Gemeente Assen



Extra maatregelen voor sluitende begroting

Assen, 29 april

Vanwege nieuwe financiële tegenvallers neemt de gemeente extra maatregelen om de begroting voor 2004 en volgende jaren sluitend te krijgen. Zonder deze maatregelen zou de gemeente afstevenen op een tekort van respectievelijk 1,2 en 2,5 miljoen. Dit blijkt uit de voortgangsnota die het college deze week naar de gemeenteraad stuurt. Ondanks de nieuwe tegenvallers wil het college de vernieuwing van beleid en de investeringen in de infrastructuur voortzetten.

Met name oplopende kosten voor de bijstand en wijzigingen in het pensioen- en premiestelsel hebben geleid tot een nieuwe tegenvaller van zo'n 1,2 miljoen euro. Deze tegenvaller werkt door in latere jaren. Dat vergt een extra inspanning bovenop de in februari aangekondigde bezuinigingsmaatregelen zoals het aanpassen van het voorzieningenniveau, het vergroten van de doelmatigheid en het scherper begroten. Het college stelt de raad dan ook voor om alle in de kaderbrief aangekondigde bezuinigingsmaatregelen te accepteren, waaronder die voor het minimabeleid.

Het college wil vasthouden aan de in 2003 uitgezette koers voor de volgende jaren. Het gaat daarbij vooral om het realiseren van de toekomstvisie Assen Koerst via investeringen in zowel de fysieke als sociale infrastructuur. Voor de eenmalige uitgaven die hiervoor nodig zijn is al eerder de benodigde dekking gevonden. In het afgelopen jaar zijn de plannen geactualiseerd waaruit ook de nodige kwaliteitsverbeteringen zijn gekomen. Bijvoorbeeld in de vorm van een tunnelbak in het zuidelijk wegvak Peelo en de kwaliteitsimpuls onderwijshuisvesting. Subsidies zullen de hiermee gemoeide hogere lasten moeten dekken. Verder stelt het college voor om de kwaliteit van de warenmarkt te verbeteren, geld te steken in enkele natuurontwikkelingsprojecten, de aanpak van het huiselijk geweld, het verbeteren van de dienstverlening aan de burgers via ICT-toepassingen.

Het college wil nu naar het totale pakket van producten en dienstverlening inclusief de bedrijfsvoering kijken om het benodigde geld voor de toekomstige tekorten te vinden. Het gaat hierbij om alle reguliere lopende inkomsten en uitgaven. Het college wil op deze manier voor vier miljoen aan mogelijkheden voor bezuinigingen opstellen om keuzes te kunnen maken en om eventuele nieuwe tegenvallers vanuit Den Haag op te vangen. In oktober zal het college zijn plannen aan de raad voorleggen.