Vlaamse overheid

Het Vlaams Parlement heeft het voorstel van decreet van de Vlaamse parlementsleden Gilbert Van Baelen, Margriet Hermans, Frans Ramon, Lucien Suykens, André Van Nieuwkerke en Dirk De Cock betreffende taalinitiatie in het basisonderwijs goedgekeurd. Vlaams minister van Onderwijs en Vorming Marleen Vanderpoorten steunt het voorstel.

Het voorstel maakt Frans verplicht in het vijfde en zesde leerjaar van het gewoon lager onderwijs. Het biedt scholen ook de mogelijkheid om - in samenspraak met leerkrachten, directie en ouders - op vrijwillige basis vanaf de kleuterklas met een taalinitiatie Frans te starten binnen het curriculum. Ook een initiatie in een andere vreemde taal op vrijwillige basis is mogelijk als dit gebeurt na overleg tussen het schoolbestuur, leerkrachten, directie en ouders.

Minister Vanderpoorten merkte dat de laatste jaren meer en meer scholen zelf initiatieven nemen of zich vragende partij stellen om te mogen experimenteren met het vroeger geven van andere talen. Tijdens haar gesprekken met directies en leerkrachten hoorde ze dat de huidige wetgeving in dat opzicht als een belemmering werd ervaren. Daar wou ze samen met de meerderheidspartijen met dit voorstel van decreet wat aan doen.

"Het is in het basisonderwijs dat een positieve attitude tegenover andere talen en culturen zich kan ontwikkelen. Op die manier wordt ook de basis gevormd voor het latere leren van talen," zegt de minister. "Het spreken, lezen, luisteren en schrijven in een andere taal opent een nieuwe wereld voor onze jongeren. Het biedt hen de kans om hun eigen taal en cultuur intenser te beleven en tegelijkertijd te ontdekken hoe de andere leeft en denkt. De positieve invloed op de emancipatie en de
persoonlijkheidsontwikkeling van de jongere mogen we in dit verband niet onderschatten."

Minister Vanderpoorten wil in geen geval de scholen verplichten om vroeger vreemde talen te geven. "Het is essentieel dat dit, in overleg met alle betrokkenen, vrij wordt ingevuld", aldus de minister.

Dit voorstel van decreet ligt in de lijn van de engagementen die in 2002 tijdens de Europese Raad in Barcelona aangegaan zijn door de Europese staatshoofden en regeringsleiders om het leren van talen te verbeteren in de Europese lidstaten. Dankzij dit decreet zullen onze leerlingen reeds op zeer jonge leeftijd twee vreemde talen leren en op die manier hun basiscompetenties verbeteren.

info : Jo De Ro, woordvoerder van minister Vanderpoorten
- tel. (0475) 98 33 73 -
(02) 553.99.23 - fax. (02) 553 99 19
e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be


---