Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

modernisering awbz

CG-Raad tevreden over niet doorgaan eigen bijdrage voor begeleiding

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) is verheugd dat het kabinet geen eigen bijdrage voor ondersteunende en activerende begeleiding in de AWBZ gaat invoeren. De CG-Raad heeft met succes gelobbyd om dit voorstel van tafel te krijgen.

Voorbeelden van ondersteunende en activerende begeleiding zijn: dagbesteding (activiteitencentra en dergelijke) voor mensen met een handicap of chronische ziekte. Het opnieuw op orde brengen van je leven na een ernstige ongeluk. Je huishouden beter organiseren.

In het Bijdragebesluit zorg was vastgelegd dat per 12 juli 2004 ook voor de AWBZ-functie ondersteunende en activerende begeleiding aan gehandicapten en patiënten met een psychiatrische aandoening, een eigen bijdrage geheven zou worden. Die zou inkomensafhankelijk worden en rekening houden met draagkracht.
Uit onderzoek van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) is echter gebleken dat de opbrengsten niet of nauwelijks opwegen tegen de inningskosten van deze eigen bijdrage. De CG-Raad vindt dat het zeer terecht is dat er geen eigen bijdrage wordt geheven. Het kan niet zo zijn dat mensen moeten betalen om op een activiteitencentrum te mogen komen. Voor veel mensen is een dagbesteding namelijk een alternatief voor werk. Daarnaast past een eigen bijdrage niet in een verzekeringsstelsel waarbij iedereen premie betaalt. Een eigen bijdrage als rem op zorgconsumptie zoals die door VWS gehanteerd zou worden, is voor mensen met een handicap of chronische ziekte niet aan de orde.

(Geplaatst: 29 april 2004)
---