördinator van vrijwilligers voor het Oud Burgeren Gasthuis. Ook zet zij zich in voor Hart voor Polen en is actief lid bij Fatima Maria.

De heer prof. dr. R.J.M. Nolte (59) wordt gedecoreerd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw omdat hij een zeer belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het onderzoek van de organische chemie en aan de onderwijs- en onderzoeksprogramma's van de Nijmeegse faculteit der Natuurwetenschappen. Met zijn bijdragen aan de Supramoleculaire Chemie en als één van de grondleggers van de Moleculaire Nanotechnologie heeft hij internationale bekendheid verworven.

De heer B.A. Otten (64) wordt gedecoreerd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau omdat hij zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de documentautomatisering. Hij heeft vele tientallen publicaties op zijn naam staan, gaf vele cursussen op dit terrein aan vakgenoten en schreef onderwijsmateriaal. Hij heeft voor zijn werk nationale en internatonale onderscheidingen ontvangen. Voor zijn inzet voor de informatievoorziening met behulp van functieprofielen heeft decorandus in 2002 de AIIM Europe Award ontvangen.

De heer prof. dr. A.J.M. Plasschaert (62) wordt gedecoreerd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau omdat hij zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de ontwikkeling van onderzoek en onderwijs op het gebied van de tandheelkunde. Decorandus heeft een aanzienlijke lijst van publicaties op zijn naam staan en heeft in veel commissies en organen van de universiteit van Nijmegen gezeten. Daarnaast is hij initiatiefnemer en uitvoerder van activiteiten voor onder meer de universiteit UMC St Radboud, de Titus Brandsma herdenking en het Eduard Schillebeecks Fonds.

De heer dr. P.L.M. Sars (44) wordt gedecoreerd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau vanwege zijn bijzondere verdiensten binnen de Katholieke Universiteit Nijmegen. Daarnaast initieerde en stimuleerde decorandus contacten tussen wetenschap en maatschappij, tussen wetenschap en kerk en tussen universiteit en maatschappelijke organisaties. Verder is het een verdienste van decorandus dat hij de moeilijk toegankelijke poëzie van Paul Celan voor het Nederlandstalige publiek meer bereikbaar heeft gemaakt.

De heer J.H.F. van Son (78) wordt gedecoreerd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau omdat hij sinds 1950 voor de carnavalsvereniging 't Geberste Kruuske vele (bestuurs)activiteiten heeft verricht. Daarnaast was hij sinds 1970 actief voor de Kolpingvereniging. Ook was hij de initiator van de herdenking van de 59 gevallen Nijmeegse militairen in het voormalig Nederlands Oost-Indië.

De heer prof. dr. A.A. Trouwborst (76) wordt gedecoreerd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau omdat hij zich geruime tijd heeft ingezet voor de sociale antropologie, met name het adatrecht en de geschiedenis van de provincie Atjeh. Hij is een groot kenner van volk en cultuur van de Afrikaanse landen Burundi en Rwanda. Daarnaast was hij actief voor het Afrika Museum in Berg en Dal, SARI Nijmegen, de Nederlandse Sociaal Antropologen Vereniging en de landelijke visitatiecommissie Culturele Antropologie.

Mevrouw G.J. Vanlier (60) wordt gedecoreerd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau omdat zij een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan ontwikkelingen in de kinderverpleegkunde en de opbouw van de neonatologie in het bijzonder. Zij wist de zuigelingenafdeling van het UMC St Radboud om te bouwen tot een Neonatologische Intensive Care. Zij heeft ook een grote bijdrage geleverd aan de inhoud en opzet van de Verpleegkunde Vervolgopleidingen van het ziekenhuis.

De heer R.A.M. de Vries (59) wordt gedecoreerd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau omdat hij zich op meerdere maatschappelijke terreinen, sinds 1961, verdienstelijk heeft gemaakt. Voor de woonwijk het Waterkwartier heeft hij zich ingezet als voorzitter van de jeugdraad en organisator van vele jeugdkampen. Hij was ook mede-initiator van een parochieel centrum, later Gemeenschapshuis. Van 1970 tot heden vervulde hij de functies van secretaris en voorzitter van de Stichting Beheer en Exploitatie Gemeenschapshuis. Daarnaast is hij sinds 1963 vrijwilliger bij de carnavalsvereniging De Waoterjokers en bestuurslid van de Stichting Openbaar Carnaval Nijmegen

Mevrouw T.M. Vrolijks (71) wordt gedecoreerd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau voor haar verdiensten voor de Stichting Avondvierdaagse voor Ouderen Nijmegen en de Katholieke Bond van Ouderen (KBO). Zij was voorzitter van de commissie Cultuur en Educatie van de KBO. Thans is zij directeur van de Stichting KBO-Reizen Nijmegen.

De heer A.A. Wubben (72) wordt gedecoreerd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn langdurige inzet voor Radio Radboud in het UMC St Radboud. Al 25 jaar verzorgt hij woensdagavond het verzoekplatenprogramma. Daarnaast is hij voorzitter van het contactblad De Korenaar, de vereniging van het militaire horecamanagement. Hij schrijft redactionele artikelen over dranken en voeding, boekrecenties en advertorials.


---- --