Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl

Luchtvaartakkoord Nederland Suriname

Suriname en Nederland akkoord over Luchtvaartverdrag

Staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat en de Surinaamse minister Guno Castelen van Transport hebben vandaag een akkoord bereikt over een belangrijke aanpassing van de luchtvaartovereenkomst.

Dankzij deze overeenkomst wordt stapsgewijs een vrije markt gecreëerd die meer capaciteit tegen lagere prijzen mogelijk maakt op de lijn Amsterdam-Paramaribo.

Op dit moment vliegen alleen KLM en SLM als lijndienstmaatschappij op deze route. Tijdens de onderhandelingen begin april van dit jaar werd overeenstemming bereikt over de opening van de markt over 2 jaar. Vanaf 1 mei 2006 mogen 3 lijndiensten per land worden aangewezen onder het luchtvaartverdrag. De komende twee jaar worden in de overgangsfase mogelijkheden gecreëerd voor extra chartermaatschappijen die zich richten op het seizoensgebonden toeristische vervoer. Vervolgens zal per 1 mei 2006 ook het chartervervoer zijn geliberaliseerd. De tweede mogelijkheid is een extra instrument in aanvulling op het in april gehaalde resultaat. De mogelijkheid wordt gecreëerd, indien KLM/SLM onvoldoende in staat blijken te voorzien in de bediening van de route, onder voorwaarde per land een extra lijndienstmaatschappij aan te wijzen.

Met de ondertekening van het luchtvaartakkoord voor vrije marktwerking over 2 jaar en de aanvullende maatregelen in de overgangsfase geeft de staatssecretaris invulling aan de wens van Kabinet en de Tweede Kamer om het monopolie van KLM en SLM op de route Amsterdam-Parimaribo te beëindigen.

Voor meer informatie persvoorlichting Verkeer&Waterstaat: Hendrik Dek 070 3517794

29 apr 04 21:12