Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Tweede Kamer wil steviger aanpak loverboys

Zwaardere straffen, een registratie van de achtergronden en onderzoek naar de omvang van het probleem. Met die suggesties voor de aanpak van zogeheten loverboys kwam de Tweede Kamer gisteren tijdens een debat. Minister Donner (Justitie) ziet geen heil in deze maatregelen, omdat het probleem van de loverboys al wordt aangepakt, zij het als onderdeel van een groter probleem.

PvdA en VVD zijn voor een keihard optreden tegen mannen die jonge meisjes eerst inpalmen en vervolgens tot prostitutie dwingen. 'De daders staan meestal na een paar dagen weer op straat', zei VVD-kamerlid Örgü. 'Laat ze langer achter de tralies zitten en neem hun dure kleren en mooie auto's in beslag. Het moet nu maar eens afgelopen zijn met de vrijblijvendheid'. PvdA'er Arib vindt dat Donner onvoldoende voor de slachtoffers opkomt.

PvdA en D66 willen dat strafzaken van loverboys voortaan apart worden geregistreerd. Alleen dan kan duidelijk worden hoeveel loverboys in Nederland actief zijn en of ze georganiseerd of incidenteel te werk gaan. Volgens Donner vormen de loverboys geen apart probleem. Zij onderscheiden zich alleen door de methode waarmee ze minderjarige meisjes en soms ook jongens de prostitutie inlokken. Het 'in de prostitutie brengen van minderjarigen' is al verboden en wordt inmiddels hard aangepakt, aldus de bewindsman.

Uit onderzoek uit 1998 is gebleken dat er tussen de 1000 en 1500 minderjarige meisjes en jongens gedwongen in de prostitutie werken. De Kamer wil een nieuw onderzoek met recente gegevens. Donner wil dat er een expertisecentrum wordt opgericht om de loverboysproblematiek te bestrijden. Dat moet wat de minister betreft worden ondergebracht bij het onderzoekscentrum naar huiselijk geweld.

Kijk voor meer informatie over de Loverboyproblematiek op:
* http://www.lover-boy.nl (Zwolle)

* http://www.bewareofloverboys.nl (Amsterdam)
---


---

Laatst gewijzigd: 29-04-2004