Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

29/04/04 Hoge onderscheiding voor jarige mr. Pieter van Vollenhoven

Hare Majesteit de Koningin heeft mr. Pieter van Vollenhoven ter gelegenheid van zijn 65ste verjaardag benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Minister-President mr.dr. J.P. Balkenende heeft hem vanavond de bijbehorende versierselen uitgereikt tijdens een feestelijke avond in het Circustheater te Scheveningen.

De Minister-President prees de heer Van Vollenhoven als een man die resultaten boekt. Hij noemde hem een 'self-made man' in de allerbeste betekenis van dat begrip. Hij stelde vast dat de heer Van Vollenhoven zich al vele jaren sterk maakt voor wat kwetsbaar is in onze samenleving, of het nu gaat om mensen, natuur of cultureel erfgoed. Daarbij is vasthoudendheid misschien zijn meest kenmerkende eigenschap. Velen hebben daarmee in de loop der jaren kennis mogen maken. Van Vollenhoven houdt vol waar anderen opgeven, op zijn eigen manier: werkend vanuit zijn gevoel en als het enigszins kan met een lach.

Volgens de Minister-President is het voor een belangrijk deel aan Van Vollenhoven te danken dat veiligheid niet langer een stiefkindje is van het beleid. Hij heeft zich met name sterk gemaakt voor het onafhankelijk onderzoek op het gebied van veiligheid. Dat hield hij stug vol in verschillende functies, soms tegen de verdrukking in. Daarnaast verdient Van Vollenhoven bewondering voor de manier waarop hij steeds weer nieuwe initiatieven neemt en bestaande initiatieven uitbouwt. De Minister-President gaf als voorbeeld het Fonds Slachtofferhulp, dat letterlijk op de klanken van zijn piano-optredens groot is geworden, het Nationaal Groenfonds, dat er zonder hem niet was geweest, en de groei van het Nationaal Restauratiefonds.

Het Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw is de hoogste burgerlijke onderscheiding in Nederland. Traditie is dat de kinderen van de regerend Koning op hun 18de verjaardag worden benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Dit is gebeurd bij de vier dochters van Koningin Juliana en de drie zoons van Koningin Beatrix. De echtgenoot of echtgenote van de vermoedelijk troonopvolger ontvangt deze onderscheiding op de trouwdag. In de laatste generaties is de onderscheiding verleend aan Prins Claus (1966) en Prinses Máxima (2002).

Rijksvoorlichtingsdienst, 29 april 2004

De toespraak van de Minister-President is na te lezen op www.minaz.nl.