Raad voor Werk en Inkomen


Nieuws/Persbericht

Den Haag, 29 april 2004

RWI:
reactie op kabinetsbesluit zelfstandig voortbestaan Raad

De Raad voor Werk en Inkomen heeft met gemengde gevoelens kennis genomen van het kabinetsbesluit over de toekomst van de RWI. Volgens de RWI is een zelfstandig voortbestaan als overleg- en adviesorgaan de juiste conclusie uit het externe evaluatieonderzoek naar het functioneren van de Raad, zoals minister De Geus van SZW dat heeft laten verrichten. Hierin is komen vast te staan dat de RWI nuttige, praktische en op de korte termijn goed toepasbare adviezen voor het arbeidsmarktbeleid levert. Juist nu de meerwaarde van de Raad volgens het kabinet duidelijk gebleken is, veronderstelt de Raad dat er ook in de toekomst voldoende budget en formatie beschikbaar blijft om het nuttige werk goed te kunnen blijven doen. Een forse verlaging van het budget verdraagt zich daar niet mee.

De Raad wijst verder op het brede maatschappelijke en politieke draagvlak voor zijn zelfstandig functioneren zoals dat al eerder is gebleken, maar nu ook uit de evaluatie blijkt.
De RWI gaat met vertrouwen het gesprek aan over eventuele bijstelling van zijn takenpakket, waarbij de uitkomst van de evaluatie als leidraad zou moeten fungeren. In zowel het feitenonderzoek, als in het opinieonderzoek dat verricht is onder een groot aantal publieke en private organisaties die actief zijn op de arbeidsmarkt, is immers vastgesteld dat de RWI een duidelijke en praktische meerwaarde heeft.

Belangrijke grondslag voor een accentverschuiving in het takenpakket van de Raad, zoals het kabinet dat voorstelt, is gelegen in recente wijzigingen in de sociale zekerheid en de invoering van de nieuwe Wet Werk en Bijstand. Hierdoor is goede samenwerking en afstemming tussen de drie partijen in de RWI (werkgevers, werknemers en gemeenten) van nog groter belang geworden dan nu al het geval is. Een effectief functionerende arbeids- en reïntegratiemarkt, waarop mensen aan het werk geholpen én gehouden worden, is daar voor een belangrijk deel van afhankelijk.

Voor het Eindrapport Evaluatie RWI klik hier (PDF-bestand 923 KB)

De Raad voor Werk en Inkomen is het overleg- en adviesorgaan van werkgevers, werknemers en gemeenten. De RWI adviseert de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over arbeidsmarktbeleid. Doel van deze adviezen is een goed functionerende arbeidsmarkt te bevorderen. Een andere taak is het vergroten van transparantie en kwaliteit op de reïntegratiemarkt.

Voor de redactie,