Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Eerste spitsstrook volgens Spoedwet wegverbreding

De spitsstrook op de A50 tussen Heteren en Valburg gaat de geschiedenis in als het eerste project dat volgens de procedure van de Spoedwet wegverbreding wordt uitgevoerd. Vandaag is het besluit over de aanleg van de spitsstrook definitief geworden, omdat er geen beroep tegen is aangetekend.

De Spoedwet wegverbreding die op 25 juni 2003 van kracht werd, maakt het mogelijk om knelpunten uit de file top 50 versneld aan te pakken. De wet vereenvoudigt en bespoedigt de procedures, waardoor de capaciteit van een aantal hoofdwegen snel kan worden vergroot.

Afgelopen najaar konden belanghebbenden zes weken lang inspreken op het ontwerp-wegaanpassingsbesluit voor de spitsstrook op de A50. Vervolgens stelde de minister van Verkeer en Waterstaat het wegaanpassingsbesluit vast, werden de benodigde ontheffing en verkeersbesluiten verleend en startte op 3 maart 2004 de beroepstermijn.

Nu het definitieve besluit tot aanleg van de spitsstrook is genomen, kan Rijkswaterstaat vanaf mei een geschikte opdrachtnemer selecteren om de spitsstrook aan te leggen. In september/oktober 2004 starten de werkzaamheden. De spitsstrook zal naar verwachting eind 2004, begin 2005 beschikbaar zijn voor de weggebruiker.

Een spitsstrook is een vluchtstrook die tijdens de spitsuren dienst doet als tijdelijke rijstrook. Buiten de spitsuren is de spitsstrook gesloten. De vluchtstrook is dan weer normaal in gebruik.

Lees voor meer informatie het persbericht.