VU ziekenhuis

Uitnodiging
Bestralingscapaciteit VU medisch centrum uitgebreid. Nieuw type CT-scanner maakt precieze bestraling bewegende tumoren mogelijk

De afdeling radiotherapie van het VU medisch centrum kan long- en buiktumoren nu zeer precies behandelen. DE afdeling beschikt over de eerste vierdimensionale CT-scanner in Europa. Daarmee is het mogelijk de beweeglijkheid van tumoren vast te leggen. Met een nieuw bestralingsapparaat kan de tumor vervolgens in een bepaalde fase van de ademhaling worden aangepakt. De vierdimensionale scanner is één van de vier apparaten waarmee de afdeling radiotherapie de bestralingscapaciteit fors uitbreidt.

Long- en levertumoren zijn tumoren die bewegen met de ademhaling. Bij bestraling daarvan worden over het algemeen ruime marges genomen. De dosis die kan worden toegediend, is altijd te groot zodat er mogelijk te veel gezonde cellen worden vernietigd. Gated Therapy is een methode waarbij alleen wordt bestraald als een bewegende tumor zich op een bepaalde plaats bevindt. Het VU medisch centrum onderscheidt zich met de toepassing van deze techniek.

De vierdimensionale CT-scanner kan zeer snel en nauwkeurig afbeeldingen produceren en werkt in combinatie met een zogenoemde lineaire versneller. Op basis van de positiebepaling van de CT-scanner kan de lineaire versneller tijdens de gekozen fase bestraling afgeven.

De drie nieuwe bestralingsbunkers van het VU medisch centrum worden op 7 mei officieel geopend. Journalisten zijn welkom. Vanaf 10.30 uur houdt de afdeling open huis en wordt de nieuwe apparatuur gedemonstreerd. Vanaf 13.00 uur vindt in het hoofdgebouw van de VU de officiële opening en een symposium over gated therapy plaats.

Daarna houdt prof.dr. Suresh Senan zijn oratie. Hij zal daarmee het ambt van hoogleraar klinische experimentele radiotherapie aanvaarden.

Een gedetailleerd programma is bijgevoegd. Graag opgave van uw komst.