Gemeente Den Haag

april 2004
Internationale lof voor Vermeerpark en wijk Rustenburg-Oostbroek (29 april)

Wethouder Ries Smits (Duurzaamheid) heeft vandaag de voorlopige bevindingen van het 2 de Beoordeling van het Duurzaamheidbeleid Den Haag in ontvangst genomen van Julia Brown, hoofd van het Beoordelingsteam Den Haag 2004. Volgens Julia Brown heeft het beoordelingsteam een scala aan goede voorbeelden en werkwijzen in Den Haag aangetroffen. Zo heeft Den Haag goede stappen gezet op het klimaat - en het fietsbeleid en zijn er wordt er sterk ingezet op duurzaamheidinitiatieven op wijkniveau zoals in duurzame wijk Rustenburg-Oostbroek en het Vermeerpark. Wil Den Haag echter nog meer vooruitgang boeken dan zal de stad haar visie op duurzaamheid meer moeten uitbalanceren en daarover goed moeten communiceren, aldus Julia Brown. De gepresenteerde resultaten zijn gebaseerd op een groot aantal interviews die zeven bestuurders en ambtenaren uit Nottingham, Birmingham, Wenen, Tampere, Malmö, Venetië de afgelopen week in Den Haag met wethouders, ambtenaren en vertegenwoordigers van diverse organisaties hebben gehouden. De nu gepresenteerde beoordeling is een vervolg op een eerdere beoordeling van oktober 2002.

Waarop wordt getoetst?
Duurzaamheid wordt niet alleen getoetst op de traditionele thema's als lucht, water, afval, beheer grondstoffen, energie, verkeer & vervoer, maar ook op integratie tussen milieu en economie. Bovendien worden bestuurlijke thema's als leiderschap, democratisch gehalte en management in de toetsing betrokken. De resultaten komen in een rapport met een beoordeling van de huidige situatie en aanbevelingen voor de toekomst. Op basis daarvan maakt de ontvangende gemeente een actie plan. Ook Den Haag heeft naar aanleiding van het vorige onderzoek zo'n aktie plan gemaakt. Het bezoekende beoordelingsteam heeft nu onderzocht hoever het nu staat met de uitvoering van dat actieplan en welke andere vorderingen op het gebied van duurzaamheid in Den Haag zijn gemaakt.

Wat is een Peer Review?
De beoordeling van het Haagse duurzaamheidbeleid wordt gehouden in het kader van het project Peer Review Europese duurzame stedelijke ontwikkeling. Naast beoordelers uit de voornoemde steden zijn ook Leipzig, Newcastle en natuurlijk Den Haag zelf participant in het project. In het Peer Review project bezoeken en beoordelen (reviewen) collega' s (peers) uit verschillende steden elkaar op het gebied van duurzaamheid. Door middel van interviews, workshops en veldexcursies vormen de 'reviewers' een oordeel over het gevoerde duurzaamheidbeleid. Voor Den Haag zijn in 3 dagen tijd, 36 interviews en drie kringgesprekken afgenomen met bestuurders, ambtenaren en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, en milieu- en wijkorganisaties.