Ingezonden persbericht


Reactie op ANP 368- (1628989) (uitspraak NMa)
Leidschendam, 29 april 2004

Uitspraak NMa bevestigt vermoedens detailhandel

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is blij met de uitspraak van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Na jaren lange discussie, creëert de NMa duidelijkheid over het machtsmisbruik van Interpay.

De detailhandel heeft zich sinds de start van het elektronisch betalingsverkeer verzet tegen de concurrentiebeperkende afspraken van Interpay. De NMa bevestigt dat de detailhandel te veel heeft betaald voor het PINnen.

Er wordt overwogen welke juridische stappen genomen moeten worden om het te veel betaalde bedrag, geschat op 10-tallen miljoenen euro's, terug te vorderen van Interpay.

De RND verwacht dat ook deze uitspraak consequenties heeft voor de nieuwe PINcontracten, die sinds 1 maart 2004 bij de banken afgesloten kunnen worden. De overgang en de uitspraak van de NMa moeten leiden tot meer concurrentie en een lagere tariefstelling voor elektronisch betalen. De RND gaat ervan uit dat dit oogmerk op korte termijn realiteit wordt.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 12.000 vestigingen, 230.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 32 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.