European Commission

IP/04/559

Brussel, 29 april 2004

Vieringen naar aanleiding van de uitbreiding van de Europese Unie

Op 1 mei 2004 worden grote delen van Oost- en West-Europa op vreedzame en democratische wijze verenigd door de uitbreiding van de EU tot 25 lidstaten. Tien nieuwe landen treden toe tot de Europese Unie - Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en de Tsjechische Republiek. Naar aanleiding van de historische uitbreiding vinden in heel Europa talrijke evenementen plaats die worden georganiseerd door de Europese instellingen, de regeringen van de Europese Unie en het bedrijfsleven.

"Op 1 mei 2004 verwelkomen we 10 nieuwe lidstaten en 75 miljoen nieuwe burgers in de Europese Unie. Dit wordt een historische dag voor Europa. Vijftig jaar na het begin van het grote Europese integratieproject zijn de scheidslijnen van de Koude Oorlog definitief verdwenen", aldus Romano Prodi, voorzitter van de Europese Commissie. "De nieuwe lidstaten verrijken de Unie met de culturen en de diversiteit van tien landen met een verschillende en eeuwenoude geschiedenis. De Europeanen vieren de uitbreiding van de EU met een reeks culturele evenementen, van de westkust van Ierland tot de oostgrens van Polen, en van Valletta in het zuiden tot het meest noordelijke punt van Finland. De Europeanen zijn erover verheugd dat ze niet langer worden gescheiden door kunstmatige ideologische grenzen. We hebben een gemeenschappelijk doel en we zijn sterker als we samen optreden. Verenigd in verscheidenheid, kunnen we meer doeltreffend werken aan de veiligheid en de welvaart van allen. Of zoals premier Ahern onlangs in Praag zei: 'Uitbreiding betekent niet alleen dat grenzen worden opengesteld, maar ook dat je je geest moet openstellen.'. Ik roep alle Europeanen op om deel te nemen aan de vieringen van deze verbazingwekkende prestatie."

Galaconcert uit Berlijn, Warschau en Malta op 30 april

Op de vooravond van de uitbreiding zal een galaconcert plaatsvinden met een aantal van de meest populaire artiesten uit de nieuwe lidstaten die live zullen optreden voor miljoenen televisiekijkers in Europa en daarbuiten. De apotheose van het concert, dat met de steun van de Europese Commissie wordt georganiseerd door de European Broadcasting Union, wordt een spectaculair vuurwerk vanuit de haven van Malta. Het concert zal rechtstreeks worden uitgezonden in de meeste EU-lidstaten en in verderaf gelegen landen.

Tijdens de twee uur durende show zal het nieuwe Europa worden verkend via muziek van alle genres, dans en een voorstelling van het cultureel erfgoed. Mezzosopraan Cecilia Bartoli, een van de meest succesvolle klassieke zangeressen van dit moment, zal optreden in het concertgebouw van Berlijn.

Bartoli's laatste cd stond gedurende weken op nummer één in de hitparade van de klassieke muziek. In het openluchttheater van Warschau zullen de Letse groep Brainstorm, Neiokõsõ uit Estland, Michalis Hadjiyiannis uit Cyprus, de Hongaarse Cotton Club Singers, het Poolse Blue Café en Rozmarinke uit Slovenië optreden. In Berlijn zullen nog meer optredens met klassieke muziek plaatsvinden, waaraan volgende artiesten zullen deelnemen: Jenis Dalibor uit Slowakije, Luká Vondrácek uit de Tsjechische Republiek, Violeta Urmana uit Litouwen en het jeugdorkest van de Europese Unie onder leiding van dirigent Vladimir Ashkenazy (vroegere dirigent van het Royal Philharmonic Orchestra, het Deutsches Symphonie Orchester uit Berlijn en hoofddirigent van het Tsjechisch Filharmonisch Orkest).

Bijzondere genodigden zoals Olympisch schaatskampioene Katarina Witt en componist Mikis Theodorakis zullen de artiesten introduceren en video's voorstellen van elke nieuwe lidstaat. Verder is er ook een bijzonder gastoptreden van de Turkse zanger Sertab. Hoogtepunt van de avond wordt het spectaculaire vuurwerk vanuit de haven van Malta onder leiding van Gert Hof en op muziek van voormalig Pink Floyd groepslid Roger Waters.

Uitbreidingsceremonie op 1 mei

Naar aanleiding van de historische uitbreiding organiseert het Ierse voorzitterschap van de Europese Unie een ceremonie in Dublin, waarop de staatshoofden en regeringsleiders van de 25 lidstaten van de EU aanwezig zullen zijn.

Andere evenementen

Een brede waaier van groot- en kleinschalige evenementen, gaande van concerten en tentoonstellingen tot voedingsbeurzen, debatten en grensoverschrijdende uitwisselingen worden in heel Europa georganiseerd

Verdere informatie:

http://europa.eu.int/eday_en.htm

en/of

MEMO/04/100

TV stations showing the EU Enlargement Gala Concert, 30 April 2004

Albania RTV

Austria ORF

Belgium RTBF

Bosnia and Herzegovina - PBS

Croatia HRT

Cyprus CBC

Czech Republic CT

Denmark DR

Estonia ETV

Finland YLE

France - FR3

Germany ZDF

Greece ERT

Hungary MTV

Ireland RTE

Kosovo - RTK

Latvia - LT

Lithuania - LT

Former Yugoslav Republic of Macedonia RTV

Malta PBS

The Netherlands NOS

Norway NRK

Poland TVP

Portugal RTP

Romania - TVR

Serbia and Montenegro UJRT

Slovakia STV

Slovenia - TVS

Spain - TVE

Sweden SVT

Turkey TRT

Ukraine - NTU

United Kingdom BBC

Also: ARTE (several countries)

Republic of Korea - KBS