Gemeente Meerssen


Algemene persberichten

Persbericht van donderdag 29 april 2004

Lintjes in de gemeente Meerssen

Op donderdag 29 april 2004 heeft burgemeester drs Ger Kockelkorn in het kader van Lintjesdag Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt aan:

De heer J.G. (Jan) Rings uit Ulestraten
Lid in de Orde van Oranje Nassau

Na 40 jaar gewerkt te hebben, is dhr Jan Rings in 1993 vervroegd met pensioen gegaan. Hij begon zijn werkende leven als werktuigbouwkundige bij de Staatsmijn Emma. Na enkele jaren zelfstudie werd hij leraar werktuigbouwkunde aan de MTS te Heerlen. De decorandus zet zich op vele gebieden (cultureel, medisch, sociaal) als vrijwilliger in voor de gemeenschap in Ulestraten.

De heer Rings is al meer dan 20 jaar bestuurslid van de Koninklijke Fanfare Concordia uit Ulestraten. In 1980 werd de decorandus bestuurslid van deze Koninklijke Fanfare. Sinds 1987 is hij secretaris. Hij verricht zijn werkzaamheden vol overgave en vertegenwoordigt de vereniging in allerlei overlegorganen. De laatste 15 jaar fungeert het bestuur van de Koninklijke Fanfare Concordia tevens als Oranje Comité. Ook van dit Oranje Comité is de heer Rings secretaris. Hij zorgt voor de correspondentie met allerlei instanties en is medeorganisator en uitvoerder van de activiteiten die het Oranje-comité organiseert.

Sinds 1980 is de decorandus lid van de EHBO-vereniging Ulestraten. Hij zorgt hier vanaf het begin voor de opleidingen van de jeugdige EHBO'ers. Hij is tevens bevoegd examens af te nemen. De heer Rings werkt daarnaast als EHBO'er op diverse evenementen in Ulestraten.

De decorandus is sinds 1955 - dus al 49 jaar - lid van Voetbalvereniging RKUVC uit Ulestraten. Na een lange carrière als actief voetballer, was hij van 1975-1993 elftalleider. Lange tijd was hij aanspreekpunt van zijn team, verzorger en grensrechter. Soms werd hij ook ingezet als scheidsrechter en administrateur.

Sinds 1993 is de decorandus lid van een team heren die het RK kerkhof van Ulestraten een onderhoudsbeurt geeft. Het team noemt zich de 'tuinmannen van dierbare overledenen'.

De heer H. (Har) Dekkers uit Geulle
Lid in de Orde van Oranje Nassau

De heer Har Dekkers werkt als medewerker Bedrijfsbureau bij de gemeente Kerkrade. De heer Dekkers ontvangt de Koninklijke Onderscheiding vanwege zijn inzet voor de gemeenteschap in Geulle.

De decorandus is sinds 1976 lid van een van de beheerscolleges van Rabobank Meerssen. De heer Dekkers is in het verleden lid geweest van de Raad van toezicht en voorzitter van de Raad van Toezicht. Momenteel is hij lid van het bestuur van de Rabobank Meerssen. Sinds 1976 heeft de decorandus de nodige wijzigingen meegemaakt, waaronder een aantal fusies. Deze fusies hebben geleid tot de totstandkoming van de huidige Rabobank Meerssen.

De Buurtvereniging Waalssen is opgericht in 1970. De heer Dekkers is vanaf de beginjaren intensief lid van deze buurtvereniging. De buurtvereniging organiseert jaarlijks vele activiteiten. De decorandus was van 1976-2002 bestuurslid van de buurtvereniging. In deze periode vervulde hij ruim 24 jaar de functie van secretaris. De heer Dekkers heeft een breed inzicht en geeft bij het samenstellen van het jaarprogramma altijd aan waar men rekening mee moet houden, zodat men niet in het vaarwater van andere Geulse activiteiten terechtkomt. Ondanks dat hij nu twee jaar geen bestuurslid meer is, kan er nog steeds een beroep op hem worden gedaan.

De decorandus leverde daarnaast altijd een bijdrage aan de processie in de buurt Waalssen. Ook aan de totstandkoming van het voormalig buurthuis 't Luiperke' heeft hij zijn steentje bijgedragen. Dit buurthuis was jarenlang onderkomen van jeugdvereniging Op de Berg. Sinds de oprichting (1992) is de heer Dekkers bovendien lid van het Göäls Mannenkoor. Ook hier neemt hij een aantal taken op zich. Zo biedt hij o.a. hulp bij het opzetten van het jaarlijkse Zomerfestival (opzetten van tenten, podium en werken als ober).

Voor de Geulse samenleving is de decorandus een niet weg te denken persoon. Voor Harmonie Sint Caecilia haalt hij regelmatig oud papier op. Bij de carnavalsvereniging jureert hij al 25 jaar mee tijdens de carnavalsoptocht. Bij activiteiten van andere verenigingen helpt hij dikwijls mee. Daarnaast is hij ook vaste collectant in de kerk van de parochie Waalssen-Moorveld. Sinds twee jaar zit de decorandus in het Kerkbestuur.

De heer J.W. (Sjo) Loënis uit Bunde
Lid in de Orde van Oranje Nassau

De heer Sjo Loënis was van 1980-1990 bestuurslid van Harmonie Sint Agnes uit Bunde. In 1998 is de heer Loënis opnieuw bestuurslid geworden. In de tussenliggende periode was hij onverminderd actief voor de harmonie. De decorandus heeft daarnaast sinds enkele jaren de leiding over de commissie 'Werving & Opleiding' van de harmonie. Deze commissie draagt de leiding over ruim 50 leerlingen. Dit is van groot belang voor de toekomst en de kwaliteit van de harmonie. Als lid van de muziekcommissie zorgt de heer Loënis bovendien voor het beheer van de archief- en opslagruimten in verenigingslokaal Zaal de Vos. De decorandus is tevens lid van het wandelcomité. Als zodanig organiseert hij al jarenlang de Sint Agnes wandeltocht mee. Deze activiteit is een belangrijke bron van inkomsten voor de harmonie.

De heer Sjo Loënis was van 1970-1995 bestuurslid van jeugdcarnavalsvereniging De Haverzekskes uit Bunde. In het begin verzorgde hij het secretariaatwerk. In 1974 werd hij voorzitter. Samen met andere bestuursleden organiseerde hij disco-avonden voor de oudere jeugd en andere carnavalsactiviteiten voor de jongere kinderen. Vanaf 1983 is gewerkt aan de verzelfstandiging van het jeugdcarnaval in Bunde. In 1995 was de Stichting Jeugdcarnaval Bunde een feit. De decorandus is tot 1995 voorzitter geweest. Hij heeft dus 25 jaar vrijwilligerswerk voor de Bundense jeugdcarnaval achter zijn naam staan!

In de jaren '60 en '70 was de heer Sjo Loënis jarenlang jeugdleider bij Voetbalvereniging Bunde. Aansluitend werd hij voorzitter van deze vereniging. De decorandus is daarnaast gecertificeerd EHBO'er. Als zodanig heeft hij regelmatig paraat gestaan tijdens evenementen. De heer Loënis is ook al jarenlang collectant voor de Nederlandse Hartstichting en helpt nog steeds mee bij het ophalen van oud papier in Bunde.

De heer J.H. (Jan) Loënis uit Bunde
Lid in de Orde van Oranje Nassau

De heer Jan Loënis is een man van 'achter de schermen'. In Bunde is hij bijna bij elke vereniging bekend als trouw helper bij activiteiten en verwoed timmerman (instrumenten opslagruimte, trofeeën kasten etc). Hij zet zich op diverse vlakken in voor de gemeenschap in Bunde.

Sinds 1965 is de heer Jan Loënis bestuurslid van Buurtvereniging Oost uit Bunde. De decorandus heeft in 40 jaar het ledental zien groeien van 80 naar ruim 200 leden. Zijn onmetelijke inzet heeft hiertoe zeker bijgedragen.

De speeltuin van buurt Oost aan het spoor in Bunde is mede door de inzet van de heer Jan Loënis elk jaar goed onderhouden. Hij zorgt voor het plaatsen en inspecteren van speeltoestellen, het aanvullen van zand in de zandbak, het bijvullen van houtsnippers, schuur- en verfwerk, controle van hang- en sluitwerk etc. Tijdens het 40-jarig jubileumfeest kreeg de heer Loënis een oorkonde overhandigd van het overkoepelend orgaan van alle speeltuinorganisaties, de NUSO voor al zijn vrijwilligerswerk.

De heer Jan Loënis is al jaren een van de organisatoren van de herfstwandeling van de buurtvereniging. Hij is een trouwe knecht bij het Sinterklaasfeest en is altijd aanwezig bij de voorbereidingen voor de processie in het dorp. De decorandus is daarnaast de drijvende kracht achter de jaarlijkse deelname van de buurtvereniging aan de Bundermijt-braderie. De decorandus heeft zich daarnaast ingezet voor het jeugdcarnaval en als vrijwilliger gewerkt in de kantine van voetbalclub VV Bunde.

Mevrouw G. (Gemma) Vossen-Scheepers
Lid in de Orde van Oranje Nassau

Mevrouw Gemma Vossen-Scheepers is actief in de Rothemse gemeenschap. Zij is begaan met het wel en wee van met name vluchtelingen en de jeugd. Zij spant zich voortdurend in voor deze bevolkingsgroepen. De decoranda is sinds 1995 lid van het Vluchtelingenwerk Meerssen en vertegenwoordigt van dit werk in Rothem.

Voor gezinnen/personen die decentraal in Rothem worden geplaatst, regelt zij de opvang en inburgering. Ze maakt ouders en kinderen wegwijs in de Rothemse gemeenschap. Bij grote gezinnen coördineert en begeleidt zij tevens bij de scholing. Door haar kennis en vaardigheden is deze taak geknipt voor mevrouw Vossen-Scheepers. Zij weet om te gaan met conflicten. Zij weet onenigheden en het niet begrijpen van elkaar vanwege verschillende culturele achtergronden duidelijk te benaderen, te plaatsen en op te lossen.

Sinds mei 1996 is mevrouw Vossen-Scheepers bestuurslid van de Buurtvereniging Holstraat uit Rothem. De decoranda houdt zich bezig met de organisatie van jaarlijkse activiteiten. Een extra taak is het organiseren van de jaarlijkse rommelmarkt. De decoranda zamelt hiervoor - met hulp van anderen - veel huishoudelijke spullen in. Zij draagt zorg voor de uitstalling van de spullen, het opzetten van de standjes, het bepalen van de prijzen en de verkoop. De opbrengst van de rommelmarkt is bedoeld voor het jeugdwerk Rothem. Mevrouw Vossen-Scheepers heeft zich hiervoor jarenlang ingezet. Van 1980-1990 heeft de decoranda zich als vrijwilliger ingezet voor Instuif jeugdwerk Rothem.

Mevrouw Vossen-Scheepers was van 1989-2002 twee maal per week overblijfmoeder bij de basisschool De Lindegaerd in Rothem. Van 1985-1998 was zij lid van de oudervereniging. De laatste jaren was zij lid van de Medezeggenschapsraad van deze basisschool. In 1998 werd zij lid van de Oudervereniging van het Stella Maris College. Hier was ze met name belast met buitenschoolse activiteiten. Een belangrijke taak van de decoranda was het fungeren als vertrouwenspersoon. Zowel bij basisschool De Lindegaerd als bij het Stella Maris College was zij de contactpersoon tussen ouders, leerlingen, bestuur en leerkrachten. Zij verduidelijkte de onderwijsvernieuwingen aan ouders, ontnam ouders hun schroom om de begeleiding van hun kinderen ter hand te nemen en regelde de 10-minuten gesprekken leerkrachten/ouders. Ook de vluchtelingen-leerlingen wist zij wegwijs te maken in de schoolsystemen.

Naast al deze werkzaamheden coördineerde de decoranda van 1985-1998 ook nog het werk van de verkeersbrigadiers in Rothem. Twee keer per week brigadierde zij zelf en viel ze indien nodig in als reserve-brigadier.

Sinds 1989 is mevrouw Vossen-Scheepers lid van het dameskoor RK Parochie Rothem, een onderdeel van RK Zangkoor Sint Ceacilia. Sinds 2001 is zij tevens voorzitter van het gedeelte van dit koor dat ingezet wordt in de kerk bij begrafenissen en huwelijksmissen.

De heer P.H. (Harrie) Vossen
Lid in de Orde van Oranje Nassau

De heer Vossen werkt als ambtenaar bij de gemeente Meerssen. In het begin als hoofd van de afdeling Sociale Zaken. Vervolgens als adjunct secretaris en productgroepcoördinator Interne Zaken. Tegenwoordig is de heer Vossen de raadsgriffier van de gemeente Meerssen.

Op 1979 werd de heer Vossen benoemd tot bestuurslid van de Woningvereniging Meerssen. In 1999 werd de rechtsvorm van de Woningvereniging omgezet naar de Stichtingsvorm. Sinds 1999 is de decorandus Lid van de Raad van Commissarissen. Hij houdt zich bezig met intern toezicht binnen de Woningstichting. Daarnaast ziet hij er toe dat de woningstichting de sociaal maatschappelijke taken waarmaakt. Hij moet dus op de hoogte blijven van al hetgeen in de volkshuisvestingswereld leeft.

De bestuursfunctie is door de jaren heen veranderd. In 1979 opereerden bestuursleden veel directer binnen de vereniging. Er was toen nog geen afdoende werkapparaat beschikbaar. Veel werk moest dus zelf gedaan worden. Geleidelijk aan werd het woningbezit vergroot en kwam er ook een werkapparaat binnen de woningvereniging. Het werk van de bestuursleden werd toen steeds meer écht bestuurswerk, zoals beleidsontwikkeling, prestatiecontrole en leidinggeven.

De heer Vossen draagt al 25 jaar bestuursverantwoordelijkheid / toezichts-verantwoordelijkheid voor de Woningstichting Meerssen. Dhr Vossen vervult deze functie met grote deskundigheid en betrokkenheid.

De decorandus heeft zich ook op sociaal gebied ingezet voor de gemeenschap:

- Van 1975-1979 was hij secretaris van de R.K. parochie Rothem. Als zodanig
was hij actief betrokken bij de renovatie van de kerk en het parochiehuis.

- Van 1976-1979 was hij bestuurslid van Rothem's Harmonie.
- Van 1989-1997 was hij voorzitter van Rothem's Harmonie.
- Van 1986-1991 was hij lid Raad van Beheer Zwembad Meerssen.
- Van 1991-1994 was hij adviseur van de Raad van beheer zwembad Meerssen.

- Van 1976-1985 was hij lid van de Indicatiecommissie Bejaardenoorden.


- Van 1977-1979 was hij lid van de opname commissie Beukeloord.

De heer J.H.J. (Jef) Maenen
Lid in de Orde van Oranje Nassau

Op 1 augustus 2004 is de heer Maenen officieel 50 jaar lid van de KNVB en de voetbalvereniging RVU uit Rothem. Vóór 1954 speelde de decorandus echter al bij de jeugd van de voetbalvereniging RVU. Dit werd toen 'schoolvoetbal' genoemd en werd als zodanig niet geregistreerd bij de KNVB. In 1954 werd hij keeper. Hij speelde gedurende 16 jaar op alle seniorenelftallen. De heer Jef Maenen is dus al meer dan 50 jaar lid van de voetbalvereniging RVU.

In 1970 werd de decorandus bestuurslid van voetbalvereniging RVU. Tot 1975 fungeerde hij als elftalleider bij de diverse jeugd- en seniorenelftallen. In 1975 werd hij benoemd tot tweede penningmeester. Van 1984-1990 was hij algemeen penningmeester van de voetbalvereniging. Van 1987-1990 was de heer Maenen vice-voorzitter van voetbalvereniging RVU. In 1990 werd hij gekozen als voorzitter. Deze functie legt hij in het najaar van 2004 neer om een nieuwe generatie een kans te geven.

De decorandus is altijd zeer betrokken geweest bij het wel en wee van voetbalvereniging RVU. Elke dag maakt hij een rondgang over het complex. Hij constateert gebreken, en signaleerde wat er aangepast moet worden. Hij betekent veel voor de voetbalvereniging. Hij steekt als vrijwilliger belangeloos veel tijd, moeite en energie in de vereniging. Hij heeft zich op wel zeer uitzonderlijke wijze verdienstelijk gemaakt.

De heer Jef Maenen is lid van de politieke partij VVD. Hij is voor de tweede termijn van vier jaren lid van de gemeenteraad van Meerssen. In Rothem vormt hij een aanspreekpunt voor vele inwoners.