GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 29 april 2004 18:23
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks verwelkomt kabinetsbesluit topinkomens

(29 april 2004)

Het kabinet heeft vandaag besloten dat ondernemingsraden informatie krijgen over de topinkomens binnen het bedrijf. Drie jaar geleden diende wijlen Ab Harrewijn namens GroenLinks een wet in met vergelijkbare strekking. Vorig jaar nog keerde het kabinet zich tegen dat wetsvoorstel. GroenLinks is verheugd dat het kabinet zich heeft laten overtuigen en rekent alsnog op steun voor de wet Harrewijn.

In het voorstel van het kabinet krijgen alle bedrijven en (semi-) overheidsinstellingen met meer dan 100 werknemers de plicht hun ondernemingsraden te informeren over de beloningsverhoudingen binnen het bedrijf. Dit voorstel is vrijwel identiek aan het voorstel-Harrewijn, waarin alleen de grens iets lager was.

Ab Harrewijn diende zijn wet drie jaar geleden in om iets te doen aan de alsmaar stijgende topinkomens. Een informatieplicht richting de ondernemingsraad dwingt bedrijven en (semi-) overheidsinstelling om zich te verantwoorden naar de werknemers binnen de organisatie. Dat is hard nodig. De topinkomens blijven sterk stijgen. Die stijging is vaak een veelvoud van de gemiddelde stijging van de CAO-lonen. Gewone werknemers moeten immers allemaal de lonen matigen. De raden van bestuur, de raden van commissarissen en de aandeelhouders dragen onvoldoende bij aan matiging van de topinkomens. Dat bleek deze week nog bij de ING. De topinkomens gaan daar in korte tijd met tientallen procenten omhoog, terwijl nota bene Wim 'exhibitionistische zelfverrijking' Kok commissaris is.

GroenLinks is blij dat het kabinet daar nu eindelijk een rem op wil zetten door de ondernemingsraden een grotere rol te geven. Het verbaast ons wel dat het kabinet daar een jaar geleden nog fel tegen was. Mede daardoor is er een betreurenswaardige vertraging opgelopen. Het had allemaal al lang geregeld kunnen zijn. Dat had de salarisstijgingen aan de top kunnen matigen. Dat zou veel maatschappelijke onvrede hebben voorkomen. GroenLinks rekent er op dat de wet-Harrewijn nu snel de steun krijgt van het kabinet en van de regeringspartijen. Wij zullen er voor zorgen dat de behandeling van de wet zo snel mogelijk plenair kan worden afgerond in de Tweede Kamer.

Kees Vendrik


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -