Vereniging van Recreatieondernemers Nederland


Vervolg persbericht

Uitreiking rapport 'Grond voor de toekomst' aan Gelderse Gedeputeerden Driebergen, 29 april 2004

Woensdagmiddag 28 april heeft het Toeristisch Platform Gelderland (TPG) het rapport 'Grond voor de Toekomst' aangeboden aan de Gelderse Gedeputeerden Henk Aalderink en Theo Peters. Het rapport is uitgereikt door Martin Maassen, voorzitter van het TPG en tevens RECRON regiomanager voor de provincie. Bij de uitreiking was ook Esther Roelofs, regioconsulent Gelderland voor Koninklijk Horeca Nederland, aanwezig. Het onderzoek 'Grond voor de toekomst', uitgevoerd door de Gelderse Kamers van Koophandel in opdracht van Provincie Gelderland en in samenwerking met het TPG, toont aan dat ongeveer zeven op de tien toeristisch-recreatieve bedrijven geen mogelijkheden heeft om uit te breiden op het huidige bedrijfsterrein.
Er zijn ruimtelijke knelpunten en dat blijkt ook uit de bevindingen. Maar dat de problemen van een zeer grote omvang zijn was niet verwacht. De totale uitbreidingsbehoefte van de respondenten bedraagt 645 hectare. Voor 68% van de bedrijven is het niet mogelijk het bedrijfsterrein uit te breiden. Reden hiervoor is vaak het bestemmingsplan dat geen mogelijkheden biedt of grond die niet te koop is. De uitbreiding is vaak ten behoeve van rendementsverbetering, kwaliteitsverbetering en continuïteit van het bedrijf. "Om de dynamiek in de toeristische sector in stand te houden is er extra ruimte nodig", aldus Martin Maassen. Onvoldoende samenwerking wordt door bedrijven als een groot knelpunt gezien. Niet alleen de onderlinge overheden (gemeente en provincie) moeten beter samenwerken, ook tussen het bedrijfsleven en de overheden kan de samenwerking verbetert worden. Er is sprake van een tegenstrijdige wet- en regelgeving. Het komt nog al eens voor dat de regelgeving per gemeente verschilt.

Om het toeristisch product in Gelderland aantrekkelijk te houden en te bevorderen is een belangrijke rol weggelegd voor de verschillende overheden. Bijvoorbeeld het stimuleren van de levendigheid in dorpen en steden. Met name door duidelijke wet- en regelgeving kunnen overheden duidelijk hun stempel drukken op het toeristisch-recreatieve klimaat in Gelderland. Het Toeristisch Platform Gelderland geeft onder andere als aanbeveling een grotere differentiatie in het ruimtelijk beleid, invoering van een één loket functie voor bedrijven en oprichting van lokale platforms door gemeenten in samenwerking met het bedrijfsleven.

De uitkomsten van het onderzoek dienen mede als input voor het nog op te stellen streekplan van de provincie Gelderland.

Het rapport is te downloaden op www.kvk.nl (doorklikken naar Uw Regio, Centraal Gelderland)


----