Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl

MIN SZW: Raad voor Werk en Inkomen afgeslankt verder

Nr. 2004/106
29 april 2004

Raad voor Werk en Inkomen in afgeslankte vorm verder

De Raad voor Werk en Inkomen (RWI) wordt afgeslankt tot een coördinatie- en overlegorgaan voor decentraal arbeidsmarktbeleid. Dit heeft minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de Tweede Kamer in een brief over het kabinetsstandpunt laten weten.

Het kabinet baseert zijn besluit mede op een evaluatieonderzoek. De adviezen van de raad over arbeids- en reïntegratiemarkt, werk en inkomen krijgen, zo blijkt uit het onderzoek, veel waardering en zijn praktisch uitvoerbaar. Het kabinet acht vooral de taken van de RWI met betrekking tot overleg en de coördinatie van de sociale partners en de VNG, evenals de rol als expertisecentrum van groot belang, temeer nu met de Wet Werk en Bijstand de decentralisatie van het arbeidsmarktbeleid richting gemeenten vorm krijgt.

Volgens het regeerakkoord zouden de adviestaken van de RWI naar de SER worden overgeheveld om de adviesstructuur te stroomlijnen. Volgens het kabinet kleven daaraan veel praktische en bestuurlijke bezwaren. Daarom zal de RWI zelfstandig blijven bestaan.

Wel plaatst het kabinet enkele kanttekeningen bij de doelmatigheid van de raad en wil het overlap met het werk van de Sociaal-Economische Raad (SER) tegengaan. Naar het oordeel van het kabinet kan daarom onder meer het opstellen vervallen van het zogeheten jaarlijkse beleidskader, waarin de RWI het kabinet adviseert over tal van sociaal-economische onderwerpen. De raad kan voorstellen en adviezen dan beter spreiden en afstemmen op actuele thema's. Ook moet het werk van de RWI en SER elkaar beter aanvullen. Om die afstemming te verbeteren wil het kabinet afspraken met de beide raden vastleggen in een convenant. Voor de resterende taken zal naar verwachting de helft van de huidige formatie van de RWI volstaan. De voor de taakwijziging vereiste wetswijziging zal voor het zomerreces bij de Tweede Kamer worden ingediend.
Een en ander laat onverlet dat de evaluatie van de RWI onderdeel zal zijn van de integrale evaluatie van de Wet SUWI, in 2006. Bij die evaluatie zullen de overlegtaak van de RWI, de rol als expertisecentrum en de onderlinge afstemming tussen de sociale partners en VNG worden meegenomen.
De RWI is opgericht bij de totstandkoming van de wet Structuur Uitvoeringsorganisatie Werk en Inkomen die per 1 januari 2002 van kracht werd. De raad moest de betrokkenheid van werkgevers, werknemers en gemeenten bij het beleid op het gebied van werk en inkomen garanderen.


---

De volledige tekst van de brief van minister De Geus aan de Tweede Kamer staat op de internetsite van het ministerie van SZW: www.szw.nl (klikken op 'Officiële publicaties' in de rechter knoppenbalk).

29 apr 04 19:23