European Commission

IP/04/560

Brussel, 29 april 2004

GGO-screening: het EU-controlenetwerk wordt uitgebreid tot de nieuwe lidstaten

Als onderdeel van het uitbreidingsproces zullen vandaag 24 nationale controlelaboratoria van de toetredende landen in Praag een overeenkomst ondertekenen waardoor zij deel worden van het Europese Netwerk van GGO (Genetisch Gemodificeerde Organismen) Laboratoria (ENGL). Het netwerk zal het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (GCO) ondersteunen bij het managen van detectie, identificatie en kwantificering van GGO's in monsters van levensmiddelen en diervoeders in heel Europa. Uit hoofde van nieuwe verordeningen van de EU treedt het GCO sinds 18 April op als Communautair Referentielaboratorium (CRL), met als taak het coördineren van de validering van opsporingsmethoden. Sinds die datum kunnen aanvragen voor vergunningen voor GGO-levensmiddelen of diervoeders alleen worden verleend als het CRL besluit, op basis van een reeks tests, dat de methoden van de aanvrager accuraat en effectief zijn voor het opsporen van GGO's in monsters van levensmiddelen en diervoeders.

"Wij zullen er strikt op toezien dat de EU-wetgeving inzake genetisch gemodificeerde planten en daarvan afgeleide levensmiddelen en diervoeders volledig wordt nageleefd," verklaarde Philippe Busquin, Europees Commissaris voor Onderzoek. "De EU-wetgeving vereist een beoordeling per geval van alle aanvragen betreffende GG-levensmiddelen en -diervoeders, op basis van wetenschappelijke gegevens. Alleen producten die aan deze strenge eisen voldoen, zullen in de uitgebreide EU in de handel gebracht mogen worden. Een geharmoniseerd GMO-detectiesysteem dat geheel Europa bestrijkt zal consumenten meer keuze en preciezere informatie bieden bij het selecteren van levensmiddelen, en zal ook de concurrentiepositie van de biotech-ondernemingen in de EU verbeteren."

Uitgebreid netwerk om het GMO-controlesysteem te verbeteren

Het ENGL, gecoördineerd door het GCO, zal de Europese Commissie helpen een geharmoniseerd systeem voor het traceren van GGO's op te zetten, speciale etiketten voor GG-diervoeders in te voeren en bestaande regels voor etikettering van GG-levensmiddelen aan te scherpen. Het netwerk zal ook helpen een vergunningenprocedure te ontwikkelen voor GGO's in levensmiddelen en diervoeders en de doelbewuste introductie daarvan in het milieu. Het ENGL, dat tot nu toe 47 controlelaboratoria in de lidstaten omvat, zal met 24 laboratoria in de nieuwe lidstaten worden uitgebreid tot een totaal van 71.

Het netwerk wil ook de Europese strategieën en analysetechnieken op één lijn brengen door uitwisseling van ervaringen tussen deskundigen, het ontwikkelen van degelijke testmethoden en het produceren van referentiemateriaal. Een uitgebreid ENGL zal de capaciteiten van het netwerk om GMO's op te sporen en te screenen versterken en zal een degelijke wetenschappelijke basis verschaffen voor de controle op de naleving van de wetgeving inzake biotechnologie.

Intensieve en geharmoniseerde controles

Strikte nieuwe procedures voor goedkeuring van het verbouwen en importeren of gebruiken van GG-levensmiddelen en ingrediënten zullen de bestaande maatregelen versterken om te verzekeren dat GGO's volledig getraceerd kunnen worden in de voedingsketen. Door deze procedures zullen de EU-voorschriften tot de meest strikte ter wereld behoren en voor alle lidstaten bindend zijn. Uit hoofde van de EU-wetgeving verzamelen inspecteurs monsters van levensmiddelen en diervoeders en screenen deze op DNA of proteïnen die wijzen op genetische modificaties.

Als bij controles de aanwezigheid van een of meer GGO's blijkt, dient volgens de verordeningen de hoeveelheid daarvan aangegeven te worden. Verplichte informatie op etiketten over de ingrediënten van levensmiddelen waarborgen het recht van de consument op informatie.

Het etiketteren en het traceren van GGO's van boerderij tot bord, en de controle van de aanwezigheid ervan in het milieu, vereisen een krachtige en geharmoniseerde analytische aanpak. Aan dit controleproces is een groot aantal technische kwesties verbonden, en vergissingen zouden kunnen leiden tot ernstige financiële schade voor producenten en tot verlies van het vertrouwen van de consumenten. Biotech-ondernemingen, controleautoriteiten, handelspartners en importeurs passen zich geleidelijk aan aan de implicaties van de GGO-verordeningen. Door een hecht pan-Europees netwerk van wetenschappers te creëren kan het GCO technische kwesties op transparante wijze aanpakken, waardoor het regelgevend kader flexibeler en werkbaarder wordt, en het vertrouwen van het publiek wordt bevorderd.

De consument meer keuze bieden

Consumenten moeten kunnen kiezen tussen producten die wel en producten die geen GGO's bevatten. Detectiemethoden vereisen moderne uitrusting, goed opgeleide onderzoekers en degelijke geharmoniseerde testprocedures om passende strategieën voor monsterneming te ontwikkelen en de niveaus in monsters nauwkeurig te bepalen. Op basis van de beschikbare wetenschappelijke deskundigheid kunnen het GCO en ENGL een redelijk evenwicht tussen de belangen van alle betrokkenen verzekeren, met als gevolg een duidelijk analytisch controlesysteem. Het uitgebreide ENGL zal ook de Europese Onderzoeksruimte (EOR) helpen bevorderen en ontwikkelen door de beschikbare wetenschappelijke deskundigheid te vergroten en te verzekeren dat in de uitgebreide EU de regels worden nageleefd. Het zal een systeem bieden dat helpt toezicht te houden op de voedselketen, zodat de biotechnologen planten met een hogere opbrengst en meer voedzame levensmiddelen kunnen ontwikkelen, terwijl tegelijkertijd het welzijn van de consumenten wordt gewaarborgd.

Verdere informatie is te vinden op:

http://engl.jrc.it/

http://gmo-crl.jrc.it/

of http://www.jrc.cec.eu.int/

Bijlage

De volgende organisaties zullen deel worden van het Europese Netwerk van GGO-laboratoria:

Country
ORGANISATION
CY Agricultural Research Institute
CY State General Laboratory
CZ Institute of Chemical Technology
CZ Research Institute of Crop Production
CZ National Institute of Public Health
CZ State Veterinary Institution Jihlava
CZ Czech Agriculture and Food Inspection
EE National Institute of Chemical Physics and Biophysics EE Agricultural Research Centre
HU National Public Health Center - National Institute of Food Hygiene and Nutrition
HU Godollo Agricultural Biotechnology Centre Environmental Biosafety Research Institute
LT National Veterinary Laboratory
LV State Veterinary Medicine Diagnostic Center (SVMDC) of Food and Veterinary Service
MT Environment Protection Directorate
PL Plant Breeding and Acclimatisation Institute Radzikow PL Institute of Biochemistry and Biophysics Polish Academy of Sciences PL Institute of Genetics and Animal Breeding Jastrzebiec Polish Academy of Sciences
PL State Sanitary - Epidemiological Station Tarnobrzeg PL The National Veterinary Research Institute
SK Institute for Molecular Biology of Slovak Academy of Sciences SK State Veterinary and Food Institute
SK Central Control and Testing Institute of Agriculture SLO National Institute of Biology
SLO Agricultural Institute of Slovenia